Ved TV2 ØSTs valgdebat i Slagelse blev der uddelt gaver i form af to små træer med store grønne blade.
- Det er et paulowniatræ, fortalte borgmesterkandidat Troels Brandt fra Radikale Venstre, som forærede træerne til borgmester John Dyrby Paulsen (S) og Knud Vincents (V), som også går efter borgmesterposten.
Med uddelingen af gaverne ville Troels Brandt sætte fokus på klimapolitikken i kommunen.
Det er rigtigt, at vækst hænger direkte sammen med CO2-indtag
- Vi er så heldige i vores kommune, at vi rent faktisk har et firma, der beskæftiger sig med at dyrke den her slags træer. Det er et særligt CO2-ædende træ. Det vokser rigtig hurtigt, og det æder rigtig meget CO2, sagde han og gjorde opmærksom på at klimapolitikken kommer til at have betydning på valgnatten.
- Jeg synes rent faktisk, at vi lokalt her i vores kommune skal lave en kommunal klimafond, hvor vi afsætter midler, og det skal være en del af den konstitueringsaftale, som vi på natten forhandler igennem, sagde Troels Brandt.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hvor meget CO2 ”æder” et paulowniatræ?
I forbindelse med valget den 16. november har TV2 ØST lavet en redaktion, der faktatjekker politikernes udtalelser og undersøger det, læsere og seere gerne vil være klogere på.
Men kan det passe, at supertræet kan optage store mængder CO2? For at få svaret på det, har vi kontaktet Thomas Nord-Larsen, der er seniorforsker ved forskningscentret Skov og Landskab på Københavns Universitet.
Han fortæller, at paulowniatræet, er en rigtig god CO2-optager. Træet kommer fra det vestlige Kina og ser ud til at vokse op til seks gange hurtigere end sorter, man bruger til skovdrift herhjemme. Netop derfor kan det have en helt særlig evne til at optage store mængder CO2.
Der er en risiko for, at de ikke kan leve op til forventningerne
- Det er rigtigt, at vækst hænger direkte sammen med CO2-indtag, siger han.
Thomas Nord-Larsen peger dog på, at der ikke er lavet nok forskning på området i Danmark til, at man kan sige, om paulowniatræerne er en god løsning under vores himmelstrøg.
Der kan være udfordringer i forhold til, om træet kan overleve i det danske klima, og så ved man heller ikke, om træet kan have uhensigtsmæssige egenskaber, som kan påvirke andre arter i et beplantet område. Det kan for eksempel ved at trække store mængder af næring ud af jorden.
- Vi har set andre eksempler, hvor træerne ikke har kunnet tilpasse sig, blandt andet nogle italienske popler, som nu står og dør, fortæller Thomas Nord-Larsen.
- Så der er en risiko for, at de ikke kan leve op til forventningerne, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men hvis det viser sig, at paulowniatræerne godt kan klare sig i Danmark og ikke skader den omkringliggende natur, så ser Thomas Nord-Larsen gode muligheder i at dyrke træerne og bruge dem som for eksempel byggemateriale, for så er den nemlig en meget klimavenlig afgrøde.
- I modsætning til andre afgrøder, så beholder træet det opsparede CO2, forklarer han.
Lokal skovdyrker ser store muligheder
Det er tidligere politimand Jesper Schytte fra Korsør, der ejer af paulownia.dk, som gav politiker Troels Brandt de to træer med til TV2 ØSTs valgdebat i Slagelse.
Han fortæller, at paulowniatræet er blandt de hurtigst voksende i verden, og at han fik interesse for træerne, efter han gik på pension.
- Jeg havde en web-planteskole dengang, hvor jeg fik en forespørgsel på nogle farverige træer, fortæller han.
- Og så faldt jeg over paulownia, der er meget smukt om foråret, siger Jesper Schytte.
Da han læste mere om træet, fandt han ud af, at det havde mange interessante egenskaber, og det kunne den pensionerede politimand se perspektiver i.
- Så lukkede jeg min web-planteskole og sagde, det skal være det her fremover, siger Jesper Schytte.
Artiklen fortsætter under billedet.
Nye arter kan tåle hård frost
Der findes mange forskellige arter af paulownia. Dem, som Jesper Schytte har importeret og plantet ved Korsør, er certificerede, sygdomskontrollerede planter, som er fremavlet til at kunne leve i et dansk klima, fortæller han.
- Det er oprindelige arter, der er krydset frem og tilbage, til man har opnået nogle egenskaber vækstmæssigt, som man kan bruge, fortæller skovdyrkeren.
De arter, han sælger i norden, kan for eksempel tåle hård frost.
- Hidtil har de kun kunnet gro i mere tempererede områder. De har ikke kunnet gro heroppe, og derfor har vi ikke kendt til dem, fortæller Jesper Schytte.
Han har taget initiativ til at mødes med forskere fra Københavns Universitet, så hans tæer kan indgå i forskning på området, og så håber han, at Slagelse Kommune også vil tage del i hans projekt.
- Jeg kunne godt tænkte mig, at der var adskillige hektar rundt omkring i kommunen, siger Jesper Schytte.
Artiklen fortsætter under billedet.
I foreningen Skovdyrkerne, der tæller mere end 5.000 skovejere, juletræsproducenter med videre, har også interesse for de kinesiske træer. De anbefaler dog, at man fortsat kun planter paulowniatræer på forsøgsbasis.
- Vores anbefaling på nuværende tidspunkt, og med de erfaringer vi har indtil nu, er helt klar. Man skal kun skal plante paulownia som et forsøg, hvis man eksempelvis synes, at det kunne være spændende med en helt anden træart end dem man normalt planter i Danmark.
- Der er endnu alt for lidt erfaring med træarten i Danmark, til at kunne anbefale paulownia som hovedart i et skovbrug, skriver de på deres hjemmeside.
Bemærk:
Tirsdag den 2. november havde TV2 ØST tekniske problemer, der betød, at alle artikler udgivet på www.tv2east.dk den dag blev slettet. Denne artikel er derfor en rekonstruktion af en lignende artikel udgivet den 2. november 2021.