I forbindelse med valget den 16. november har TV2 ØST lavet en redaktion, der faktatjekker politikerne og finder svar på det, læsere og seere gerne vil være klogere på.
Fredag aften sendte vi et program, hvor tre kandidater til kommunalvalget på Stevns skulle arbejde sammen om at finde løsninger på, hvordan de kan styrke kommunens handelsliv, så man undgår butiksdød i fremtiden.
Her sagde borgmester Anette Mortensen (V), at hun regnede med, at politikerne i kommunalbestyrelsen på Stevns var enige om 80 til 90 procent af alle sagerne. Det skøn har TV2 ØST efterprøvet.
Mere enige end uenige
En gennemgang af referaterne fra møder i kommunalbestyrelsen et år tilbage, som TV2 ØST har lavet, viser, at der i 68 procent af de åbne beslutnings- og godkendelsessager var enighed om udfaldet.
Det betyder, at der i 32 procent af sagerne var et eller flere af kommunalbestyrelsens medlemmer, der ikke var enige med flertallet.
Det er alle sager i fagudvalgene, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, jeg henviser til
Borgmesterens skøn om, at der var enighed i 80 til 90 procent af sagerne er altså skudt noget over mål, når man udelukkende kigger på de åbne punkter på kommunalbestyrelsens dagsorden, men Anette Mortensen præciserer over for TV2 ØST, at hendes skøn gælder samtlige sager i samtlige udvalg.
- Det er alle sager i fagudvalgene, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, jeg henviser til, siger hun.
Fagudvalgene er blandt andre udvalget for plan, miljø og teknik og udvalget for arbejdsmarked, turisme og erhverv, og Anette Mortensen peger på, at der for eksempel ved det seneste møde i børn, unge og læring kun var en enkelt sag, hvor udvalgets medlemmer ikke var helt enige.
- Det synes, jeg er et udtryk for, at man i et fagudvalg taler sig til rette. Og et udtryk for, at vi kan samarbejde, siger hun.
- Når man kigger ned i udvalgssagerne, så er det i langt overvejende grad ikke partipolitik, det handler om, siger borgmesteren, som peger på, at de sager, hvor der er uenighed i udvalgene, kan blive sendt videre til kommunalbestyrelsen, og at det er derfor, man ser større uenighed blandt politikerne på kommunalvalgsmøderne end på udvalgsmøderne.
- Når vi når til kommunalbestyrelsen, så kan der være nogle ideologiske ting, som spiller ind, siger hun.