Det startede med 11 små møller i havet ud for Lolland - nu står der 239

Udbygningen af havvindmøller tog for alvor fart med Nysted Havvindmøllepark, der i dag med sine 20 år er den ældste eksisterende havmøllepark i TV2 ØSTs sendeområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I starten af 1990’erne stod der bare 11 vindmøller på havet ud for de danske kyster, nærmere bestemt ud for Vindeby ved Lollands nordkyst.

Det var denne lille havmøllepark, som skabte visionen om egentlige vindkraftværker på havet. Det fortæller Jytte Thorndahl, der er museumsdirektør ved Energimuseet i Jylland.

quote Den var et bevis på, at det kunne lade sig gøre, og vi fik stor opmærksomhed også fra udlandet

Jytte Thorndahl, museumsdirektør, Energimuseet

- Det viste sig, at møllerne på havet producerede langt mere energi end møllerne på land, siger hun.

Siden dengang er der sket en mangedobling, og i dag står der 239 møller alene ud for kysterne i TV2 ØSTs sendeområde - med Kriegers Flak cirka 34 kilometer øst for Møn som den nyeste og største.

De 239 havmøller har til sammen en effekt på næsten 1.000 megawatt, svarende til cirka 840.000 husstandes årlige energiforbrug.

Grafikken herunder viser, hvor havmølleparkerne er placeret, og hvornår de er blevet rejst. Derudover er der yderligere fire projekter på tegnebrættet.

Vindeby Havmøllepark, som blev rejst nord for Lolland i 1991, fungerede ind til 2017.
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Vindmøllerne blev i starten af 1990’erne sat op på havet, fordi der navnlig i Østdanmark manglede plads til at rejse vindmøller på land, fortæller Jytte Thorndahl.

Med et dansk nej til kernekraft i midten af 1980'erne og et større fokus på menneskeskabt CO2-udledning i det følgende årti opstod der især på den politiske venstrefløj et argument for at rejse flere vindmøller.

Læs også
Omstridt havmøllepark har snurret i 20 år - men nu er folkestemningen vendt
Læs også
Omstridt havmøllepark har snurret i 20 år - men nu er folkestemningen vendt

Den daværende miljø- og energiminister Svend Auken (S) lod fem lokationer på havet udpege. Heriblandt Nysted, som i dag har leveret strøm til det danske elnet i 20 år.

- Den var et bevis på, at det kunne lade sig gøre, og vi fik stor opmærksomhed også fra udlandet, siger Jytte Thorndahl og tilføjer:

- Nysted var virkelig vellykket og løb ikke ind i de samme problemer, som man havde på Horns Rev 1 (ud for Jyllands vestkyst, red.). Derudover var det den allerstørste havmøllepark i verden – og det har givet mod på at opsætte andre store vindmølleparker.

Nysted Havmøllepark blev rejst i perioden 2002 til 2003, hvor de 72 møller, som kan levere strøm til godt 140.000 husstande, blev koblet på elnettet. Efter at havmøllerne ved Vindeby ud for Lollands nordkyst blev taget ned i 2017, er Nysted Havmøllepark i dag den ældste havmøllepark ud for kysterne i TV2 ØSTs sendeområde.
Nysted Havmøllepark blev rejst i perioden 2002 til 2003, hvor de 72 møller, som kan levere strøm til godt 140.000 husstande, blev koblet på elnettet. Efter at havmøllerne ved Vindeby ud for Lollands nordkyst blev taget ned i 2017, er Nysted Havmøllepark i dag den ældste havmøllepark ud for kysterne i TV2 ØSTs sendeområde. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I de følgende år blev der primært på grund af et magtskifte i dansk politik ikke rejst mange vindmøller i Danmark.

Men i Nysted snurrede vindmøllerne, og som årene gik, stod det klart, at vindkraft var mere end blot en grøn vision med statslige støttekroner i ryggen. Det fortæller Thomas Almegaard fra Ørsted, som har stået i spidsen for driften af havmølleparken ved den lollandske sydkyst siden 2003.

- Der gik fem år, inden man sagde: Nu har vi set, at det her kan lade sig gøre, så nu går vi videre med udbygningen, siger han og tilføjer:

- Og så kom Horns Rev 2, Rødsand 2 (også syd for Nysted, red.) og Anholt.

Thomas Almegaard har været driftsleder på Nysted Havmøllepark siden starten i 2003 – i dag med titel af head of site hos Ørsted, der driver havmølleparken og ejer 42,75 procent af hele anlægget, som i dag tæller 70 møller.
Thomas Almegaard har været driftsleder på Nysted Havmøllepark siden starten i 2003 – i dag med titel af head of site hos Ørsted, der driver havmølleparken og ejer 42,75 procent af hele anlægget, som i dag tæller 70 møller. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Med andre ord kunne man nu tjene penge på havvindmøller, og for Nysted-møllernes vedkommende blev det i 2010 til et salg af de 72 møller til Pensiondanmark.

- Vi fik folk ind, der så det som en investering – og når de, der administrerer dine og mine pensionspenge, tror, de kan tjene penge på det, så må det jo være en god forretning, konstaterer Thomas Almegaard.

Ørsted ejer fortsat 42,75 procent af Nysted Havmøllepark, imens det tyske energiselskab Stadtwerke Lübeck ejer de resterende 7,25  procent.

Havmølle væltede

Det har dog ikke været helt uden problemer at sætte vindmøller op på havet.

Vindmøllerne i Nysted Havmøllepark er hver op til 110 meter høje, når vingerne er på deres højeste. Parken talte oprindeligt 72 vindmøller, men siden er en væltet, og yderligere en taget ned på grund af en fejlkonstruktion i fundamenterne.
Vindmøllerne i Nysted Havmøllepark er hver op til 110 meter høje, når vingerne er på deres højeste. Parken talte oprindeligt 72 vindmøller, men siden er en væltet, og yderligere en taget ned på grund af en fejlkonstruktion i fundamenterne. Foto: Ørsted

12. januar 2022 væltede én af de i alt 72 vindmøller i Nysted Havmøllepark under et mindre blæsevejr på grund af – skulle det vise sig – en revne i fundamentet.

- Det var et frygteligt chok for os alle, siger Thomas Almegaard.

Læs også
Derfor væltede 110 meter høj vindmølle på havet
Læs også
Derfor væltede 110 meter høj vindmølle på havet

Ifølge ham blev fejlen sporet tilbage til en polsk underleverandør af møllernes særlige kegle-fundamenter, som er støbt af beton.

Siden er yderligere én vindmølle blevet taget ned efter en grundig gennemgang af samtlige fundamenter på havmølleparken, og ifølge Thomas Almegaard er man ikke bekymret for de tilbageværende 70 møller, som udgør havmølleparken i dag.


Nyhedsoverblik