- Da jeg var ung, brugte vi busskuret som mødested. Det vi vi gerne omdanne det til igen.
Sådan siger Janne Møller, der er bestyrelsesmedlem i kultur- og udviklingsforeningen Neckwood, som fremmer kunst og kultur i Nakskov og resten af det vestlige Lolland.
Busskurerne bliver udsmykket med kunst, der forhåbentlig kommer til at give anledning til samtale
Foreningen har netop modtaget 10.000 kroner i donation fra energiselskabet Andel. Pengene er et af de første skridt på vejen mod at omdanne 23 af de ikoniske hvide bobleformede busskure, der står rundt omkring på det vestlige Lolland, til kunstprojekter og mødesteder.
- Lolland Kommune har i første omgang godkendt, at vi kan omdanne seks busskure, men vi håber, at vi med tiden kan få lov til at udsmykke alle 23 busskure, siger Janne Møller, der er tovholder på projektet.
På kortet herunder kan du se, hvor busskuerene ligger. De røde prikker på kortet er de seks skure, som i første omgang bliver udsmykket.
Hun er selv opvokset i Utterslev lidt nord for Horslunde, hvor hun i sin ungdom ofte hang ud med andre unge i landsbyens eneste busskur.
Selvsamme busskur et ét af de seks vestlollandske busskure, som skal udsmykkes med kunst. Den hvide farve bliver dækket til med farver i alle regnbuens farver.
- Busskurerne bliver udsmykket med kunst, der forhåbentlig kommer til at give anledning til samtale. På den måde kan busskurerne få nyt liv og komme til at fungere som mødesteder, hvor det er rart at opholde sig, forklarer Janne Møller.
Blev skabt af dansk møbelarkitekt
De bobleformede busskure i glasfiber blev skabt af den danske møbelarkitekt Poul Cadovius i slutningen af 1950'erne og blev i de følgende årtier opstillet over hele landet.
Mange står der endnu, men mange er ikke i god stand. Det gælder også for de seks busskure på Lolland.
- Vi regner med at gå i gang med kunstudsmykningen til foråret næste år, men først skal busboblerne have udbedret mindre skader. Når huller og revner er blevet repareret, får busboblerne et lag klar epoxy inden kunstnerne kan gå i gang, fortæller Janne Møller.
Tiden indtil forårets komme skal Neckwood bruge på at søge fondsmidler, så projektet kan realiseres.
Det nok skal lade sig gøre, vurderer Jane Møller. For projektet møder ifølge hende allerede stor lokal opbakning og kommunal velvilje.
Projektet på Vestlolland er direkte inspireret af et lignende projekt i Aarhus, hvor 70 busbobler er blevet udsmykket af lokale kunstnere.
Det skal også være lollandske kunstnere, som skal udsmykke de seks - og med tiden måske 23 busskure - på det vestlige Lolland.
- De næste måneder skal vi også finde ud af, hvilke lokale kunsterne, vi gerne vil have til at udsmykke de seks busbobler.
- Vi vil gerne finde en kunstner til hver busboble, og vi håber, at vi kan få elever fra Nakskov Gymnasium til at dekorere én af dem, siger Janne Møller.
Det endelige mål er at få alle 23 busbobler omdannet til kunstværker. Når det er sket vil kultur- og udviklingsforeningen Neckwood lave en kunstrute, der binder alle 23 værker sammen.