- Det gør ondt, at sagen bliver bragt frem igen. Det er ligesom et sår, der bliver revet op.
Sådan siger Brian Rasmussen fra Stokkemarke, der er en blandt flere forældre, som ved en fejl har fået lækket personfølsomme oplysninger af Lolland Kommune.
Min søn blev utrolig ked af det
I 2013 blev Brian Rasmussens søn tvangsfjernet af kommunen. Han måtte ikke se sin søn i tre måneder, og først derefter fik far og søn tilladelse til at gense hinanden via overvåget samvær.
Disse oplysninger samt sønnens fulde navn og cpr-nummer havnede ved en fejl hos Anne Karina Wagner, der havde anmodet om at få adgang til flere dokumenter om sin egen søn, efter han var flyttet fra Lolland Kommune til Tønsberg Kommune i det sydøstlige Norge.
Mellem dokumenterne opdagede Anne Karina Wagner ni andre sager, der intet havde med hendes søn at gøre.
Sagerne fra Lolland drejede sig ifølge hende om tvangsfjernelser og overværet samvær.
Sådan endte dokumenterne hos den forkerte
Anne Karina Wagner har tidligere boet i Lolland Kommune. Mens hun boede på Lolland, flyttede hendes søn i 2018 hjem til sin biologiske far i det sydøstlige Norge.
I den forbindelse anmodede de norske myndigheder via Tønsberg Kommune om at få tilsendt en række dokumenter fra Lolland Kommune om Anne Karina Wagners søn.
Dokumenterne blev sendt af sted til den norske kommune, og sønnen flyttede ind hos sin far.
Sidenhen søgte Anne Karina Wagner aktindsigt i diverse dokumenter om sønnen for at undersøge, hvordan det gik ham. Det var i den forbindelse, at hun modtog de personfølsomme oplysninger med dertilhørende navne på børn og voksne fra Lolland.
Lolland Kommune havde ved en fejl vedhæftet de pågældende dokumenter om de andre familier i sagen om Anne Karina Wagners søn, da han i 2018 flyttede til Norge, og lige siden har de personfølsomme oplysninger ligget hos den norske kommune.
Michael Vinter Hansen, souschef for Børn, Unge og Familie i Lolland Kommune, bekræfter over for TV2 ØST, at der er sket et datasikkerhedsbrud og beklager sagen.
- Vi har anmeldt bruddet til Datatilsynet, og lige nu er vi i gang med at gennemgå sagsakterne, så vi kan kontakte de borgere, det handler om, siger han.
Datatilsynet undersøger sagen nærmere og skal ud fra de samlede omstændigheder vurdere, hvorvidt kommunen skal have en advarsel eller en politianmeldelse.
Lolland Kommune ønsker ikke at oplyse, hvor mange personer der er påvirket af datalækket. Kommunen vil heller ikke oplyse, hvilke type sager der omtales i dokumenterne, fordi der ifølge Michael Vinter Hansen er tale om personfølsomme oplysninger.
De berørte personer i sagen vil ifølge kommunen blive kontaktet de kommende dage.
Hvorvidt datalækket vil få konsekvenser, kan Michael Vinter Hansen ikke oplyse på nuværende tidspunkt, eftersom kommunen endnu ikke har det fulde overblik i sagen.
Stiller sig ikke tilfreds med bødestraf
For Brian Rasmussen har sagen dog allerede fået konsekvenser.
Efter tvangsfjernelsen var familien mentalt kommet videre, og sønnen er flyttet hjem igen. Men nu bliver sagen på grund af datalækket rippet op.
Der skulle udskrives nogle fyresedler til dem, der har gjort det
- Det er det hele forfra. Det gør ondt, og jeg kan dårligt passe mit arbejde som selvstændig, fordi det rammer psykisk, man bliver ked af det, siger Brian Rasmussen, der har mistet tilliden til Lolland Kommune og vil have sagen undersøgt nærmere.
- Hvis det kan ske for os, så kan det ske for alle andre, siger han.
Derfor vil Brian Rasmussen anmelde hændelsen til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
- Sagen skal anmeldes, fordi det er groft. Vores sag er måske kun nævnt med en linje eller to, men det er lækket, der er alvorligt, og det har stor betydning for os som familie, siger han og tilføjer:
- Min søn blev utrolig ked af det og troede ikke på det til at starte med. For hvad kan der ske med hans cpr-nummer i Norge? Vi vil gerne have vished om, at hans oplysninger bliver slettet.
Nu håber familien, at de kan få en form for erstatning.
- Det har forvoldt noget svig og smerte, så jeg ved ikke, hvordan Lolland Kommune vil kompensere for sådan noget, siger Brian Rasmussen og fortsætter:
- En bøde til Lolland Kommune vil være for let. Der skulle udskrives nogle fyresedler til dem, der har gjort det. Måske til ledelsen. Jeg ved ikke, hvor højt det stikker. Dem, der har gjort det, bliver ikke ramt af en bøde, fordi det er ikke deres penge. Det er os som skatteydere, der skal betale til bøden. Så det rammer mere os selv, end det rammer dem.
Betragter sagen som meget alvorlig
Sagen bliver betragtet som meget alvorlig af Henrik Larsen, chef hos sikkerhedstjenesten DKCERT, der arbejder med databeskyttelse og datalæk, fordi der er tale om yderst følsomme oplysninger om bestemte personer, som nemt kan identificeres.
- Når det involverer børn, stiger alvorlighedsgraden, siger han.
Henrik Larsen forklarer, at dokumenterne om de andre personer muligvis kan være journaliseret forkert af kommunen og derfor dukke op i aktindsigten.
- Men det må ikke kunne ske, siger han og efterlyser generelt en større slutkontrol af denne type skrivelser, som sker elektronisk.
Derfor bør denne type breve og dokumenter ifølge Henrik Larsen i højere grad tjekkes igennem manuelt, inden de sendes af sted for at undgå fejl.
- Og det mangler åbenbart, siden det kan lade sig gøre, siger Henrik Larsen og fortsætter:
- Vi ser alt for mange af sådan nogle sager, og så må vi konstatere, at kommunerne åbenbart ikke er dygtige nok til at kontrollere, hvad man sender ud. I det her tilfælde har man blandet en stribe forskellige sager sammen i en sag, og det tyder på, at der er en alvorlig brist i den sagsgang.
Michael Vinter Hansen forsikrer dog om, at man sagtens kan have tillid til kommunen, som nu gennemgår sagen og undersøger, om noget kan forbedres, så den type fejl ikke sker igen.