Valgdebat i Kalundborg - folkeskolen skal stadig løftes

Alle tre borgmesterkandidater i Kalundborg vil løfte kommunens folkeskole, men de er ikke enige om hvordan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kalundborg Kommune er i udvikling både med industri, økonomi og nye uddannelsessteder, men folkeskolen halter.

Netop det havde kommunens tre borgmesterkandidater, Martin Damm (V), Tina Beck-Nilsson (S) og Peter Jacobsen (DF), til debat i programmet Dit Valg på TV2 ØST torsdag aften.

I årevis har kommunens afgangselever haltet bag landsgennemsnittet i forhold til karakterer, og flere end hver femte afgangselev i kommunen formåede tidligere ikke at bestå dansk og matematik.

quote Vi er egentlig også friske på at prøve noget nyt. Det kunne blandt andet være interessant at introducere en madordning med morgenmad på alle skolerne

Peter Jacobsen, (DF) kandidat til kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune

Eleverne er halet ind på den øvrige del af landet. I år bestod 91 procent af eleverne i 9. og 10. klasse dansk og matematik. Ligesom karaktergennemsnittet for samtlige fag også har rykket sig fra 6,3 i 2018/19 til 6,8 i 2020/21. Men det ligger stadig lavere end landsgennemsnittet, der i 2020/21 er på 7,8.

Alle tre kandidater var enige om, at der skal laves ændringer på området, så kommunens folkeskoler bliver bedre. De synes bare, det skal gøres på forskellige måder.

Flere dygtige voksne

Den eneste folkeskolelærer blandt borgmesterkandidaterne, Tina Beck-Nilsson (S), synes, at kommunens folkeskole skal vendes på hovedet, og der skal tages hurtige beslutninger med det samme, efter den nye kommunalbestyrelse er sat.

Hun ønsker at sætte gang i en diskussion med både lærere, forældre, elever og politikerne selv for sammen at finde ud af, hvordan problemet løses.

- Det handler jo om, at vi skal have flere dygtige voksne til at tage sig af vores børn, siger hun.

- Jeg synes jo, at vi skal prøve at tænke helt nye veje i forhold til, at vi kan ikke vente ti år på, at der kommer et seminarie til Slagelse. Vi har brug for uddannet personale lang tid før. Så vi har nogle idéer omkring, at man kan lave nogle partnerskaber med ministeriet omkring praktikker og uddannelse og så videre. Det synes jeg, vi skal arbejde med, fortsætter Tina Beck-Nilsson (S).

Kandidat til kommunalbestyrelsen i Kalundborg fra Dansk Folkeparti Peter Jacobsen ser også gerne mere uddannet personale i kommunen, men seminariet skal lægges mere lokalt.

- Det må være en fortalelse. Vi skal have seminariet til Kalundborg, siger han kækt henvendt til Tina Beck-Nilsson og fortsætter:

- Vi er egentlig også friske på at prøve noget nyt. Det kunne blandt andet være interessant at introducere en madordning med morgenmad på alle skolerne. Det kunne også være fint med en frokostordning - selvfølgelig betalt af kommunen.

Læs også
Kalundborg er fortsat bagefter på skoleområdet
Læs også
Kalundborg er fortsat bagefter på skoleområdet

Til spørgsmålet om der ikke skal mere end en madordning til at forbedre skolerne tilføjer Dansk Folkepartis kandidat.

- Vi skal også have nogle kortere skoledage. Vi tror at det her, er noget der vil trække i den rigtige retning. Og så er vi meget enige i, at vi skal have nogle flere seminarieuddannede folkeskolelærere.

Uddan lokalt

I Kalundborg Kommune er hver fjerde lærer ikke læreruddannet, og det er også ifølge venstremand Martin Damm et problem.

- De kommuner, der har lærere, er dem, der ligger tættest på lærerseminarierne, siger Martin Damm (V) og tilføjer:

- Vi skal have uddannet flere lærere. Derfor skal vi også have trukket uddannelsen til lokalområdet, for det ligger rigtig langt væk i dag.

Til det markerer Tina Beck-Nilsson (S). Hun har tjekket ledighedstallene for lærere, og hun mener, at kommunen skal fokusere mere på at værge uddannede end at få et seminar til kommunen.

- I Midtjylland og Nordjylland er der faktisk flere hundrede lærere, og det er jo derfor, jeg mener, at vi skal have gjort vores skoler mere attraktive. Måske også i samarbejde med noget bosætning, arbejdspladser til ægtefæller, familie og så videre. 

- Vi skal over og gøre lidt reklame i Jylland, så vi kan få nogen af dem herover og undervise vores børn, siger hun.

Den idé tror siddende borgmester ikke på. Faktisk synes han allerede, at forsøget er gjort.

- Vi har de her ægtefælleordninger. De findes allerede i dag i vores rekrutteringsalliance, så vi hiver i alle håndtag, siger Martin Damm (V).

Ifølge ham er det for svært at flytte personale fra Vestdanmark med mange lærere til Østdanmark med for få lærere.

Udviklingen er allerede i gang

I stedet holder Martin Damm (V) fast i at fortsætte i den linje, som kommunen har fulgt de seneste år.

- Vi har prøvet at uddanne nogle andre akademikere og prøvet at give dem en læreruddannelse, siger han og tilføjer:

- Rekruttering og uddannelse hænger nøje sammen. Det er også derfor, at vi har tiltrukket otte uddannelser til Kalundborg de sidste fem år. Det er jo præcis dem der er mangel på, som vi skal tiltrække uddannelsen til.

Peter Jacobsen (DF) har været med til at lægge linjen i kommunalbestyrelsen. En linje, som han på nogle punkter synes skal skifte retning.

- Jeg synes grundlæggende, at vi er hoppet lidt fra tue til tue. Jeg synes faktisk, der mangler en klar politisk linje i forhold til, hvad vi vil have i vores folkeskole, siger han.

quote Vi har vist nu, at nogle af de planer, vi har lagt, siden vi dykkede allermest, er vi næsten ved at have indhentet på landsplan

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune

Han anerkender, at der i kommunen er gjort mange forsøg, men det er endnu ikke lykkedes.

Hverken at tiltrække lærerne fra Jylland eller at omskole andre faggrupper er en løsning i hans øjne.

- Jeg har det sådan, at hvis jeg kører bilen til mekaniker, så vil jeg altså helst have, at det er en mekaniker, der tager sig af den og ikke en slagter, afslutter DF-kandidaten sit argument.

Noget mere holdbart

Peter Jacobsen (DF) kalder omskolingen en nødløsning. Martin Damm (V) ser det mere som en nødvendighed.

- Hvis ikke man kan tiltrække lærere, og der er mangel på lærere i al almindelighed, så skal vi have noget personale til at undervise børnene, hvis de skal opnå nogle resultater, siger han og tilføjer:

- Vi har vist nu, at nogle af de planer, vi har lagt, siden vi dykkede allermest, er vi næsten ved at have indhentet på landsplan.

Læs også
Bykonge mister opbakning fra gamle støttepartier
Læs også
Bykonge mister opbakning fra gamle støttepartier

Den udvikling holder han fast i og siger, at kommunen ikke er i mål - men på vej. Og at vende det hele på hovedet og starte forfra vil ifølge venstremanden være ærgerligt.

Men den udmelding får den socialdemokratiske borgmesterkandidat til at ryste på hovedet. Hun tror heller ikke på omskoling.

- De rejser ud af kommunen og tilbage til København lige så snart, de får chancen. Det er jo ikke en løsning på den lange bane, siger Tina Beck-Nilsson (S).

- Jeg synes, vi skal kigge på noget, der er mere holdbart, afslutter hun.

Du kan se hele debatten fra Kalundborg her.




Nyhedsoverblik