Fem års undersøgelse skal afgøre CO2-lager i undergrunden

Det vil tage omkring fem år at undersøge undergrunden i Kalundborg Kommune, før det kan afklares, om undergrunden skal huse et CO2-lager.

Undersøgelser i området omkring Kalundborg vil begynde i starten af det nye år og vare i omkring fem år.

- Nu skal vi vise, at det er trygt og sikkert at lagre CO2, og det skal ske med grundige undersøgelser, der tager tid, siger projektchef i CO2 Storage Kalundborg Ulrik Olbjørn.

Området er blevet udpeget til at være et af de steder, der fremover er i spil til at rumme et af de første danske CO2-lagre på land.

Ulrik Olbjørn, der er projektchef i CO2 Storage Kalundborg, er spændt på at komme i gang med de videre undersøgelser af undergrunden.
Ulrik Olbjørn, der er projektchef i CO2 Storage Kalundborg, er spændt på at komme i gang med de videre undersøgelser af undergrunden. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

Tre undersøgelsesfaser

I juni fik parterne i CO2 Storage Kalundborg en såkaldt undersøgelseslicens. Det vil sige, at de har fået grønt lys til at lave undersøgelser i området, der skal vise, hvorvidt undergrunden egner sig til at lagre CO2.

Undersøgelserne er delt op i tre faser. I første omgang skal specialdesignede køretøjer lave målinger af undergrunden, ligesom forsknings- og rådgivningsinstitutionen GEUS gjorde det for to år siden, men denne gang skal de ske grundigere og over en længere periode.

Sådan så de specialkøretøjer ud, som GEUS brugte til at scanne undergrunden på Vestsjælland i efteråret 2022. På køretøjerne sidder et stempel, som sender vibrationer ned i undergrunden. Vibrationerne bliver reflekteret af de forskellige jordlag og opfanges af mikrofoner, som er monteret på den hale, som lastbilen trækker efter sig. På den måde kunne forskerne danne sig et billede af undergrunden.

Bagefter skal der laves boringer i undergrunden og sendes vand ned for at se, hvordan undergrunden reagerer. Hvis resultaterne er gode, vil man i sidste ende søge om tilladelse til at lagre CO2 i undergrunden.

Undersøgelserne af undergrunden består af tre faser:

  1. Kortlægningsfasen - Specialdesignede køretøjer kører rundt i området og foretager målinger af undergrunden. 

  2. Udforskningsfasen - Der etableres to anlæg på overfladen og laves boringer, der bruges til at indsamle data og målinger af de forskellige jordlag.

  3. Testfasen - Formålet med denne fase er at indsamle viden omkring, hvordan undergrunden vil reagere, hvis der sendes CO2 ned i den. Det undersøges ved at lave tests med vand og avancerede simuleringsmodeller.

Kilde: CO2 Storage Kalundborg

Vigtigt led i klimamål 

CO2-lagrene i den danske undergrund er et vigtigt led i Danmarks klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Det er meningen, at CO2’en skal fanges fra store udledere som kraftværker eller fabrikker. Herefter kommer den under tryk og bliver flydende, så den kan opbevares i containere og transporteres hen til CO2-lageret, hvor den pumpes ned i undergrunden.

Omkring 1400 meter nede under jordens overflade vil CO2’en fordele sig i mellemrum i sandsten, mens et lerlag ovenfor skal forhindre, at den siver op igen.

Grafik: Lonni Haugaard & Nick Abildgaard

Lokal modstand

Planerne er blevet mødt med stor modstand af borgerne i området, som frygter for udslip:

- Vi kan jo ikke være 100 procent sikre på, at sådan noget ikke kan ske, så hvorfor løbe den risiko med de usikkerheder, der er, har Kim Ejlertsen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Ren Nekselø Bugt tidligere udtalt til TV2 ØST.

Kim Ejlertsen er bestyrelsesmedlem i foreningen Ren Nekselø Bugt. Sammen med DN Kalundborg og miljøorganisationen NOAH kæmper de imod CO2-lagre i undergrunden.
Kim Ejlertsen er bestyrelsesmedlem i foreningen Ren Nekselø Bugt. Sammen med DN Kalundborg og miljøorganisationen NOAH kæmper de imod CO2-lagre i undergrunden. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kan du godt forstå de borgere, som er utrygge ved at skulle bo oven på det her CO2-lager?

- Jeg kan godt forstå, at en ny metode for at løse klimaproblemerne stiller spørgsmål, som vi må svare på, og det er det første, som sker, det er dialogen med borgerne, siger projektchefen og fortsætter:

- Så jeg kan godt forstå, at de har mange spørgsmål, som vi vil gøre vores bedste for at svare på, fastslår han og forklarer samtidig, at beboerne i området vil blive indkaldt til borgermøder i løbet af efteråret.

CO2-lager kan være klar i 2030

Hvis alt går efter planen håber CO2 Storage Kalundborg at være klar til at lagre CO2 i området i 2030.

- Hvis vi får de nødvendige tilladelser, så håber jeg, at dette projekt kan være med til at bidrage til at løse klimaudfordringerne, siger Ulrik Olbjørn.

Læs også
Her er man tættere på at kunne lagre CO2 under jorden
Læs også
Her er man tættere på at kunne lagre CO2 under jorden

Hvis det er sikkert at lagre CO2 i området, vil der kunne lagres op mod 12 millioner tons CO2 om året i lageret. Det svarer til 28 procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

Udover Kalundborg-området er der også blevet givet tilladelse til at undergrunden omkring Rødby kan undersøges nærmere med henblik på at etablere et CO2- lager.


Nyhedsoverblik