Gennemsnitsalderen kommer til at tage et gevaldigt dyk, og udenlandske ansigter bliver en større del af gadebilledet.
Sådan kommer den nære fremtid til at se ud for Kalundborg, hvis alt kommer til at gå efter den plan, der torsdag blev præsenteret på Campus Kalundborg.
- Vi er i gang med en massiv udbygning af hele vores produktionskapacitet her i byen. Det kræver dygtige medarbejdere i fremtiden. Derfor giver det god mening, at understøtte vores investering i uddannelse, fortæller Michael Hallgren, der er vicedirektør i Novo Nordisk.
Det er Novo Nordisk A/S og Novo Nordisk Fonden, der giver de 320 millioner kroner, som skal gøre Campus Kalundborg til et fyrtårn indenfor uddannelse på biotekområdet og life science.
Initiativet blev præsenteret Campus Kalundborg, der med initiativet vil blive udvidet betragteligt. En ny campusbygning på op mod 12.000 kvadratmeter skal opføres.
At få muligheden for at arbejde sammen med store virksomheder og få et tæt forhold til dem er ikke noget, man kan få ret mange andre steder
Med den store udvidelse vil Campus Kalundborg tredoble antallet af studerende fra de nuværende 500 til 1.500 studerende i 2030. Mange af dem vil sandsynligvis være udenlandske studerende.
Der er allerede en del udenlandske studerende i Kalundborg. En af dem er Rubén Lago Losada fra Spanien, der studerer til kemiingeniør.
Han har valgt at skrive sin masterafhandling i Kalundborg, fordi han her kan arbejde tæt sammen med virksomheder som Novonesis.
- At få muligheden for at arbejde sammen med store virksomheder og få et tæt forhold til dem er ikke noget, man kan få ret mange andre steder, siger han.
Flere udlændinge
Campus Kalundborgs samarbejde med Novo Nordisk og byens andre store virksomheder indenfor biobaseret produktion skal udvides med det nye campus. De studerende skal have endnu større mulighed for at arbejde tæt sammen med virksomhederne.
For Michael Hallgren er der ingen tvivl om, at en stor del af de kommende studerende vil komme fra udlandet ligesom Rubén Lago Losada.
- Danmark er ikke stor nok alene til at understøtte den vækst, som vi ønsker. Derfor har vi brug for udenlandske unge, der tager til Kalundborg, hvor de får deres videregående uddannelse. Senere vil de formentlig også bosætter sig og arbejder i virksomhederne her, fortalte Michael Hallgren på dagens pressemøde, hvor planerne blev præsenteret.
Her var uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) også mødt frem. Hun mener, at det tætte samarbejde mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner viser vejen frem.
- Koblingen mellem teori og virkelighed er inspirerende. Når man sidder som studerende her, kan man kigge over på den anden side af gaden og se en blomstrende industri. For en studerende er det jo helt vildt inspirerende at se det perspektiv folde sig ud i praksis, sagde hun.
Ministeren håber, at det tætte samarbejde i Kalundborg, hvor kommunen også spiller en aktiv rolle, kan tjene som inspiration andre steder i landet.
- Den symbiose, man ser her, kan være en inspiration til at få skabt både optimisme og vækst i en tid, hvor der kommer små ungdomsårgange. Det kan være nøgle til at skabe vækst og udvikling, sagde Christina Egelund.
Initiativet med at udvide Campus Kalundborg betragteligt sker i samarbejde med en lang række andre aktører, der blandt andet tæller Helix Lab, AP Pension og Professionshøjskolen Absalon, hvor den nye campus skal opføres i nærhed af.