Femern-byggeplads blokeret - ansatte kræver mere i løn

Der bliver ikke arbejdet så meget på Femern Bælt-tunnelen tirsdag. Ansatte hos konsortiet FLC har nemlig valgt at nedlægge arbejdet for at få mere i løn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdatering
Clock28. jun 2022, kl. 14:21
De demonstrerende medarbejdere har blokeret indgangen til FLC's byggeplads. I skrivende stund holder der omkring 20 lastbiler, der ikke kan komme ind, oplyser TV2 ØST's reporter på stedet. Ifølge medarbejderne fortsætter blokaden af indgangen indtil de har fået et tilfredsstillende resultat af forhandlingerne.

Tirsdag klokken syv var der godt fyldt med orange dragter foran konsortiet FLC's administrationsbygning. FLC er det største af de to konsortier, der arbejder på Femern-forbidnelsen.

De primært polske ansatte har - i strid med overenskomsten - nedlagt arbejdet, fordi de vil have mere i løn. Det føler de, at de blev lovet, da der var lønforhandlinger i april måned. 

Lønstigningen skulle være udbetalt med tilbagevirkende kraft fra 1. maj, men de har stadig ikke modtaget lønnen.

Til at starte med stod medarbejderne foran FLC's administrationsbygning på byggepladsen. Senere er de rykket til en offentlig vej.
Til at starte med stod medarbejderne foran FLC's administrationsbygning på byggepladsen. Senere er de rykket til en offentlig vej. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

3F Lolland estimerer, at antallet af ansatte i protesten er mellem 250 og 300 medarbejdere.

Arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig og 3F Lolland er i gang med at mægle mellem FLC og virksomhedens ansatte for at finde frem til en fælles løsning. 

quote Jeg er ærgerlig over, at det ikke er lykkedes for os at fastholde det gode samarbejde med FLC.

Steffen Rasmussen, formand, 3F Lolland

Indtil videre er de dog ikke indstillet på at genoptage arbejdet, og siden tirsdag morgen har deres arbejdsdag bestået i at rykke sig fra administrationsbygningen og over i et skur. 

Formand frygter for samarbejde

FLC er en entreprenørvirksomhed, der har til opgave at lave selve tunnelen til Femern Bælt samt ramper og portaler, altså de steder, hvor man kører henholdsvis ned i og op af tunnelen.

Formand for 3F Lolland, Steffen Rasmussen, er ærgerlig over den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse. Han fortæller, at han kendte til, at arbejdsnedlæggelsen ville ske, da den allerede var under opsejling mandag, hvor der var diskussioner mellem forskellige parter.

quote Hvis vi ikke får bilagt den her stridighed, så kan der opstå et miljø, hvor det her kan gentage sig

Steffen Rasmussen, formand, 3F Lolland

- Jeg er ærgerlig over, at det ikke er lykkedes for os at fastholde det gode samarbejde med FLC, for vi har et rigtig godt samarbejde med FLC, siger formand i 3F Lolland Steffen Rasmussen, der gerne ser, at arbejdet bliver genoptaget.

- Det er klart, at hvis vi ikke får bilagt den her stridighed, så kan der opstå et miljø, hvor det her kan gentage sig, og det skulle det helst ikke gøre, siger han.

De mange demonstrerende medarbejdere stod i vejen for, at køretøjer kunne komme ind på byggepladsen.
De mange demonstrerende medarbejdere stod i vejen for, at køretøjer kunne komme ind på byggepladsen. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Steffen Rasmussen håber, at det kun får kortvarige konsekvenser, som at de ansatte ikke får løn i de timer, hvor den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse finder sted.

Risiko for at medarbejdere finder nyt job

Rasmus Pedersen er 3F Lollands mand i marken. Han er på stedet og mægler mellem FLC og de ansatte. Da forhandlingerne er i gang, vil han ikke oplyse, hvor stor en lønstigning de ansatte kræver, men han siger, at den er markant.

quote Risikoen er at størstedelen finder et nyt arbejde, og hvem skal så bygge det her?

Rasmus Pedersen, faglig medarbejder, 3F Lolland.

 3F Lolland oplyser dog, at en jord- og betonarbejder ifølge deres statistikker ligger med en gennemsnitsløn på 191,25 kroner, mens startløn på Femern er 140 kroner. Dertil får medarbejderne dog mulighed for at bo i tunnelbyen FLC Village, hvilket svarer til en værdi på 25 kroner i timen.

Hvis man ikke er tilfreds med sine arbejdsforhold, skal man så ikke bare finde et nyt arbejde? 

- Jo, det kan man sige, men selve arbejdsforholdene er de jo glade for hernede, siger Rasmus Pedersen.

- Risikoen er, at størstedelen finder et nyt arbejde, og hvem skal så bygge det her? Så det er ikke en nem konflikt lige nu, siger Rasmus Pedersen.

Regulerer markedet ikke bare sig selv, så nogle altid vil blive tilbage, fordi det er det arbejde, de kan få?

- Men hvad får du så af arbejdskraft i sidste ende, fordi hvem er det, der er den uddannede arbejdskraft? Hvem er det, der skal styre projektet? Hvem er det, der skal levere kvaliteten? Hvis du vil give i den lave ende af lønskalaen, så er det den arbejdskraft, du tiltrækker, siger Rasmus Pedersen fra 3F Lolland.

Læs også
Femern gør klar: Snart skal de enorme elementer til verdens længste sænketunnel støbes
Læs også
Femern gør klar: Snart skal de enorme elementer til verdens længste sænketunnel støbes

Forhandlinger fortsætter onsdag

Parterne fandt ikke til enighed tirsdag, og forhandlingerne bliver derfor genoptaget onsdag i København. FLC fortæller, at de ved tirsdagens forhandlinger tilbød ikke at indberette arbejdsnedlæggelsen til Arbejdsretten, og at entreprenørvirksomheden ikke ville trække de ansatte i løn. Det ønskede de ansatte ikke.

- Jeg håber, selvfølgelig at vi får ro på arbejdspladsen. Det er en forudsætning for, at vi kan komme videre, og så håber jeg selvfølgelig på, at vi opnår en aftale, som alle parter bliver glade for, siger siger Jess Hansen, der er industrial relations manager i FLC.

quote 25 kroner er for voldsom en lønstigning.

Jess Hansen, industrial relations manager, FLC

Jess Hansen oplyser, at FLC ved den sidste forhandling med tillidsrepræsentanter i april tilbød en lønstigning på 4,37 procent. Imidlertid ønsker de ansatte en stigning på 25 kroner i timen.

- 25 kroner er for voldsom en lønstigning. Vi må jo se på de samlede lønstigninger. Vi må også se på branchen som sådan.

Ifølge FLC kan en medarbejder komme til at tjene op til 191 kroner i timen, hvis man regner kost, logi og beboelse i FLC Village med. Hertil med en lønstigning på tre kroner om året i to år.


Nyhedsoverblik