Om lidt, saa er vi skilt ad,
Som Bærrene paa Hækken;
Om lidt, er vi forsvundne,
Som Boblerne i Bækken.
Nu er det ikke blot muligt at læse den danske digters lyrik. I Nysted på Lolland kan du nu også gå i fodsporene på Emil Aaestrups liv.
Han var læge i Nysted i 11 år fra 1827 til 1838. Og i den tid har han skrevet alle sine mest kendte digte.
- Han var læge i Nysted i 11 år fra 1827 til 1838. Og i den tid har han skrevet alle sine mest kendte digte. I virkeligheden hovedparten af sine digte, siger Henning Jørgensen, der er formand for Aarestrup-foreningen i Nysted.
Foreningens formål er at udbrede viden om digteren, der digtede på livet løs for næsten 200 år siden. Indtil nu har formidlingen foregået i Emil Aarestrups hus i Adelgade i Nysted.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men nu kan man også gå en fem kilometer lang digterrute, der fortæller om digterens liv. Ruten har ti poster med en informationstavle, hvor man via en QR-kode kan åbne for et helt lydunivers.
- Det er som en drøm, at nu kan vi fortælle hele historien om Aarestrup i lydbilleder, digte og billeder, så mange flere kan få lejlighed til at opleve det.
Kvindekroppen var inspirationskilde
På ruten kan man blandt andet opleve kærlighedsbænken, som er opført til ære for digteren.
- Han er kommet her omkring tæt på Ålholmen uden så mange mennesker, hvor han har kunnet holde stævnemøder med Casse Hirsch, som var en af hans muser i de senere år, fortæller Henning Jørgensen.
Der er mange beskrivelser af kvindekroppen og forskellige dele af kvindekroppen.
Og netop kvinder virker det til, at Emil Aaestrup altid har været fascineret af.
- Der er mange beskrivelser af kvindekroppen og forskellige dele af kvindekroppen, siger medlem af Aarestrup-foreningen Stig von Platen Rosenmunthe, hvortil Henning Jørgensen tilføjer:
- Det var ikke acceptabelt. Det var ukendt, at man kunne skrive sådan nogle digte , så man skulle vende sig til det, og det gjorde man sådan set ikke i hans levetid.
14 digterruter
Der er blevet åbnet 14 digterruter rundt omkring i landet på initiativ af en forskergruppe fra Syddansk Universitet og udformet med hjælp fra lokale museer og digterhjem.
Blandt andet også i Sorø hvor B.S. Ingemanns historier bliver fortalt.
I Nysted håber Henning Jørgensen, at Emil Aaestrups historie bliver formidlet bredt.
- Vi håber, at mange mennesker vil komme ud og vandre i denne skønne natur og vores dejlige gamle by og undervejs opleve kulturen og litteraturen med Aarestrup, siger han.