Kommune delte personlige oplysninger ved en fejl: - Det er forfærdeligt

Flere sager med personfølsomme oplysninger blev ved en fejl sendt til Anne Karina Wagner. Nu er sagen anmeldt til Datatilsynet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anne Karina Wagner fra Nykøbing Falster fik et chok.

Mens hun læste en bunke dokumenter om sin søn igennem, dukkede der pludselig personfølsomme oplysninger om andre familier op.

quote Jeg blev dybt forskrækket, for det er følsomme emner

Anne Karina Wagner

Det drejede sig ifølge hende om tvangsfjernelser og overværet samvær. I alt ni sager, der intet havde med hendes søn at gøre.

Kort efter opdagede hun en række navne og cpr-numre på de børn og voksne, som sagerne drejede sig om.

Det viste sig, at de pågældende sager stammede fra Lolland Kommune. Ved en fejl havde Anne Karina Wagner modtaget oplysningerne, efter hun havde søgt om aktindsigt i sin søns dokumenter.

- Jeg blev dybt forskrækket, for det er følsomme emner, siger hun.

Læs også
Mor til to på flugt - kommunen gav far med polititilhold fortrolige oplysninger
Læs også
Mor til to på flugt - kommunen gav far med polititilhold fortrolige oplysninger

Efter Anne Karina Wagner havde kigget nærmere på sagerne, kontaktede hun flere af forældrene og fortalte, at hun ved en fejl havde modtaget dokumenter om deres sager. Hun alarmerede samtidig kommunen.

- Det er forfærdeligt, for det er så følsomme oplysninger, og det er alvorligt, siger hun.

Anmeldt til Datatilsynet

Michael Vinter Hansen, souschef for Børn, Unge og Familie i Lolland Kommune, oplyser, at der ganske rigtigt er sket et datalæk og beklager sagen.

- Jeg kan bekræfte, at der er sket et datasikkerhedsbrud, og det er der i kraft af, at der er fremsendt nogle sagsakter til en norsk kommune tilbage i 2018. Det har en borger henvendt sig omkring, og vi har fulgt op på det, siger han og tilføjer:

- Vi har anmeldt bruddet til Datatilsynet, og lige nu er vi i gang med at gennemgå sagsakterne, så vi kan kontakte de borgere, det handler om.

Datatilsynet undersøger nu sagen nærmere og skal ud fra de samlede omstændigheder vurdere, hvorvidt kommunen skal have en advarsel eller en politianmeldelse. 

Sådan endte dokumenterne hos den forkerte

  • Anne Karina Wagner har tidligere boet i Lolland Kommune. Mens hun boede på Lolland, flyttede hendes søn i 2018 hjem til sin biologiske far i det sydøstlige Norge.

  • I den forbindelse anmodede de norske myndigheder via Tønsberg Kommune om at få tilsendt en række dokumenter fra Lolland Kommune om Anne Karina Wagners søn.

  • Dokumenterne blev sendt af sted til den norske kommune, og sønnen flyttede ind hos sin far.

  • Sidenhen søgte Anne Karina Wagner aktindsigt i diverse dokumenter om sønnen for at undersøge, hvordan det gik ham. Det var i den forbindelse, at hun modtog de personfølsomme oplysninger med dertilhørende navne på børn og voksne fra Lolland.

  • Lolland Kommune havde ved en fejl vedhæftet de pågældende dokumenter om de andre familier i sagen om Anne Karina Wagners søn, da han i 2018 flyttede til Norge, og lige siden har de personfølsomme oplysninger ligget hos den norske kommune.

Lolland Kommune ønsker ikke at oplyse, hvor mange personer det drejer sig om. Kommunen vil heller ikke oplyse, hvilken type sager som omtales i dokumenterne, fordi der ifølge Michael Vinter Hansen er tale om personfølsomme oplysninger.

- Jeg har ikke nogen kommentar til selve indholdet, siger han.

Kommunen bekræfter dog, at der fremgår navne på en række personer i dokumenterne, som Anne Karina Wagner har fået tilsendt. 

Sønnen blev tvangsfjernet

Brian Rasmussen fra Stokkemarke er en af de forældre, hvis oplysninger med en fejl blev sendt til Anne Karina Wagner.

For ham har datalækket personlige konsekvenser, fordi hændelsen ripper op i en ellers afsluttet sag.

quote Når det involverer børn, stiger alvorlighedsgraden

Henrik Larsen, chef hos DKCERT

Familien Rasmussens søn blev tvangsfjernet af kommunen, og det er denne oplysning, som ifølge Anne Karina Wagner fremgik i dokumenterne fra Lolland Kommune.

- Jeg blev ked af det og skuffet over, at det kunne ske, siger Brian Rasmussen.

Efter hændelsen har både Brian Rasmussen og Anne Karina Wagner mistet tilliden til Lolland Kommune.

- Det er ikke første gang, jeg har fundet papirer, hvor der står meget bekymrende ting om andre børn, siger Anne Karina Wagner og tilføjer:

- Jeg håber, der bliver ryddet godt og grundigt op, og de (Lolland Kommune, red.) får undersøgt, hvor alle papirerne ligger henne. For jeg tror ikke, det er det eneste sted, mine papirer roder rundt. Når ikke en gang de norske myndigheder opdager det, så ligger de både i Norge og i Danmark.

Læs også
Satte families liv i fare - kommune får bøde for datalæk
Læs også
Satte families liv i fare - kommune får bøde for datalæk

Michael Vinter Hansen forsikrer dog om, at man sagtens kan have tillid til kommunen.

- Borgeren kan være tryg. Vi griber det herfra, og vi gennemgår, hvad det er for nogle oplysninger, som er sendt, og vi er i tæt dialog med den borger, det handler om, svarer Michael Vinter Hansen.

Lolland Kommune forventer at have det fulde overblik inden for et døgn, og de berørte personer i sagen vil ifølge kommunen blive kontaktet de kommende dage.

Hvorvidt datalækket vil få konsekvenser, kan Michael Vinter Hansen ikke oplyse på nuværende tidspunkt, eftersom kommunen endnu ikke har det fulde overblik i sagen.

Betragter sagen som meget alvorlig

Sagen bliver betragtet som meget alvorlig af Henrik Larsen, chef hos sikkerhedstjenesten DKCERT, der arbejder med databeskyttelse og datalæk, fordi der er tale om yderst følsomme oplysninger om bestemte personer, som nemt kan identificeres.

quote Der er en alvorlig brist

Henrik Larsen, chef hos DKCERT

- Når det involverer børn, stiger alvorlighedsgraden, siger han.

Henrik Larsen forklarer, at dokumenterne om de andre personer muligvis kan være journaliseret forkert af kommunen og derfor dukke op i aktindsigten.

- Men det må ikke kunne ske, siger han og efterlyser generelt en større slutkontrol af denne type skrivelser, som sker elektronisk. 

Derfor bør denne type breve og dokumenter i højere grad tjekkes igennem manuelt, inden de sendes af sted for at undgå fejl.

Læs også
Niels fik 42 borgeres rykkere tilsendt fra politiet: - Det har chokeret mig helt vildt
Læs også
Niels fik 42 borgeres rykkere tilsendt fra politiet: - Det har chokeret mig helt vildt

- Og det mangler åbenbart, siden det kan lade sig gøre, siger Henrik Larsen og fortsætter:

- Vi ser alt for mange af sådan nogle sager, og så må vi konstatere, at kommunerne åbenbart ikke er dygtige nok til at kontrollere, hvad man sender ud. I det her tilfælde har man blandet en stribe forskellige sager sammen i en sag, og det tyder på, at der er en alvorlig brist i den sagsgang.

Mor og børn måtte flygte

Henrik Larsen henviser blandt andet til en lignende sag, som udspillede sig i Guldborgsund Kommune.

Her sendte kommunen i 2018 ved en fejl personfølsomme oplysninger om en kvindes datter til den biologiske far, der var frataget forældremyndigheden og orienteringsretten.

Ved en fejl modtog faderen, der har et polititilhold for flere voldelige episoder, oplysninger om datterens nye navn, cpr-nummer og adressen på hendes børnehave.

Kvinden måtte sammen med sine to børn derfor flygte og gemme sig i en længere periode.

Læs også
Datatilsynet: Kommune satte kvindes liv i fare
Læs også
Datatilsynet: Kommune satte kvindes liv i fare

Guldborgsund Kommune beklagede og forklarede, der var sket en menneskelig fejl. Efterfølgende blev kommunen dømt for at sende de personfølsomme oplysninger og skulle betale en bøde på 50.000 kroner.

Efter dommen har kommunen dog endnu en gang fejlagtigt sendt samme kvindes personlige oplysninger til en journalist, der havde anmodet om aktindsigt ved kommunen. 

Journalisten måtte selv gøre Guldborgsund Kommune opmærksom på fejlen og kræve lækket indberettet til Datatilsynet.

Læs også
Danske Bank er blevet politianmeldt
Læs også
Danske Bank er blevet politianmeldt

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde en tilsvarende sag i 2022, hvor politiet ved en fejl via e-boks sendte en fil med 42 rykkerskrivelser til 33 personer og virksomheder.

I filen stod der blandt andet det fulde navn på de pågældende personer, deres adresse samt beløbet på rykkeren.

Politiet kaldte selv sagen for dybt beklagelig og anmodede folk om at slette filen. Hændelsen blev anmeldt til Datatilsynet og Rigspolitiet. Desuden proklamerede politiet, at arbejdsgangen på området skulle undersøges nærmere for at undgå lignende sager.


Nyhedsoverblik