5000 år gammelt fiskergærde skal nu konserveres takket være donation

I sommeren 2019 fandt man under Femernudgravningerne et unikt 5.000 år gammelt fiskegærde, som nu kan konserveres takket været Augustinus Fonden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udgravninger kan nogle gange føre til sjældne og unikke fund, der kan fortælle os mere om fortiden, og det har også været tilfældet under Femernudgravningerne. 

Her har man fundet et 5.000 år gammelt, enestående fiskegærde fra bondestenalderen, som nu skal bevares takket være en donation fra Augustinus Fonden på 500.000 kroner.

Når fiskegærdet er konserveret, skal det indgå i en særudstilling ved navn Mellem Folk og Fisk på Stiftsmuseet på Lolland. Udstilling er en hyldest til kystfiskeri på Lolland, og rummer fortællingen om den legendariske sidste fisker på Albuen, Hans Gundersen.

quote Det er så velbevaret og flot, at det ikke ser ud til at være 5.000 år gammelt

Marie Brinch, museumsinspektør, Museum Lolland-Falster

- Det her er et rigtig flot og velbevaret fiskegærde fra bondestenalderen. Dem har vi ikke forfærdelig mange af, så det kan fortælle os noget om fiskeriet i bondestenalderen. Det er så velbevaret og flot, at det ikke ser ud til at være 5.000 år gammelt, forklarer Marie Brinch, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster.

Det er en donation fra Augustinus Fonden, der har muliggjort en konservering af dette ekstraordinære fund. Direktør i Augustinus Fonden, Frank Rechendorff Møller, var heller ikke i tvivl om, hvorfor dette fund var vigtigt at bevare.

- Det er fascinerende, at en enkelt genstand, som er skabt for 5.000 år siden i et organisk materiale, er bevaret og nu bliver et meget konkret vidnesbyrd om, hvordan vores forfædre fiskede og sikrede føde. Det bidrager til at nuancere historien om livet i stenalderen med viden om datidens innovation, udtaler han i en pressemeddelelse.

Helt særligt fund

De arkæologiske udgravninger forud for etableringen af den faste forbindelse til Femern har ført til flere fund af fiskegærder fra samme tidsalder, men ingen er så velbevaret som det, der nu skal konserveres og udstilles på Stiftsmuseet.

Læs også
Stort forsvarsværk fundet ved Nykøbing Falster: - Det er bygget som værn mod sørøvere
Læs også
Stort forsvarsværk fundet ved Nykøbing Falster: - Det er bygget som værn mod sørøvere

Fiskegærdet blev tilbage i stenalderen brugt som hegn ude i vandet, og indgik i et fiskefangstsystem, der fungerede nogenlunde på samme måde som nutidens moderne bundgarnsfiskeri.

Artiklen fortsætter under billedet.

FOTO: Museum Lolland-Falster
FOTO: Museum Lolland-Falster

Det blev fundet i forbindelse med Femernudgravningerne tilbage i sommeren 2019 og har siden da ligget på Nationalmuseet og ventet på at blive konserveret. Og efter donationen fra Augustinus Fonden er ventetiden forbi.

- Det har den betydning, at fiskegærdet bliver konserveret og bliver bevaret til eftertiden. Vi er superglade for, at Augustinus Fonden vil støtte, at det her rigtig flotte fiskegærde kan udstilles og konserveres for fremtiden, siger Marie Brinch.

Helt ny konserveringsmetode

Selvom fiskegærdet på overfladen ser velbevaret ud, skal det konserveres, så man kan bevare det for eftertiden. Og det skal der benyttes en helt ny metode til, som aldrig er blevet brugt på så stor en genstand før.

Fiskegærdet består af to dele af hver halvanden meter og er altså tre meter i sin fulde længde. Derfor tager det også tid at konservere sådan et fund.

Læs også
Nyt fund gjort få dage før udgravning på formodet dansk Stonehenge-anlæg
Læs også
Nyt fund gjort få dage før udgravning på formodet dansk Stonehenge-anlæg

- De er i gang, og det er en længerevarende proces. For det, der er med træ, der har ligget under vand i så lang tid, er, at alt det indre er blevet erstattet af vand, fortæller Marie Brinch.

- Derfor skal man blandt andet gå ind og erstatte vandet med noget andet, så træet fastholder sin form, og det tager lang tid. Først skal det frysetørres, og så skal det igennem en større konserveringsproces, forklarer Marie Brinch.

Udstilling hylder fiskeri

Museet regner med at have fiskegærdet klar tidligst i midten af 2023. Når det er færdigkonserveret, skal det udstilles på en særudstilling på Stiftsmuseet i Maribo på Lolland, der rummer fortællingen om den sidste fisker på Albuen, Hans Gundersen.

Udstillingen er bygget op om fiskeriet på Albuen op igennem tiden, hvor Hans Gundersens fiskerigrej blandt andet vil være en del af udstillingen.

- I virkeligheden har de her fiskeredskaber ikke ændret sig særlig meget fra stenalderen og frem til i dag. Og det er ikke fordi, de har været specielt primitive ude på Albuen, men fordi man i stenalderen har fundet på nogle løsninger, der bare fungerer, forklarer Marie Brinch.

Læs også
Nyt besøgscenter på Stevns tager form – her skal 66 millioner års historie fortælles
Læs også
Nyt besøgscenter på Stevns tager form – her skal 66 millioner års historie fortælles

Hun fortæller også, at trods de mange tusinde år mellem Hans Gundersen og stenalderfiskerne, så udgør fiskeriet og teknologien en lige linje mellem dem.

- Vi synes, det kunne være spændende at koble Gundersen-familien sammen med stenalderfiskeriet ude på Albuen og vise, at der er en direkte rød tråd mellem dem. Selvom der er mange tusinde år mellem dem, så ville de godt have kunne tage ud og fiske sammen og forstå, hvad hinanden gjorde, fortæller Marie Brinch. 


Nyhedsoverblik