Papkasser med engangskanyler og forbindingsudstyr står side om side med krykker, kørestole og hjerteapparater i en gammel garage i landsbyen Vollerup syd for Slagelse.
Jeg så hospitaler, hvor der manglede alt
Her samler og sorterer bioanalytiker Marianne Kristiansen fra Nykøbing Falster Sygehus kasseret laboratorie- og hospitalsudstyr, som hun har indsamlet fra regionens sygehuse og praktiserende læger.
Den første ladning af udstyr sendes mandag med en lastbil til Ukraine, der torsdag blev invaderet af russiske tropper, hvilket antændte en krig mellem de to lande.
Krigen har sidenhen udviklet sig og ramt store dele af landet. Derfor planlægger Marianne Kristiansen, at der sendes yderligere fire lastvognslæs med udstyr mod Ukraine.
- Jeg vil gerne hjælpe, siger Marianne Kristiansen og tilføjer:
- Jeg har et hjælper-gen, og det kan jeg nok ikke helt forklare hvorfor.
Sådan kan du hjælpe
Hvis du selv har lyst til at donere hospitalsudstyr til Marianne Kristiansen, kan hun kontaktes på telefon 28 76 50 81. Udstyret skal dog være brugbart og kunne leveres, da hun ikke har mulighed for at hente det.
Ukrainske hospitaler manglede alt
Noget af forklaringen kan dog hænge sammen med, at hun i 2016 blev spurgt, om hun ville være med til at samle hospitalsudstyr ind til Ukraine, hvor Rusland to år forinden havde overtaget Krim-halvøen med militær magt. En ø, som både vesten og Ukraine betragtede som værende ukrainsk.
Landet manglede hospitalsudstyr, og Marianne Kristiansen hjalp derfor gennem sit arbejde med at indsamle udstyr med få eller ubetydelige fejl og mangler, som kunne sendes afsted.
Senere fik hun selv lov til at komme med en af nødhjælpslastbilerne til Ukraine, og det gjorde stort indtryk på hende.
- Efter at have været dernede og set, hvor meget de manglende, så havde jeg kun lyst til at gøre noget mere, da jeg kom hjem. Jeg så hospitaler, hvor der manglede alt, og det var nedslidt, siger hun.
Bruger 20 timer på nødhjælpsarbejde
Derfor opfordrede hun gennem sin fagforening Danske Bioanalytikere kollegaer fra hele landet til at donere gammelt udstyr, der kunne sendes til Ukraine.
- Og så kom der godt nok gang i tingene, fordi alle havde nogle ting stående på laboratorierne rundt omkring, som de ville smide ud, men som ikke fejlede noget som helst. Så jeg fik mikroskoper, centrifuger, stativer og alt muligt fra næsten hele landet, siger hun.
Udstyret blev samlet sammen og sendt afsted. Men efterhånden tog det om sig, fordi Region Sjælland videreformidlede Marianne Kristiansens anmodning til alle regionens sygehuse.
- Så fik jeg alt muligt. Pludselig fik jeg kørestole, rollatorer, forbindinger, engangssprøjter og alt, hvad du kan forestille dig, som der bruges på et sygehus, siger hun.
Marianne Kristiansen bruger mellem 10 og 20 timer om ugen på nødhjælpsarbejdet i sin fritid til gavn for Ukraine, og det er ikke fremmet for hende at hjælpe til.
For i 1986 meldte hun sig under fanerne hos Civilforsvaret og er i dag områdeleder i Slagelse-Kredsen Beredskabsforbundet - en landsdækkende forening for de frivillige i redningsberedskaberne.
Arbejdet med at indsamle udstyr sker sammen med foreningen Bevar Ukraine, der er dannet af herboende ukrainere, der gennem flere år har sendt nødhjælp til deres hjemland.
Derfor er Marianne Kristiansen sikker på, at udstyret nok skal komme sikkert frem til ukrainere i nød.