19 stillinger bliver skåret væk fra Center for Misbrug og Socialpsykiatri i Kalundborg Kommune.
15 medarbejdere bliver fyret, mens fire ledige stillinger ikke bliver genbesat. Nedskæringen skyldes et stort millionunderskud, forklarer kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen.
Foreningen Bedre Psykiatri forudser, at fyringerne kan få alvorlige konsekvenser.
- Arbejdet bliver kastet over på de frivillige og pårørende, men man kan ikke trække på dem 24 timer i døgnet. Det ender med, at flere bliver ramt psykisk, fordi der mangler aflastning. De pårørende kan gå psykisk ned på det her, siger Bjarne Rose Pedersen, formand for Bedre Psykiatri i Kalundborg.
Hvad siger du til den bekymring, som Bedre Psykiatri giver udtryk for?
- Jeg kan sagtens sætte mig ind i bekymringen, men jeg er også nødt til at sige, at vi har været igennem en situation, hvor der indenfor de sidste to år har været en stigning i vores forbrug på området, som der ikke har været budgetmæssig dækning for. Og det er vel at mærke uden at opgaven har ændret sig, siger Jan Lysgaard Thomsen.
- Så vi vil også fremover – ligesom vi gjorde for to år siden – leve op til de politisk fastsatte kvalitetsstandarder, der er gældende i Kalundborg Kommune.
Kan det undgås at få konsekvenser?
Men når man fjerner sådan cirka hver femte stilling i et område, så må det vel have konsekvenser for den service I tilbyder borgerne, selv om det er, fordi I har regnet forkert to år i træk?
- Der er ikke regnet forkert på den måde, men der har været en stigning i forbruget. Og det, der er min opgave, det, der er vores opgave i administrationen, er at sikre, at vi for det første lever op til det budget, der er. At vi overholder det budget, samtidig med at vi også kan levere de ydelser og den service, som man politisk har fastsat i Kalundborg. Og det vil vi også kunne fremover, uanset de tilpasninger der nu sker, siger kommunaldirektøren.
- Det er klart, at vi vil selvfølgelig også gøre en rigtig stor indsats for at gå ind og kigge på, hvordan vi kan optimere på den måde, man tilrettelægger og organiserer arbejdet på. Det, der er rigtig vigtigt for os, er, hvordan det her kommer til at ske, uden at det får konsekvenser for de ydelser, som borgerne er berettiget til.
Men det kan vel ikke undgås at kunne mærkes, at I fjerner hver femte medarbejder på et område? Folk har vel ikke gået og trillet tommelfingre?
- Det har jeg fuld forståelse for, at sådan kan man også se på det. Men det er min opgave, det er vores opgave inden for området at sikre, at vi overholder budgettet, og vi overholder kvalitetsstandarderne, siger Jan Lysgaard Thomsen.