Først var det bare en frygt for fremtiden - nu er det alvor.
De ældre borgere i Lolland Kommune med hang til banko, motion og andre aktiviteter skal forholde sig til en ny virkelighed.
Det er lidt et slag i hovedet på alle de frivillige
I det netop vedtaget budgetforlig for 2025 fremgår det, at funktionen som frivillighedskoordinator vil blive afskaffet.
Det kan potentielt få betydning for de fire aktivitets- og træningscentre i Holeby, Maribo, Rødby og Nakskov
Den beslutning ærgrer Karen Zubari, der er formand for Ældrerådet i Lolland Kommune.
- Det er virkelig en skam, at kommunen nu ser bort fra frivillighedskoordinatorerne.
- Det betyder, at det potentielt vil blive en udfordring at drive aktivitetscentrene i fremtiden, og det vil i sidste ende gå ud over borgerne, siger hun.
Karen Zubari forklarer, at koordinatorerne er vigtige, da de er til stede i dagligdagen, hvor de kan inspirere, motivere og anerkende alle de frivillige, der er med at drive aktivitetscentrene.
- Vi fornemmer, at borgerne sætter pris på de lokale frivillighedskoordinatorer, siger Karen Zubari og tilføjer:
- De frivillige, der arbejder i aktivitetscentrene, har fået øjnene op for betydningen af koordinatorerne. Det er lidt et slag i hovedet på alle de frivillige ude i centrene.
Frygter for lukninger
Nu frygter formanden for Ældrerådet derfor for aktivitetscentrenes fremtidige skæbne.
- Spørgsmålet er, hvordan fremtiden ude på aktivitetscentrene overhovedet ser ud, siger Karen Zubari.
Det gør altid ondt
- For hvis de nuværende frivillige bare smutter, så vil der ikke være nogen tilbage til at håndtere centrene, og så må de lukke, tilføjer hun.
Det fremgår dog af budgetforliget, at kommunen vil tilføre to medarbejdere til frivillighedscentrene.
Spørger man Karen Zubari, mener hun, at kommunen skulle have forhørt sig hos de frivillige i centrene for at finde fælles fodslag.
- Kommunen burde have startet en dialog med alle de frivillige.
- Det kunne måske have bidraget til en fælles løsning. Det er totalt uforståeligt - det hænger ikke sammen, fastslår hun.
Sparer lidt over en million kroner
1. viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Jacobsen (K), kalder selv afskaffelsen af de nuværende frivillighedskoordinatorer for en ændring af hele systemet.
- Jeg er overbevist om, at de to medarbejdere, der vil blive tilført til frivillighedscentrene, vil kunne løse de opgaver, som frivillighedskoordinatorerne har lavet, siger han.
Viceborgmesteren påpeger, at rollerne hos de medarbejdere, der i et reduceret omfang skal understøtte kommunens aktivitetscentre, vil afhænge af kompleksiteten af det arbejde og den planlægning, der skal laves.
Han forklarer yderligere, at det er op til Ældre-, Omsorgs- og Sundhedsudvalget at beslutte, hvordan medarbejderne skal fordeles ude i centrene.
- Når man bliver berørt af nedskæringer, vil man altid synes, det er meget uretfærdigt. Det er ikke noget, vi synes er sjovt. Det er en 'nødvendighedens politik', og det gør altid ondt, forklarer han.
Ifølge Lolland Kommune betyder afskaffelsen en besparelse på 1,2 millioner kroner.