Alle kender ham. Den iltre and i blå skjorte og matroshat, som så ofte er blevet narret af nevøerne Rip, Rap og Rup.
I dag er det 70 år siden, Anders And & Co. for første gang prydede bladstativerne i Danmark. Og i Sakskøbing finder man en af de få danskere, der har haft Disneys tilladelse til at bringe tegneserie-anden til live med sin blyant.
Jeg havde en måned til opgaven, og jeg blev betalt 120.000 kroner. Det svarede til en årsløn for mig dengang
Carsten Madsen tegnede op gennem 80’erne Walt Disneys ikoniske figurer til især reklamer. Han var én af blot tre danskere, der dengang havde Walt Disneys autorisation til at sætte streger på Anders, Mickey, Fedtmule og alle de andre velkendte karakterer.
- Der er sådan en halvreligiøs ærefrygt omkring det, siger han om at have lagt streg til figurerne, der er allemandseje.
Den mest betydningsfulde opgave i karrieren
Han er egentlig oprindeligt aalborgenser, den i dag 63-årige tegner og illustrator, og det var også i det nordjyske, han lærte sit fag på en lille tegnestue. Men som 23-årig flyttede han til København, og her skulle han få den mest betydningsfulde opgave og kunde i sin karriere.
- Jeg blev ringet op af Gutenberghus (Egmont i dag, red.). De sagde: "vi har et job til dig". Jeg skulle lave alt muligt reklamemateriale til Walt Disney. Jeg havde en måned til opgaven, og jeg blev betalt 120.000 kroner. Det svarede til en årsløn for mig dengang, fortæller Carsten Madsen om sin entre til Disney og Anders And.
I starten skulle alt, han tegnede, sendes til en svensker, der så skulle godkende tegningerne på vegne af Walt Disney. Men det bremsede processen, og så fik Carsten Madsen sin egen autorisation.
Artiklen fortsætter under billedet.
I det hele taget var der meget strikse og konservative retningslinjer fra den amerikanske underholdningsgigant. Da Carsten Madsen blev autoriseret, fik han, foruden en Disney-fyldepen og "et amerikanergrimt slips", også en bog med blandt andet dresscode-beskrivelser.
- Håret måtte ikke røre kraven i nakken. Havde man overskæg, måtte det ikke gå ned over mundvigene. Men altså der var ikke nogen, der rettede sig efter det, fortæller han og tilføjer, at reglerne nok mest var tiltænkt ansatte i USA, for eksempel i Disney World.
Anders And talte til tiden
Det var i 1949, Anders And & Co. for første gang blev langet over disken i Danmark. Kun fire år efter Anden Verdenskrigs afslutning, og den timing tilskriver Carsten Madsen en vigtig rolle i Disney-figurernes store succes.
Der var en tørst efter noget, der var sikkert, noget der var ufarligt. En drømmeverden
- Der var en tørst efter noget, der var sikkert. Noget, der var ufarligt. En drømmeverden. Og så kom den her uskyldige, jomfruelige verden efter en krig, der havde bombet hele lortet i stykker, fortæller han.
Og han tror på, at det stadig er den brede, uskyldige appel, der holder Anders And i live. Både i blade og på tv.
- Forældrene har jo godkendt det fra deres barndom. Jeg vil tro, at Disney Sjov er Danmarks største babysitterorganisation, siger han og tilføjer, at det også skyldes, at universet bare var rigtigt godt tegnet og epokegørende.
Blev træt af at spise lagkage
Carsten Madsen er ikke bleg for at konstatere, at tegneopgaverne for Walt Disney var skelsættende for sin karriere. Han har sidenhen levet som selvstændig af at lave tegninger og illustrationer til bøger og oversigtskort til både Tivoli og Den Gamle By i Aarhus. Anders And-tegningerne stoppede han med for længe siden.
- Man kan blive træt af at spise lagkage hver dag, som han siger det.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men lagkagen kan stadig smage godt i ny og næ. Som da Carsten Madsen senere i sin karriere underviste på Den Danske Reklameskole og gerne ville have sine elevers fulde opmærksomhed.
- Så smed jeg bare Walt Disney-navnet, og så kiggede folk på en anden måde, siger han.
Selvom Anders And-bladene fejrer 70 år i dag, så kan selve Anders And-figuren faktisk fejre sin 85-års fødselsdag 9. juni i år. Der bliver i 2019 udgivet 51 nye versioner af Anders And & Co. Ét hver uge på nær den sidste uge i året.
Her kan du teste din viden om Anders And.
Du kan teste din Anders And-viden med 10 spørgsmål her. Svarene finder du i bunden.
1. Ugebladet Anders And & Co. kom for første gang på gaden i 1949 i Danmark. Men selve figuren Anders And er ældre. Hvornår blev han introduceret?
a) 9. juni 1934.
b) 9. juni 1939.
c) 9. juni 1944.
2. Hvad er navnet på tegnefilmen, hvor Anders And første gang dukkede op?
a) "Anders And på ferie" (Donald's vacation).
b) "Anders og Pluto" ("Donald and Pluto").
c) "Den kloge lille høne" ("The wise little hen").
3. Hvad er Anders Ands profession i hovedhistorien i den første danske udgave af Anders And-bladet i Danmark i 1949?
a) Brandmand.
b) Politimester.
c) Læge.
4. I 1942 blev det afsløret, at Anders And har et mellemnavn. Hvad er det?
a) Fauntleroy.
b) Malfoy
c) Roy
5. Hvad hedder Anders Ands mor?
a) Donna And.
b) Hortensia von And.
c) Della And.
6. På hvilken gade i Andeby har Anders And adresse?
a) Andeby Hovedgade 111.
b) Ællingevej 111.
c) Paradisæblevej 111.
7. Egentlig skulle Anders And-bladet udgives i Danmark i 1948, men det skete først i 1949. Hvorfor?
a) Der var uenighed om bladets navn.
b) Der var mangel på papir.
c) Et politisk pres forhindrede udgivelsen.
8. Hvilken spejdergruppe tilhører Anders Ands nevøer, Rip, Rap og Rup?
a) Grønmejserne.
b) Grønsvalerne.
c) Grønspætterne.
9. Hvad hedder Anders And på finsk?
a) Aku Ankka.
b) Donald Duck.
c) Kalle Anka.
10. I august 2018 var en sjælden blyantstegning af Anders And, tegnet af Walt Disney, på auktion. Hvad blev den solgt for?
a) Næsten 12.000 dollar. (Cirka 70.000 kroner).
b) Næsten 18.000 dollar. (Cirka 118.000 kroner).
c) Næsten 24.000 dollar. (Cirka 157.000 kroner).
Svar 1:a, 2:c, 3:a, 4:a, 5:b, 6:c, 7:b, 8:c, 9:a, 10:a.
Kilder: Egmont, andeby.dk, The Telegraph, The Independent og Ritzau