For at kunne bestå et fag skal man som minimum have karakteren 02.
Det er dog langt fra alle folkeskoleelever i Kalundborg Kommune, der får det ved afgangsprøverne i dansk og matematik.
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slår fast, at knap hver femte elev i kommunen ikke består både dansk og matematik. Til sammenligning dumper hver ottende elev de samme fag på landsplan.
Vi taber dem simpelthen på gulvet allerede i grundskolen
- Det er et problem, at der nogle steder fortsat er så mange unge, der går ud af folkeskolen med så dårlige kort på hånden, skriver Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.
Helt præcis er der tale om hele 18 procent af afgangseleverne i Kalundborg Kommune, der ikke opnår karakteren 02. Det er den største andel ud af alle landets kommuner.
Til sammenligning er den laveste andel nede på 4,1 procent i Rudersdal Kommune.
Har dårlige socioøkonomiske forudsætninger
Det er ikke første gang, at Kalundborg Kommune ender med at ligge øverst på listen.
Tilbage i skoleåret 2016/2017 dumpede hver femte elev både dansk og matematik, og i skoleåret 2018/2019 var Kalundborg Kommune igen den kommune i landet, hvor færrest elever bestod dansk og matematik ved afgangsprøverne.
Hvis man som folkeskoleelev ikke har bestået dansk og matematik, kan det være svært at få en uddannelse.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger mange undersøgelser på, at unge, der dumper dansk og matematik, har forringende chancer for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Derudover kan det også være svært at komme ind på erhvervsuddannelser eller gymnasiale uddannelser. På erhvervsuddannelser skal man mindst have 02 i dansk og matematik, og på de gymnasiale uddannelser er karakterkravet højere.
- Vi ved, at rigtig mange, der ikke har fået mindst 02, ofte ender med ikke at få en ungdomsuddannelse. Vi taber dem simpelthen på gulvet allerede i grundskolen, skriver Mie Dalskov Pihl i pressemeddelelsen og tilføjer:
- Ud over det manglende faglige niveau gemmer der sig ofte en historie om dårlig trivsel bag tallene.
Du kan altid få et arbejde
Sidste år kom det frem i en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), at eleverne i Kalundborg Kommune har dårlige socioøkonomiske forudsætninger sammenlignet med elever på andre folkeskoler i landet. Det betyder blandt andet, at færre elever i Kalundborg Kommune kommer fra hjem med samboende forældre, og at deres forældre har et lavere uddannelsesniveau end i resten af landet.
- Der er en tradition på Vestsjælland for, at du altid kan få et arbejde. Det har heddet sig, at ”hvis” du skal have en uddannelse, og ikke, ”når” du skal have en uddannelse. Og den opfattelse tager generationer at ændre. Opfattelsen af, at hvis man kan tjene nogle penge, hvorfor skal man så tage en uddannelse, den ligger så dybt hos mange foretagsomme mennesker, udtalte Karl-Åge Hornshøj Poulsen (V), tidligere formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, til TV2 ØST sidste år.
Udover Kalundborg Kommune placerer Lolland Kommune, Odsherred Kommune, Vordingborg Kommune og Holbæk Kommune sig alle i top ti.
Så mange afgangselever fra folkeskolen består ikke dansk og matematik i Region Sjælland
Kalundborg Kommune: 18,0 procent
Lolland Kommune: 17,7 procent
Odsherred Kommune: 16,8 procent
Vordingborg Kommune: 16,7 procent
Holbæk Kommune: 16,2 procent
Næstved Kommune: 14,6 procent
Guldborgsund Kommune: 14,3 procent
Sorø Kommune: 14,2 procent
Faxe Kommune: 13,6 procent
Ringsted Kommune: 13,0 procent
Stevns Kommune: 12,9 procent
Slagelse Kommune: 12,1 procent