23-årig står i spidsen for restaurant på kendt badehotel

23-årige Anellika Ljungmann fik en stor opgave, da hun blev køkkenchef på Bandholm Badehotel.

Bandholm Badehotel var i 10 år et omdiskuteret tilholdssted for den religiøse sekt Faderhuset.

Men i 2019 overtog nye ejere stedet og omdannede det til et ambitiøst badehotel og restaurant med fine dining.

Og nu har Anellika Ljungmann på blot 23 år overtaget styringen i køkkenet efter bare et år som udlært. Det kan du se mere om i TV2 ØST-serien Køkkencheferne, som du kan se lige her.

På tallerkenen her er der blandt andet strandarve fra stranden ved Bandholm.
På tallerkenen her er der blandt andet strandarve fra stranden ved Bandholm. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det er hendes opgave at holde det høje niveau med råvarer fra Lolland og Falster som udgangspunkt.

- Det er lige udenfor, så hvorfor ikke bruge dem. Jeg synes det er åndssvagt at finde en urt, der kommer fra et eller andet sted ude i verden, siger Anellika Ljungmann.

- For mig giver det rigtig god mening at bruge de råvarer, der er i området. Så når folk kommer herned, så ser de Lolland, men de smager også Lolland, og hvad det egentlig er, Lolland kan, siger hun.

Det lå ikke i kortene

Anellika Ljungmann er opvokset i Haslev, og har boet i Næstved og på Fejø. Nu bor hun i Bandholm, hvor hun har arbejdet på badehotellet, siden hun blev udlært.

Men det lå ikke rigtigt i kortene, at Anellika Ljungmann skulle være kok.

- Jeg har altid godt kunnet lide at lave mad, men jeg har aldrig tænkt, at det skulle være en levevej eller en karriere for mig, fortæller hun.

Ny serie

I serien Køkkencheferne besøger Mads Gudiksen nogle af de bedste køkkener i regionen.

Du kan følge med i serien på TV2 ØST PLAY.

For det med at skulle studere og gå i skole var ikke noget for hende.

- Så gik jeg på en produktionsskole, og så ville jeg da helt klart over på gastronomiværkstedet, fortæller hun.

Og derovre opdagede hun en helt ny verden.

Læs også
Historien om Faderhuset: Fra frikirke til luksushotel
Læs også
Historien om Faderhuset: Fra frikirke til luksushotel

- Jeg havde lige fået lavet megalange røde negle, fortæller hun.

- Og de kigger på mine hænder og siger; det der kan du godt droppe, fortæller Anellika Ljungmann med et grin.

Blev valgt af faget

Men selvom hun måtte pille de kunstige negle af, så blev Anellika Ljungmann forelsket i kokkefaget.

- Jeg blev bare grebet af den måde, tingene blev gjort på. Jeg tror, det var den energi, jeg var tiltrukket af, fortæller hun.

Der er brug for et stort overblik og øje for detaljer, når man skal være chef for køkkenet i en restaurant med fine dining.
Der er brug for et stort overblik og øje for detaljer, når man skal være chef for køkkenet i en restaurant med fine dining. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Jeg var meget betaget af Michelin-verdenen og syntes, det var megaspændende, hvordan man kunne være kreativ på den måde, men også arbejdsgangen, hvordan den er meget systematisk, fortæller den unge køkkenchef.

Læs også
Historisk badehotel åbner igen
Læs også
Historisk badehotel åbner igen

Og derfor valgte hun at gøre maden til sin karriere.

- Jeg valgte ikke faget, faget valgte mig.

Et stort talent

Anellika Ljungmanns første job, efter hun blev udlært, var på Bandholm Badehotel.

Men inden det første år i køkkenet på badehotellet var omme, fortalte den daværende køkkenchef, at han stoppede.

- Det første jeg tænker er; ej øv, men den anden tanke, jeg fik, var så; okay, nu er der faktisk en stilling ledig, fortæller Anellika Ljungmann.

Direktør for Bandholm Badehotel, Allan Agerholm, synes Anellika Ljungmann skulle have mulighed for at prøve kræfter med jobbet som køkkenchef.
Direktør for Bandholm Badehotel, Allan Agerholm, synes Anellika Ljungmann skulle have mulighed for at prøve kræfter med jobbet som køkkenchef. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Og hun var ikke den eneste, der havde fået den tanke.

- Anellika viste, allerede da hun kom til os for et år siden, at hun havde et stort talent indenfor gastronomien, men også at hun har et talent inden for det at lede og drive et køkken, siger Allan Agerholm, der er direktør for Bandholm Badehotel.

- Det var ret indlysende, at hun skulle have muligheden for at prøve kræfter med det, siger han.

En sindssyg idé

Selvom det var med direktørens fulde opbakning, var der mange følelser at holde styr på, da Anellika Ljungmann tiltrådte som køkkenchef.

- Jeg var nervøs og bekymret og spændt og megaglad, siger hun.

Anellika Ljungmann har ikke altid vidst, at hun ville være køkkenchef.
Anellika Ljungmann har ikke altid vidst, at hun ville være køkkenchef. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Anellika Ljungmann var bekymret for, om hun kunne leve op til forventningerne og det store ansvar, hun havde fået. Derfor nåede hun også at tvivle lidt på sine egne evner.

- Jeg søger altid udfordringer og får sådan nogle lidt fjollede idéer, og jeg synes da også selv, at det var en sindssyg idé, griner hun.

Lidt af en perfektionist

Udover Anellika Ljungmann er der to kokke og en kokkeelev i køkkenet på Bandholm Badehotel.

- Jeg har ikke rigtig fået sådan en handover på, hvordan man er køkkenchef, så det er bare sådan lidt go with the flow, og så lige mærke efter selv, fortæller hun.

Men passionen driver værket og bliver til smukke anretninger til restaurantens gæster.

I serien Køkkencheferne besøger Mads Gudiksen nogle af de bedste køkkener i regionen.
I serien Køkkencheferne besøger Mads Gudiksen nogle af de bedste køkkener i regionen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Mad for mig er at være kreativ, og for mig, er det bare virkelig vigtigt, at jeg kan få lov til at udtrykke mig gennem maden, fortæller Anellika Ljungmann.

Derfor er hun også glad for, at hun tog udfordringen op.

- Det har været megaspændende og lærerig hver evigt eneste dag, fortæller køkkenchefen.

Bandholm Badehotel kan spore sine rødder tilbage til 1692. Men den nuværende bygning har stået siden 1886.
Bandholm Badehotel kan spore sine rødder tilbage til 1692. Men den nuværende bygning har stået siden 1886. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Og så gælder det bare om ikke at få alt for høje forventninger til sig selv.

- Jeg kan godt være lidt perfektionistisk og sådan lidt; nu skal jeg bare gå ud og være den bedste køkkenchef. Men det ved jeg jo godt, at det kan jeg ikke. Jeg kan gøre det bedste, jeg kan, hver evigt eneste dag for at nå de mål, jeg gerne vil nå, siger Anellika Ljungmann.

I serien Køkkencheferne besøger Mads Gudiksen nogle af de bedste køkkener i regionen. Du kan følge med i serien på TV2 ØST PLAY.


Nyhedsoverblik