Indsætter rullende politistation efter uro

Bevægelsesparken i Høng er blevet et populært samlingssted for unge. Det skaber utryghed i lokalområdet, som politiet nu forsøger at komme til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ødelagte gynger og vipper, knuste flasker og spor af stoffer.

Dét syn er mange borgere jævnligt blevet mødt af de sidste par uger, når de ankommer til Bevægelsesparken i Høng.

Høng Bevægelsespark er et kommunalt initiativ, der skal kunne benyttes af alle. Det kniber dog i sommermånederne, fordi en gruppe unge begår hærværk og skaber utryghed, når de opholder sig i parken.

quote Jeg synes faktisk, at forældrene har et stort ansvar i at sætte sig ind i, hvad deres barn render og laver om aftenen

Lisbeth Pedersen, politiassistent, Midt- og Vestsjællands Politi

Det fortæller Lisbeth Pedersen fra den forebyggende indsats i Midt- og Vestsjællands Politi, der er lokal områdebetjent i primært Høng og Gørlev.

- Der er for eksempel en bålhytte dernede, som har været de unges samlingssted. Men det er bare ikke så hyggeligt, når dagplejemødrene kommer dagen efter, og der så er tisset i grillen, og der ligger knuste flasker, fortæller hun.

Lisbeth Pedersen fortæller, at der i forbindelse med de unges ophold i parken også bliver begået hærværk på parkens faciliteter. For eksempel er denne bænk blevet ødelagt.
Lisbeth Pedersen fortæller, at der i forbindelse med de unges ophold i parken også bliver begået hærværk på parkens faciliteter. For eksempel er denne bænk blevet ødelagt. Foto: Lisbeth Pedersen, politiassistent, Midt- og Vestsjællands Politi

Ifølge Lisbeth Pedersen giver de unges ophold i parken generelt mange støjgener med både høj musik og råben. Der bliver kørt knallert og indtaget alkohol, selvom Kalundborg Kommune skilter med, at det ikke er tilladt, og der bliver begået hærværk på parkens faciliteter.

- Der er også efterladenskaber fra indtagelse af narkotika, og der bliver fyret gammelt krudt fra nytår af, fortæller Lisbeth Pedersen.

Kalundborg Kommune skilter blandt andet med, at det er forbudt at indtage alkohol i parken og at køre på knallert. Det er i orden at spille musik i parken, så længe det foregår i tidsrummet 07-22 i hverdagen og 07-23 i weekenden.
Kalundborg Kommune skilter blandt andet med, at det er forbudt at indtage alkohol i parken og at køre på knallert. Det er i orden at spille musik i parken, så længe det foregår i tidsrummet 07-22 i hverdagen og 07-23 i weekenden. Foto: Lisbeth Pedersen, politiassistent, Midt- og Vestsjællands Politi

Politiet vil i dialog

De mange episoder har affødt stribevis af anmeldelser til politiet fra utrygge borgere i området.

Derfor forsøger politiet nu at komme problemet til livs ved at skabe en konstruktiv dialog med de unge - i første omgang ved at være til stede i området med en mobil politistation tirsdag den 4. juli fra klokken 19 til 21. Her vil Lisbeth Pedersen og en kollega være til stede sammen med en SSP-konsulent fra Kalundborg Kommune.

- Jeg vil rigtig gerne have, at de unge benytter de offentlige rum – også gerne nede i Bevægelsesparken, forklarer Lisbeth Pedersen og fortsætter:

- Så vi vil gerne snakke med de unge om, at områderne skal bruges på en ordentlig måde, så alle kan være der. Det er den dialog, vi gerne vil have.

Det er blandt andet bålhytten, der tiltrækker de unge, fordi den er overdækket. På billedet ses også spor fra kørsel med knallert.
Det er blandt andet bålhytten, der tiltrækker de unge, fordi den er overdækket. På billedet ses også spor fra kørsel med knallert. Foto: Lisbeth Pedersen, politiassistent, Midt- og Vestsjællands Politi

Derudover håber Lisbeth Pedersen på, at den mobile politistation vil tiltrække nogle af de utrygge borgere i området, så de også selv kan gå i en konstruktiv dialog med de unge.

Den mobile politistation er også et forsøg på at række ud til de unges forældre.

- For jeg synes faktisk, at forældrene har et stort ansvar i at sætte sig ind i, hvad deres barn render og laver om aftenen, siger hun.

Tiltrækker unge fra flere byer

Ifølge Lisbeth Pedersen centrerer problemerne sig om op mod 25 unge i alderen 13 til 17 år.

Det er både lokale unge, der mødes i parken, men der er også grupperinger af unge, der tager turen fra blandt andet Slagelse og Ruds Vedby.

- Det er som om, at de har fundet et frirum her, siger Lisbeth Pedersen.

Læs også
Unge terroriserer by - nu sætter politiet hårdt ind
Læs også
Unge terroriserer by - nu sætter politiet hårdt ind

Så sent som mandag aften var der for eksempel problemer på Høng Station, hvor en 15-årig dreng fra Ruds Vedby ventede på at komme med toget hjem. Her blev han passet op af en jævnaldrende dreng, som ankom sammen med to venner på knallert.

- Den 15-årige blev slået og truet til at udlevere sit ur, hvorefter de tre drenge kørte væk på knallerterne, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en døgnrapport.

Politiet mener, at episoden kan kobles til den generelle utryghed i Høng-området, der udspringer fra Bevægelsesparken.

Vil tage det i opløbet

Ifølge Lisbeth Pedersen er der på nuværende tidspunkt ikke planer om, at den mobile politistation skal være i området udover tirsdag aften.

- Som udgangspunkt er den der kun i aften, men hvis der kommer noget positivt ud af det, så kan det godt være, at vi trækker det videre.

- Jeg har også haft en tanke om at indkalde til et ungdomsmøde, hvor vi kunne samle alle de unge til dialog. Men det var mere, hvis den mobile politistation ikke giver pote på nogen måde, siger hun.

Når solen skinner, lokker det folk ud i parken, men den indbyder ikke til hygge på grund af de mange tomme dåser, flasker og andre ting, der ofte er efterladt, når de unge har været der.
Når solen skinner, lokker det folk ud i parken, men den indbyder ikke til hygge på grund af de mange tomme dåser, flasker og andre ting, der ofte er efterladt, når de unge har været der. Foto: Lisbeth Pedersen, politiassistent, Midt- og Vestsjællands Politi

Der har også tidligere år været problemer i sommersæsonen med unge i parken. Lisbeth Pedersen fortæller, at det netop er på grund af de tidligere års erfaringer, at man nu fra politiets side forsøger at reagere hurtigt på problemerne i håbet om at kunne tage ”noget af det i opløbet”.

Midt- og Vestsjællands Politi opfordrer vidner i sagen om overfaldet på den 15-årige dreng på Høng Station til at møde op ved den mobile politistation i Bevægelsesparken tirsdag – alternativt kan de kontakte politiet på telefon 1-1-4. 


Nyhedsoverblik