På Frederiksdal Gods på det vestlige Lolland har de lige nu kirsebær i overflod. Vejrforholdene har nemlig været så gunstige, at kirsebærplantagen bugner af bær. I en grad så godsejeren nu kommer med en helt særlig opfordring:
- Kom og gå bananas i kirsebær, lyder det fra godsejer Harald Krabbe.
Allerede her før høsten kan godsejeren nemlig se, at den i år kommer til at slå rekord. I gennemsnit plejer godset at høste mellem 18 og 22 kilo bær på træerne. I år ser det dog helt anderledes ud:
- Vi lavede nogle prøvehøst i år, og de siger altså 50 kilo per træ. Så det er de ekstra 30 kilo, hvor man står og siger, "hvad skal jeg lige med dem", siger han.
Kan ikke eksporteres
På godset bruger de selv kirsebærrene til at producere kirsebærvin, vermouth eller likør i godsets vineri. Men ifølge Harald Krabbes beregninger kommer de i år til at stå med i alt 300 tons flere kirsebær, end de kan rumme i vineriet.
- Vi kan bruge 200 tons i vores vineri. Det er det, vi har brug for, for at kunne lave vores vin, og for at kunne give vores kunder det, de plejer at få. Plus vi plejer at lægge lidt på lager. Men der er 300 tons i overskud. Det er dem, vi skal finde ud af, hvad vi skal gøre med, siger han.
Mulighederne er flere. Blandt andet den, at private kan komme og aftage nogle af dem, hvilket Harald Krabbe opfordrer til.
Men han er også klar over, at det kun vil gøre et forholdsvist lille indhug i de rekordstore mængder overskudbær. Derfor er han nødt til at finde en løsning.
Han har forsøgt at sælge kirsebærrene på hele det europæiske marked, men der er man også ved at drukne i kirsebær. I Sydeuropa høster man nemlig tidligere, og her har høsten været mindst lige så god.
- Fordi der er så mange kirsebær i Europa, og vi er nogle af dem, der høster sidst, fordi vi ligger nordligst, så har alle fået fyldt deres lagre, og så er der ingen, der vil have kirsebær, fortæller Harald Krabbe.
Ender muligvis som gødning
Harald Krabbe har også forhørt sig i sit netværk, men heller ikke her er der dukket en perfekt løsning op endnu.
- Jeg har gode venner, der lige nu sidder og tænker på alle mulige gode løsninger. Skal vi lave mere vin? Skal vi fryse noget ind? Det er lidt risikobetonet, fordi energien er dyr lige nu. Skal vi bare høste dem og smide dem på jorden eller bare lade dem hænge? For alle scenarier skal jeg vide, hvad konsekvensen er. Hvis vi for eksempel bare lader dem hænge, får vi nogle sygdomme, som nok ikke er så gode til næste år.
- Jeg er ikke helt skarp på, hvad vi gør, men den beslutning skal vi tage indenfor fem dage, for nu begynder de at falde af, siger Harald Krabbe.
Han håber derfor, at rigtig mange vil komme inden for de næste dage og tage kirsebær med sig hjem. Det er nemlig en væsentligt bedre løsning end alternativet, som lige nu tegner til at blive den, at kirsebærrene bliver læsset ud på markerne som gødning.