Lørdag slog Museum Vestsjælland i Kalundborg dørene op til en udstilling om et vaskeægte erhvervseventyr. Det handler selvfølgelig om Carmen Curlers, der voksede sig store I 60'erne og 70'erne.
Da virksomheden var på sit højeste, var 3500 personer beskæftiget på fabrikken i Kalundborg, og nu kan man altså dykke ned I historien.
Historien om de små elektroniske papillotter, der i 60'erne tog verden med storm, fra sit udgangspunkt i Kalundborg.
- Det var jo det, folk snakkede om dengang - det var Carmen, siger Alice Grønnegaard fra Kalundborg, der har arbejdet på Carmen Curlers i otte år.
- Det var en dejlig befrielse i forhold til før, hvor man i timevis skulle rende rundt med de der curlers, og pludselig kunne man gøre det på så kort tid med Carmen Curlers – det var virkelig en lettelse, siger Ulla Anker fra Kalundborg.
Kvinder kom på arbejdsmarkedet – og fik eget fodboldhold
Lørdag åbnede udstillingen om Carmen Curlers på Museum Vestsjælland i Kalundborg – byen hvor eventyret startede.
- Carmen Curlers er jo fortællingen om et industrieventyr. En mand, der troede på sin drøm, og gjorde alt for at udfylde den, men det handler også om, at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet – de ufaglærte kvinder. Det handler om ligestilling, kønsroller og at kvinderne bliver økonomisk uafhængige på en helt anden måde, end de har været tidligere, siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør, Museum Vestsjælland.
Det var radioforhandleren Arne Bybjerg, der kom på ideen og siden satte Carmen Curlers i produktion i 1963.
Muligheden for at få hurtige krøller i håret blev en international succes, og Arne Bybjergs virksomhed markerede sig på flere områder - blandt andet sporten.
- Det var også en del af fortællingen og det sammenhold, der var i Carmen Curlers - de havde deres eget cykelhold, og så havde de faktisk også et af Danmarks allerførste fodboldhold for kvinder, siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør, Museum Vestsjælland.
- Den her kasket fik vi i går til åbningen af udstillingen. Den har været brugt på cykelholdet. Sådan er det, når folk hører, at vi har udstillingen, så kommer der ting frem fra gemmerne, siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør, Museum Vestsjælland.
Dog har ikke alle genstande været til at få fat i.
- Han (Arne Bybjerg, red.) havde en guldfarvet Rolls Royce – den kan vi ikke skaffe. Den er her ikke mere, men vi har en model, siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør, Museum Vestsjælland.
Med Carmen Curlers kom ufaglærte kvinder på arbejdsmarkedet – og alle iklædt skræddersyede, blå kitler. Kvinderne blev også kaldt "de blå damer". Mange af dem var kvinder, der kom til fra hele oplandet i virksomhedens egne busser.
- Jeg skulle jo have et job, så jeg cyklede over på Carmen en formiddag, og så spurgte de, om jeg kunne starte på aftenholdet, fortæller Anna Olesen fra Kalundborg.
Det gik med virksomheden, som det gør i den branche, da krøller gik af mode. Men i efterårsferien bliver papillotterne igen taget i brug - af frisørelever fra Næstved.
- Det er originale curlers. Det er lidt sjovt, for man prøver nogle nye teknikker. Jeg synes, det er en smart måde at gøre det på, og det er flotte krøller, der kommer ud af resultatet, siger frisørelev på EUC Sjælland i Næstved, Maiken Falster-Hansen.
- Jeg synes, det er megapænt og megasmart.
Og historien om Carmen Curlers lever videre. Der er nemlig rig mulighed for at opleve Carmen Curlers udstillingen - efter planen bliver den stående de næste tre år.