Brandkadetter giver håb om stærke beredskaber i lokalområderne

På landsplan mangler der ifølge Danske Beredskaber 400 deltidsbrandmænd. Men blandt de unge brandkadetter spirer der et håb for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rundt omkring på de lokale brandstationer står der mange steder en stilling ledig.

Hos Lolland-Falster Brandvæsen er man imidlertid lykkedes med at vække interessen for faget blandt de helt unge med en brandkadet-uddannelse, og det skaber håb for fremtidens brandvæsen.

quote Det gør, at vi kan opretholde en stærk og robust styrke blandt deltidsbrandfolkene

Jesper Atkinson Pedersen, vicebrandinspektør, Lolland-Falster Brandvæsen

Ifølge en ny undersøgelse har over halvdelen af de unge med brandkadet-uddannelsen fået lyst til at fortsætte i faget og tage en egentlig uddannelse som brandmand.

- Det er virkelig ønsketænkning for os, at brandkadetterne vil fortsætte efter deres brandkadet-uddannelse, siger Jesper Atkinson Pedersen, der er vicebrandinspektør og instruktør ved Lolland-Falster Brandvæsen.

Som flere andre steder i regionen har de 13-16-årige i Lolland og Guldborgsund Kommuner mulighed for at blive optaget som brandkadetter ved kommunernes beredskab.

- Det er virkelig ønsketænkning for os, at brandkadetterne vil fortsætte efter deres brandkadet-uddannelse, siger Jesper Atkinson Pedersen, der er vicebrandinspektør og instruktør ved Lolland-Falster Brandvæsen
- Det er virkelig ønsketænkning for os, at brandkadetterne vil fortsætte efter deres brandkadet-uddannelse, siger Jesper Atkinson Pedersen, der er vicebrandinspektør og instruktør ved Lolland-Falster Brandvæsen Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

På landsplan mangler der ifølge Danske Beredskaber 400 deltidsbrandmænd. Som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, er manglen på brandfolk nogle steder skyld i, at brandvæsnet er længere tid om at nå frem.

Læs også
Lokale brandstationer i opråb: Vi mangler deltidsbrandmænd
Læs også
Lokale brandstationer i opråb: Vi mangler deltidsbrandmænd

Men hos Lolland-Falster Brandvæsen ser fremtiden lys ud. For brandkadet-uddannelsen har vakt interessen for jobbet som brandmand hos de unge.

- Det gør, at vi kan opretholde en stærk og robust styrke blandt deltidsbrandfolkene. Derfor er det vigtigt, at vi får yngre kræfter ind. For det første får vi en yngre beredskabsstyrke, og vi håber, vi kan holde dem væsentlig længere, siger Jesper Atkinson Pedersen og tilføjer:

- Jeg tror, der er mange ting i det. Man får en masse selvtillid – de finder ud af, at der er noget, de er gode til. Det er et unikt sammenhold.

Drømmer om fuldtidsjob som brandmand

Lolland-Falster Brandvæsen har for tiden ti kommende brandmænd under uddannelse, og yderligere otte er på vej. En af dem er 18-årige Marcus Thestrup Rasmussen. Han blev brandkadet som 15-årig, og nu, tre år senere, er han godt på vej til at blive brandmand.

quote Højdepunktet vil være en fuldtidsstilling. Det er helt sikkert

Marcus Thestrup Rasmussen, kommende brandmand

Grunduddannelsen har Marcus Thestrup Rasmussen allerede bestået, og i dag bruger han sammen med ni holdkammerater en af ti weekender på Lolland-Falster Brandvæsens station i Maribo, hvor de tager funktionsuddannelsen, der er sidste led, inden de kan kalde sig færdiguddannede brandmænd.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor brandkadet-uddannelsen har været med til at vække interessen for håndværket som brandmand.

Marcus Thestrup Rasmussen har allerede taget grunduddannelsen til brandmand og bruger nu sin fritid i ti weekender på at tage den endelige funktionsuddannelse til brandmand, der gør, at han kan træde ind i beredskabet.
Marcus Thestrup Rasmussen har allerede taget grunduddannelsen til brandmand og bruger nu sin fritid i ti weekender på at tage den endelige funktionsuddannelse til brandmand, der gør, at han kan træde ind i beredskabet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Man kommer ud og ser nogle ting, som andre unge mennesker ikke gør, siger Marcus Thestrup Rasmussen og tilføjer:

- Man får interessen på en anden måde – man bliver taget med ud at kigge til brande, og det er andre brandfolk, der lærer os tingene.

Når han er færdiguddannet, er ønsket i første omgang at træde ind i beredskabet som deltidsbrandmand.

- For mig er det mere end perfekt at være deltidsbrandmand. Det er det, jeg gerne vil, siger han og tilføjer:

- Men højdepunktet vil være en fuldtidsstilling. Det er helt sikkert.

Seks af ti vil i beredskabet

I dag er der 49 brandkadet- og ungdomsbrandkorps på landsplan. Det er 20 mere end i 2014, hvor der var 29 brandkadetkorps og ungdomsbrandkorps på landsplan.

Siden 2014 er 198 brandkadetter på landsplan blevet enten frivillig brandmand eller har gennemført grunduddannelsen til brandmand.

Det er konsulentvirksomhederne Practicum og Pædagogisk Praksis for Unge i Beredskabet, som har gennemført undersøgelsen, hvor godt en tredjedel af landets aktive brandkadetter har medvirket.

Læs også
Ungekorps får flere kvinder ind i det danske beredskab
Læs også
Ungekorps får flere kvinder ind i det danske beredskab

Her siger seks af ti adspurgte, at de ønsker at fortsætte inden for beredskabet som voksne.

Imens det er 56,6 procent af brandkadetterne, der udtrykker interesse for at fortsætte i beredskabet som brandmænd, 13,1 procent er interesseret i livet i polititjenesten, 9,7 procent er interesseret i det præshospitale område system, 7,9 procent er interesseret i en karriere i Forsvaret, mens 4,1 procent er interesseret i en anden retning inden for beredskabet. 


Nyhedsoverblik