Knap var denne aftens valgdebat på Stevns mellem henholdsvis Venstre og Socialdemokraternes bud på en kandidat til borgmesterposten i den østsjællandske kommune gået i gang – før end muligheden for endnu en alliance mellem de to partier blev luftet.
- Det er dumt at afvise noget på forhånd. Jeg vil afvise, at jeg vil være del af flertal med Dansk Folkeparti, lød svaret fra Henning Urban Dam (S), kandidat til kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, da han afslutningsvist blev spurgt om, hvorvidt han vil afvise at pege på den regerende borgmester gennem de seneste fire år, Anette Mortensen (V), der genopstiller.
- Det er ikke mit udgangspunkt. Vi går efter at have borgmesterposten – men så vil der være alle mulige forhandlinger frem og tilbage. Jeg synes, jeg står stærkt i det valgforbund, jeg står i, hvor alle har taget ansvar i denne periode – og jeg tænker, vi bliver nødt til at kigge den vej hen over midten.
Jeg inviterer til det brede samarbejde og gerne med noget, der ligner det, der var i dag
Henning Urban Dam undlod da heller ikke at antyde, at Anette Mortensens øvrige kammerater i de borgerligere valgforbund alle går ind for skattelettelser i den kommende periode – noget som Venstre senest har været med til at sætte op for at holde skindet på næsen økonomisk i den trængte kommune.
Stevns Kommune modtog som bekendt blot en brøkdel, 3,5 millioner kroner, ud af forventede 20 millioner kroner, da udligningsreformen blev rullet ud – hvilket førte til skattestigninger i kommunen støttet af Venstre og Socialdemokratiet foruden De Radikale og Det Konservative Folkeparti.
- Det vigtigste for mig bliver fortsat at have en kommunalbestyrelse, der kan samarbejde, for vi kan bare se, hvor godt det er gået, når man samarbejder i fire år, og det skal vi også fremadrettet, lød det således fra Anette Mortensen (V), som vanskeligt kunne være utilfreds med budskabet fra hendes udfordrer.
Hun kunne dog heller ikke lade være med at påpege, at der i valgforbundet på den modsatte fløj ifølge hende også er kurre på tråden.
- Jeg kan modsat spørge, hvordan du (Henning Urban Dam, red.) vil kunne samarbejde med nogen, som løber fra aftaler, allerede inden blækket er tørt på de aftaler, der bliver lavet i budgetterne.
Nuværende borgmester i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), fik tilbage i 2017 borgmesterkæden med støtte fra netop Socialdemokraterne, største parti i kommunalbestyrelsen efter 2017-valget – dengang ledet af Steen S. Hansen – som siden har veget pladsen for Henning Urban Dam.
Henning Urban Dam har dog ikke til sinde at lade chancen for en borgmesterpost passere forbi, som tilfældet var for hans forgænger på posten som spidskandidat ved valget i 2017. Her endte Venstre med at alliere sig med netop socialdemokraterne efter en fejlslagen alliance blandt de borgerlige partier. Venstre beholdt her på trods af partiers halvering til fire mandater, sammenholdt socialdemokraternes seks mandater, borgmesterposten.
- Men jeg inviterer til det brede samarbejde og gerne med noget, der ligner det, der var i dag – men vi går efter at sætte os på borgmesterposten, lød det trods alt afslutningsvist fra Henning Urban Dam.
Hos Dansk Folkeparti vil man imidlertid ikke afvise et samarbejde med socialdemokraterne på trods af Henning Urban Dams eksplicitte aversioner mod partiet.
- Jeg har jo sagt, at jeg ikke vil have en socialdemokratisk borgmester. Men udover det, så samarbejder jeg gerne med Socialdemokratiet, og jeg kan da også godt indgå et samarbejde eller flertal med dem, siger Martin Henriksen (DF) efter debatten til TV2 ØST.
Flere penge til borgere med demens
Der blev også plads til at tale politik under den 30 minutter lange tv-debat. Meget var de to spidskandidater dog svært enige om – men på spørgsmålet om normeringer på plejehjemmene er Socialdemokraterne i modsætning til Venstre klar på at afsætte flere penge:
- Vi har prioriteret ekstra midler til at sikre en god normering på plejecentrene. Man kan altid ønske sig mere, men vi bliver også nødt til at se på, hvordan økonomien hænger sammen, sagde Anette Mortensen indledningsvist og tilføjede:
- Jeg synes, de normeringer vi har nu, er okay.
Så ja, jeg mener, der skal flere penge til vores plejehjem
Her mener socialdemokraten dog, der skal sættes flere penge af.
- Det er bedre i dag end for fire år siden, det glæder jeg mig over – men jeg tænker ikke, vi er helt i mål, sagde Henning Urban Dam og fortsatte:
- Aften, nat og weekender er det næste sted, vi skal kigge hen – normeringerne i vores dagvagter, tænker jeg, er rigtig fine, men der er et stykke vej endnu. Men der er et endnu længere stykke vej for de af vores borgere, som har demens.
Han mener, at normeringerne i dag ikke er tilstrækkelige til at skabe aktiviteter for de demensramte borgere – hvorfor han vil sætte flere penge af til området.
- Jeg tror, vi bliver nødt til at se på den måde, vi strukturerer det på – også på landsplan, for der bliver flere og flere demente, lød replikken dog fra Anette Mortensen.
- Det er altid rart med flere penge – jeg tror, vi bliver nødt til at kigge på, hvordan vi omprioritere pengene.
Hvilket igen fik hendes opponent til at påpege:
- Det Anette (Mortensen, red.) beskriver, er virkeligheden – men det kalder jo på, at normeringerne skal være bedre.
- Så ja, jeg mener, der skal flere penge til vores plejehjem.
Dette var ikke det eneste løfte, borgerne fik med fra debatten. For på et spørgsmål om problemet med bilister, der kører for stærkt gennem kommunens mindre byer, lød det fra Henning Urban Dam:
- Vi skal lave en landsbystrategi i næste valgperiode, og jeg kunne godt tænke mig at sætte som mål; at i vores landsbyer, der kører man 40 kilometer i timen.
Regeringen fremlagde således i maj måned et forslag, der skal give kommunerne flere beføjelser til at nedsætte hastighedsbegrænsningerne i byerne.
Det er nu op til borgerne at afgøre, hvilken af de to kandidater de sætter deres lid til. Se eller gense hele valgdebatten øverst i artiklen. Og er du stadig i tvivl om, hvem du skal stemme på, så kan du også tage kandidat-testen til kommunalvalget her.