Den unge mand i det sorte træningstøj er heldig.
Selvom han blev skudt tre gange – i brystet, i benet og i armen, overlevede han.
Nu sidder han, i badetøfler og med den sorte kasket skubbet op i panden, i vidneskranken i retslokalet og skal afgive forklaring. Men han sidder her ikke frivilligt.
Vi var barndomsvenner
Den nu 21-årige mand overlevede, at tre mænd i løbet af 12 sekunder omdannede parkeringspladsen ved Meny på Nørre Alle i Kalundborg den 17. november 2020 til en likvideringsplads.
Selv var han i livsfare, da han blev fragtet til Rigshospitalet i København, hvor han fik bortopereret den øverste del af den ene lunge.
De to mænd, han fulgtes med, blev ramt af henholdsvis seks og otte skud. Flere af skuddene ramte dem i hovedet.
Ifølge en teknisk rapport fik det ene offer, en 21-årig mand, et nærskud direkte i panden. Han døde kort efter ankomsten til Holbæk Sygehus. Den anden, en 24-årig mand, døde på parkeringspladsen.
Ville ikke vidne
Seks mænd, der alle er i 20’erne, er tiltalt for drab eller medvirken til drab. Fire af de tiltalte er efter politiets opfattelse medlemmer af den forbudte bande Loyal To Familia.
Desuden er der to tiltalte, der stammer fra Kalundborg, og som ifølge politiets opfattelse sympatiserer med banden.
To af de tre skudofre tilhørte til gengæld en gruppering, der kaldes Sydkystgruppen. Ifølge politiet skulle de to grupperinger høre til ved Københavns Vestegn, og være i krig med hinanden på gerningstidspunktet.
Selvom den 21-årige kan prise sig lykkelig for, at han kan sidde i vidneskranken i retslokalet i dag, er det tydeligt, at han ønsker sig alle andre steder hen.
Da han ikke dukker op til aftalt tid torsdag morgen, forklarer hans bistandsadvokat i retten at den nu 21-årige er meget mærket af sagen og af de skader, han fik, da han blev skudt.
- Det er selvfølgelig ikke særligt hensigtsmæssigt at skulle anholde en forurettet, men jeg har desværre ikke andre muligheder. Jeg kan desværre ikke frafalde vidnet, siger anklager Anja Lund Liin, og beder retsformanden om at udstede en anholdelsesbegæring på den 21-årige.
Døde på Holbæk Sygehus
En halv time senere er han anholdt og bliver af politiet bragt til retslokalet i Herfølge.
Modviljen mod at sidde her i retten er tydelig. Under hele afhøringen sidder han med armene om sig, som for at holde på sig selv. Han siger, at han intet kan huske om skudepisoden.
- Kender du xx (den 21-årige, der døde på Holbæk Sygehus, red.), spørger anklager Anja Lund Liin.
Jeg har været igennem nogle hårde ting
- Vi var barndomsvenner, siger den unge mand i vidneskranken.
- Er det rigtigt, at I har gået i Koranskole sammen, spørger anklageren.
- Hvad har det med noget som helst at gøre, svarer vidnet.
Den 24-årige dræbte kendte han kun perifert. Igen og igen svarer han, at han intet husker om den voldsomme skudepisode i november 2020.
- At blive skudt er alligevel ikke hverdagskost, det er jo ikke noget der normalt sker? prøver anklageren.
- Jamen jeg siger jo til dig, at jeg ikke kan huske noget, siger vidnet.
Han afviser, at han har tilknytning til bandemiljøet, eller at han interesserer sig for Loyal To Familia. Politiet har dog udlæst hans telefon, og her kan man se, at han har flere billeder på sin telefon, der relaterer sig til banden.
Alt blev kaos
Tidligere har den unge mand dog haft lettere ved at huske. Anklageren læser op af flere politirapporter, hvor den unge mand har forklaret, at han er kørt til Kalundborg for at spise noget mad med de to andre.
De er ved parkeringspladsen ved Meny på Nørre Allé. De ryger en cigaret. Det næste, han husker er, at alt bliver total kaos.
Til politiet har han fortalt, at han bliver skudt og falder sammen.
Han ser over på den 24-årige. Han sidder op ad en bil. Han hoster blod op. Han ser en af gerningsmændene gå hen og skyde ham i hovedet og i munden.
Selv forsøger han at kravle væk. Han bliver skudt flere steder på kroppen. Gerningsmændene ligner alle sammen hinanden, har han forklaret politiet.
Udenfor retslokalet, som Retten i Holbæk har lånt til lejligheden, står flere betjente og holder øje med, at der ikke opstår ballade. De seks tiltalte opfører sig stille og roligt og upåfaldende i retten, men politiet tager ingen chancer.
Alle seks bliver i håndjern efter tur fulgt op og ned til retslokalet, hver gang der er en pause.
Imens må tilhørerne i salen vente, til alle seks tiltalte i følgeskab med politiet er gået ud. Ved toiletterne sørger betjentene for, at der ikke kommer for mange ind på samme tid, ligesom alle, der skal ind i retslokalet bliver kropsvisiteret og får undersøgt sine ejendele.
Blev lokket i baghold
Under sagen er det kommet frem, at de tre ofre blev lokket i baghold i Kalundborg.
Med sig i bilen havde de 40.000 kroner i kontanter, men hvorfor de havde det, er ikke slået fast. Til gengæld fremgår det tydeligt, at den ene af de tre mænd, der blev skudt, ikke havde forudset, at han var i fare, da han ankom til Kalundborg.
Igennem flere dage skriver han derimod med en profil, der kalder sig Jons55 på den krypterede kommunikationsplatform, der hedder Wickr.
Anklager Anja Lund Liin har fremlagt samtalerne under retssagen. Her kan man se, at Jons55 gentagne gange skriver til den 21-årige, at han skal komme til Kalundborg, og flere gange skriver den 21-årige tilbage, at han kommer.
Han kalder profilen bag Jons55 for bror og brormand. Tonen mellem dem er hverken truende eller ubehagelig.
Den 21-årige skriver til Jons55, da han kører fra København mod Kalundborg den 17. november 2020, og da han ankommer til parkeringspladsen ved Meny, skriver han, at han er ankommet.
Klokken er 17.55. Et kvarter senere bliver han dræbt.
Det var en bytter
Anklager Anja Lund Liin fortsætter med at læse op af tidligere afhøringsrapporter af det nu 21-årige skudoffer.
Han har fortalt politiet, at de i Kalundborg skulle mødes med en person, hans ven x (den 21-årige, der døde) kendte fra en tidligere afsoning.
De kommunikerede på Wickr omkring noget våbenhandel. Han har også fortalt, at skyderiet i Kalundborg var en såkaldt bytter for et overgreb i Hvidovre på et medlem af Loyal To Familia to uger før.
Torsdag i vidneskranken kan den 21-årige dog ikke huske noget af det, han har fortalt politiet. Det har anklageren svært ved at tro på.
- Jeg kan ikke gøre noget ved, at det er svært for dig at tro. Jeg har været igennem nogle hårde ting, og jeg husker ikke noget, siger han.
- Så det, der står i politirapporten, hvor kommer det fra? Er det noget, politimanden har siddet og opdigtet? Spørger anklager Anja Lund Liin.
- Det ved jeg ikke noget om, siger vidnet, der end ikke husker, at han er blevet afhørt af politiet.
DNA-spor fra tiltalte
I retten har anklager Anja Lund Liin fremlagt, hvordan der kort tid efter skuddramaet begynder at indløbe meldinger til politiet.
Flere borgere bemærker en hvid Audi på norske nummerplader i den sydlige del af Kalundborg på Engvej, ligesom en mand ringer og fortæller, at der på Eskebjergvej, øst for byen, står en VW Transporter i brand.
Bilen er overtændt, men politiet kan efterfølgende konstatere, at der er flere våben i bilen.
Flere vidner har torsdag afgivet forklaring om, at de enten har set en hvid Audi eller en Transporter være parkeret i Kalundborg.
Tre vidner har ligeledes set en flok på ca. fem unge mænd af anden herkomst end dansk, der har mødtes ved Asnæsværket i Kalundborg.
Der er fundet DNA-spor i bilen fra to af de tiltalte, ligesom der er fundet en drikkekarton på en parkeringsplads ved Asnæsværket fra en tredje af de tiltalte.
Udover de seks tiltalte, er også tre andre mænd sigtet i sagen. To af dem skjuler sig ifølge politiet i udlandet.
Den sidste sigtede er til stede i retten, men sidder i et lytterum. Hvis han bliver tiltalt, vil hans sag køre særskilt.
Sagen forventes afsluttet i slutningen af juni i år.