Som person kræver vi, at du har erfaring i faget, har været vagt, soldat, eller arbejdet med andre sikkerhedsopgaver.
Sådan skriver Vikar Specialisten fra Maribo i et Facebook-opslag fra 2016, hvor de søger vikarer til specialinstitutionen Kofoedsminde, der ligger i Rødby på Lolland.
Kofoedsminde huser som den eneste i landet psykisk udviklingshæmmede kriminelle, som afsoner domme for blandt andet mord, vold og voldtægt.
Men at rekruttere medarbejdere, som har erfaring fra militæret og sikkerhedsopgaver, er helt skævt, mener både fagforbundet FOA og landsforeningen LEV, som arbejder for at forbedre forholdene for udviklingshæmmede.
Artiklen fortsætter under videoen.
- Jeg synes, det er rystende, at man søger efter soldater og dørmænd, og overhovedet ikke italesætter socialpædagogisk faglighed, lyder det fra landsformand Anni Sørensen fra landsforeningen LEV til TV2 ØST.
Og FOA bakker op:
- Kofoedsminde er et sted, hvor dem, der har det allersværest er, og de har begået nogle forholdsvist slemme kriminelle ting. Derfor har de krav på, at det er sundhedsfaglige personer og pædagogiske personer, der kan tage sig af dem. Og det kan en vagt eller en soldat ikke. De er uddannet til noget andet, siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, til TV2 ØST.
Se det omstridte opslag på Facebook her:
60 procent ufaglært personale
Den seneste tilsynsrapport, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, viser, at under 40 procent af de ansatte på Kofoedsminde har en relevant uddannelse, og at 60 procent er ufaglærte.
Desuden har Socialtilsyn ØST tidligere slået fast, at det er svært for Kofoedsminde at rekruttere medarbejdere. Hverdagen er præget af utilregneligheder og vold, og tilsynet har i en rapport påpeget, at vikarerne ikke har de samme pædagogiske kvaliteter, som det faste personale har.
- Jeg synes generelt, det er et stort problem, hvis en stor del af de ansatte i så stort et tilbud som Kofoedsminde består af mennesker uden socialpædagogisk faglig baggrund. Det er faktisk meget rystende at så stor en del af de ansatte ikke er faguddannede, siger Anni Sørensen fra landsforeningen LEV.
Vi vil gerne have nogle folk, som ikke bliver væltet af, at der bliver råbt efter dem, skubbet, spyttet og så videre
Hvorfor er det et problem?
- Kofoedsminde har en helt særlig opgave. På Kofoedsminde er der anbragt mennesker, som er voldsomt udfordrede både i forhold til at have udviklingshæmning og er domsanbragte. Det vil sige, at det er en meget sårbar gruppe, som har brug for en ekstraordinær indsats, og det kræver stærk faglighed og det kræver stærk ledelse siger Anni Sørensen.
En hård hånd
Men spørger man Vikar Specialisten, så mener de, at jobopslaget på Facebook bliver læst forkert. De vil primært have folk med erfaring i faget, men derudover er det et plus, hvis man er vagt, soldat eller dørmand.
- Vi vil gerne have nogle folk, som ikke bliver væltet af, at der bliver råbt efter dem, skubbet, spyttet og så videre. Nogle folk, som har en personlighed, som gør, at de kan håndtere de her situationer, uden at det resulterer i magtanvendelser, siger Jens Buch, der er direktør i Vikar Specialisten.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Hvis der er noget, som soldater er gode til, så er det netop at nedskalere. Soldater er ikke de første til at gribe til vold og magt. Det er sådan set det sidste, de gør. På samme måde er det, når man står ude som dørmand. Der er magtanvendelse det sidste, man gør. De er vant til at bruge munden og nedskalere situationen, forklarer Jens Buch.
Samtidig mener Jens Buch, at kritikken kan handle om, at man i dag har en opfattelse af en dørmand og soldat, som hører fortiden til.
- I gamle dage sagde man jo, er du dørmand – 1000 watt i overarmen, ingen lys i pæren. Sådan er det ikke i dag, siger Jens Buch og fortsætter:
- Det er ikke sådan, at dørmand er kæmpestore og skal se farlige ud. I dag klarer man langt de fleste opgaver ved talens brug og sund fornuft.
Flere end 60 vikarer fastansat
Over 60 medarbejdere er blevet ansat på Kofoedsminde, efter de har været vikarer hos Vikar Specialisten, og det tager direktøren som et tegn på, at kvaliteten af medarbejderne er i orden.
- Vi er rigtig gode til at rekruttere folk, som gør det rigtig godt i det pædagogiske felt. Kofoedsminde har valgt at ansatte flere end 60 af vores folk, som vi har rekrutteret, til at arbejde fast på Kofoedsminde. Så jeg mener faktisk, at vi gør det helt rigtige, og vi er gode til at finde de rigtige til arbejdet, lyder det fra Jens Buch.
Artiklen fortsætter under billedet.
Siden 2015 har Region Sjælland ifølge FOA’s tal lagt 133 millioner kroner til Vikar Specialisten for vikarer. Eksklusive moms. Og i Region Sjælland er de ikke utrygge ved kvaliteten.
- Generelt er det min vurdering, at fagligheden er i orden på Kofoedsminde, siger Michael Nørgaard, der er Social- og Servicedirektør i Region Sjælland.
- Jeg deler fuldt ud, at Kofoedsminde burde have så meget uddannet personale som muligt. Virkeligheden er bare, at det er svært at rekruttere. Så vi prøver på bedste vis at kompensere for det.
Kofoedsminde:
Bag hegnet på specialinstitutionen Kofoedsminde bor 70 borgere, der afsoner domme for grov kriminalitet - herunder mord, vold og voldtægt.
Kofoedsminde er ikke et fængsel, men et sikret botilbud for psykisk udviklingshæmmede, som har begået grov eller personfarlig kriminalitet. Borgerne kommer på Kofoedsminde, fordi de ikke er egnet til almindelig fængselsstraf.
Kofoedsminde er drevet af Region Sjælland og har 375 medarbejdere.