15-årige Bo Borgny fra Maribo er meget interesseret i engelsk og internationale forhold.
Derfor har han valgt en anderledes uddannelsesvej end mange andre danske unge.
Lige pludselig får man øjnene op for, at det kan være godt, at de danske elever lærer at tale engelsk, fransk, og tysk
Han går nemlig på den international folkeskole på Lolland, og når han til sommer går ud af 9. klasse, så vil han starte på Maribo Gymnasiums nye internationale linje.
- Verden begynder stille og roligt at bevæge sig mere over mod engelsk, også på grund af internettet. Derfor synes jeg, det er godt at være god til engelsk og have et andet sprog at læne sig op ad, siger han.
Sprog giver kulturelle kompetencer
Den nye internationale studieretning på Maribo Gymnasium skal ikke kun være et tilbud til internationale unge, der vil studere på engelsk.
Det er i høj grad også en måde, hvorpå lokale unge kan uddanne sig med et internationalt perspektiv.
Det fortæller rektor på Maribo Gymnasium, Michael Levy Bruus.
Gymnasiets ambition er, at de kan være med til at opkvalificere lokalområdet til at håndtere de mange internationale virksomheder.
- Med den nye tunnel, vil vi få en ny Region Femern Bælt, som er ved at materialisere sig i det fjerne. Her bliver sprogkompetencer og viden om andre kulturer enormt vigtigt. Der vil vi gerne have en positiv indflydelse, siger han.
Udover undervisning på engelsk og dansk, vil alle elever på den kommende studieretning blive undervist i tysk.
Det skal sikre, at det bliver nemmere at skabe bånd til nabolandet for enden af Femern Bælt tunnelen, fortæller rektoren.
- Populært sagt kommer tunnelen til at rykke hele det her område tættere på hinanden, siger Michael Levy Bruus.
Sprog gavner udviklingen
Hos Fonden Femern Belt Development mener administrerende direktør, Stig Rømer Winter også, at der fortsat vil ske udvikling i antallet af internationale familier.
Det vil betyde, at lokaleområdet skal følge med den internationale udvikling.
- Der er ingen tvivl om, at det at vi oplever, at der flytter rigtig meget arbejdskraft til Lolland Falster, det har også en stor indvirkning på det internationale mindset i lokalbefolkningen, siger han og tilføjer:
- Lige pludselig får man øjnene op for, at det kan være godt, at de danske elever lærer at tale engelsk, fransk, og tysk.
Hvad er Femern Belt Development?
Fonden Femern Belt Development repræsenterer Region Sjælland, 3F, Dansk Industri, og derudover følgende kommuner: Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Stevns, Faxe, Køge, Næstved, Svendborg, Langeland og Roskilde.
Fonden arbejder for vækst og udvikling i Region Sjælland og på Sydfyn i relation til Femern Bælt tunnelprojektets anlægsfase.
Det gør de blandt andet ved at tilbyde erhvervslivet ydelser med afsæt i de muligheder, der opstår med anlæggelse af Femern Bælt forbindelsen.
Kilde: Femern Belt Development
Når tunnelen er bygget færdig, vil der være en mere direkte vej til resten af Europa fra Lolland, og i den forbindelse er det nødvendigt for lokalsamfundet at blive mere internationale.
Det mener Stig Rømer Winter, der ser den nye studieretning som katalysator til den udvikling.
- Vi får en ny generation, som ikke opfatter sig som lollænder eller falstring, men derimod som nordeuropæere, fordi de kan gebærde sig på alle de sprog.
- Derudover får de kulturen forærende gennem deres sprogfærdigheder - og at kunne begå sig i flere kulturer. Det bliver enormt vigtigt i fremtiden.
Lolland ligger centralt
Direktøren forventer, at selv når de større byggeprojekter, så som Femern Bæltbyggeriet, afsluttes, vil meget af den internationale arbejdskraft og de internationale virksomheder blive i området.
- Vi arbejder på, at tunnelfabrikken bliver gjort permanent, for så vil festen jo ikke slutte, selvom byggeriet afsluttes. I stedet ville det med stor sandsynlighed kunne medføre en perlerække af andre store infrastrukturprojekter, siger han.
Direktøren mener, at den nye linje på gymnasiet også er med til at drive udviklingen ved at sikre, at flere internationale familier bliver boende på Lolland.
- Jo bedre vi kan gøre livet for arbejdskraften, der flytter til, jo større sandsynlighed er der for, at familierne vil blive boende i regionen i mange år frem, siger han.
Stig Rømer Winter får tit at vide fra internationale familier, at de synes, det er fantastisk at bo på den sydlige del af Region Sjælland, fordi det ligger centralt i Nordeuropa.
- Der er cirka lige så langt til København, som der er til Hamborg, Berlin og Odense. De føler, at de bor midt imellem Skandinavien og resten af Europa, siger han.
Den administrerende direktør understreger, at det ikke kun er internationale familier, men også nye internationale virksomheder, der kan bosætte sig i området, blandt andet som resultat af den nye studieretning.