Placering af nyt sygehusvaskeri udløser kritik: - Vi var bare blevet valgt fra

Placeringen af et nyt sygehusvaskeri har udløst ærgelse i den lille nordvestsjællandske by Svebølle, der tabte kampen om de mange, nye arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Svend Müller fik en lang næse, da politikerne i regionsrådet i juni besluttede, at det nye sygehusvaskeri skulle ligge i Jyderup.

- Jeg blev ærgerlig, meget ærgerlig endda, fordi vi havde lavet et stort stykke arbejde for at finde ud af, om vi kunne forsyne et nyt vaskeri, lyder det fra formanden for Svebølle Varmeværk.

quote Jeg blev ærgerlig, meget ærgerlig endda

Svend Müller, formand for Svebølle Varmeværk

Men Svend Müller blev ikke bare ærgerlig. Han blev også vred, da han begyndte at undersøge, hvorfor Svebølle var blevet valgt fra:

- Der var ikke rigtigt nogen holdbare argumenter. Vi var bare blevet valgt fra, vurderer Svend Müller.

Udover at være formand for sit lokale varmeværk, så er han uddannet maskinmester, og han har i store dele af sin professionelle karriere beskæftiget sig med varmeforsyning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her i Svebølle, at man havde tænkt, vaskeriet kunne have været placeret.
Det er her i Svebølle, at man havde tænkt, vaskeriet kunne have været placeret.

Han troede, at varmeværket i Svebølle ville være et tungtvejende argument, når det nye vaskeri til godt 60 millioner kroner skulle placeres. Varmeværket kører på lossepladsgas og solpaneler. 

- Det er 100 procent grøn energiforsyning, understreger Svend Müller.

Det vender vi tilbage til.

Vaskeri hærget af voldsom brand

Først skruer vi tiden tilbage til natten til den 6. juni 2018.  Vaskeriet på sygehuset i Holbæk blev hærget af en voldsom brand. Der var ikke meget tilbage dagen efter.

Der skulle bygges et nyt vaskeri, som ville give 40 nye arbejdspladser til regionen. Odsherred, Kalundborg og Holbæk kommuner var alle meget interesserede i lægge jord til byggeriet og de mange arbejdspladser. Jyderup og dermed Holbæk Kommune blev vinderen. Svebølle blev vraget, selv om Kalundborg Kommune lokkede med en 155.000 kvadratmeter stor grund nær station og varmeværk. Blandt andet på grund af ”vanskelige adgangsforhold”, hed det i regionens vurdering.

Dronebilleder efter branden på Holbæk Sygehus.

- Det, synes jeg, er underligt. Grunden ligger lige ud til to veje. Skovvejen, Rute 23, ligger få hundrede meter fra grunden. Og den store vognmand, Johannes Rasmussen, ligger ud til samme vej. Og han kan sagtens bruge den som adgangsvej til sine mange lastbiler, siger Svend Müller.

I regionens sammenligning mellem de forskellige grunde står der også, at grunden i Svebølle er forurenet.

- Det er lodret forkert. Der er to matrikler i området. Der er en lille (grund, red.), som er forurenet, mens der ikke er forurening på den store på over 150.000 kvadratmeter.

quote Det er lodret forkert

Svend Müller, formand for Svebølle Varmeværk

Svend Müller vurderer også, at det er misvisende, når regionen regner sig frem til, at det vil koste 9,7 millioner kroner i kloaktilslutning at bygge på grunden. Mens det blot koster en million kroner på grunden udenfor Jyderup.

- Det er en fuldstændig forunderlig sammenligning. Arealet i Svebølle er 10 gange større end det i Tornved, derfor bliver det samlede tilslutningsbidrag for hele grunden naturligvis også dyrere. Men regionen skal jo ikke betale tilslutningsbidrag for hele arealet, men kun for den del, som vaskeriet faktisk skal bruge. Det vil sige, at prisen i Svebølle og Tornved er den samme, fastslår Svend Müller.

En anden pudsighed

I september tog sagen en overraskende drejning. Vaskeribyggeriet blev flyttet til en ny grund ved Tornved uden for Jyderup. Holbæk Kommune ville ikke have den tunge trafik i byen. Det betyder, at der bliver langt til stationen, selv om tilgængelighed til offentlig transport er et af regionens kriterier for placeringen af vaskeriet.

- Det er en anden pudsighed. I Svebølle ligger grunden bare en lille kilometer fra stationen, mens den i Tornved kommer til at ligge fire kilometer væk fra toget, siger Svend Müller.

Læs også
Regionspolitikere vil placere nyt sygehusvaskeri i Jyderup
Læs også
Regionspolitikere vil placere nyt sygehusvaskeri i Jyderup

Regionrådsformand Heino Knudsen (S) erkender, at vaskeriet kommer til at ligge længere væk fra offentlig transport end oprindelig ønsket.

- Det vigtigste for os har været, at arbejdspladserne ikke forsvinder ud af Region Sjælland, at de blev i det nordvestsjællandske område. Det har vi sikret. Vi har også sikret, at det ikke kun er de store byer, der kan have en opgave som vaskeriet. Og så er vi endt på en løsning, der ligger lidt længere væk fra stationen, end vi havde håbet på, siger Heino Knudsen.

Dansk Folkeparti med Peter Jacobsen i spidsen har som det eneste parti i regionsrådet peget på Svebølle som den rigtige placering.

- For os er det ikke sognerådspolitik. Det er ikke et spørgsmål om geografisk placering i Holbæk eller Kalundborg. Det er et spørgsmål om, at vi skal i gang med den grønne omstilling nu. Det kan vi gøre i Svebølle.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Jacobsen (DF).
Peter Jacobsen (DF).

Han håber ikke, at løbet er kørt helt endnu:

- Vi håber stadig på, at den sunde fornuft sejrer til sidst: At der er nogle af mine politiske kolleger, der vil kigge på det her en gang til, lyder det fra Peter Jacobsen.

Formand håber på en chance mere

Formanden for varmeværket i Svebølle håber også på at få en chance mere – for miljøets skyld.

- Jeg er jo en miljømand, og det værste for mig er, at vi her i Svebølle har helt grøn energi, der er CO2-neutral, men i Tornved udenfor Jyderup bliver det et vaskeri, der fyrer med naturgas med udledning af drivhusgasser. Samtidig er naturgassen på vej til at blive udfaset, og det gør det kun mere uforståeligt, at regionen alligevel vælger naturgassen, siger Svend Mûller.

Læs også
Kamp om arbejdspladser: Odsherred vil huse Region Sjællands nye vaskeri
Læs også
Kamp om arbejdspladser: Odsherred vil huse Region Sjællands nye vaskeri

Regionrådsformand Heino Knudsen understreger, at Region Sjælland fortsat arbejder på at blive en grøn region.

- Det er vi også opmærksomme i forbindelse med byggeriet af det nye vaskeri. Men vurderingen fra vores fagfolk i regionen er, at der er behov for naturgas. Det er på tørretumbler-siden, at det ikke kan lade sig gøre uden naturgas, og det er en af grundene til, at vi har valgt den model, forklarer Heino Knudsen.

VIDEO: Se hele interviewet med regionsrådsformand Heino Knudsen

 

Svend Müller er ikke enig i den vurdering. Han peger på, at der også kan leveres grøn strøm til driften af tørretumblerne.


Nyhedsoverblik