Jens fandt sjælden dyreart: - Så kunne vi endelig poppe champagnen

Naturformidler Jens Thorving Andersen har opdaget en sjælden nataktiv hveps i Saksfjed Vildmark på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er bad ass, for i miljøet er det altid en fed måde at gøre folk misundelige.

Sådan siger naturformidler Jens Thorving Andersen fra Hempel Fonden, der står bag opdagelsen af den sjældne hveps Netelia caucasica på Lolland.

quote Så kunne vi endelig poppe champagnen

Jens Thorving Andersen, naturformidler hos Hempel Fonden

I midten af maj blev der sat en insektfælde op i Saksfjed Vildmark, og efter nogle uger, blev den beholder i fælden, der indsamler små flyvende insekter, skiftet.

- Så får man sådan en insektsuppe, der virker meget uoverskuelig, fordi det sådan set bare er sprit med tusindmillioner myg i, og deriblandt kan der også være lidt andre dyr, fortæller Jens Thorving Andersen.

Hvepsen, der er cirka 1,5 centimeter lang, er nem at overse, fordi den er brun og sort og kun kommer frem om natten. Her lægger den sine æg på sommerfuglelarver.
Hvepsen, der er cirka 1,5 centimeter lang, er nem at overse, fordi den er brun og sort og kun kommer frem om natten. Her lægger den sine æg på sommerfuglelarver. Foto: Jens Thorving Andersen - Hempel Fonden

- Og så kan det være, at man lørdag aften ikke har andet at give sig til, og så kan man åbne den her beholder og så tage skefulde op, og så simpelthen slavisk begynde at grovsortere, fortæller han.

Hempel Fonden vil sammen med universiteter og andre samarbejdspartnere skabe ny viden om, hvordan det er muligt at sikre en større biodiversitet på tidligere produktionsarealer som Saksfjed Vildmark.
Hempel Fonden vil sammen med universiteter og andre samarbejdspartnere skabe ny viden om, hvordan det er muligt at sikre en større biodiversitet på tidligere produktionsarealer som Saksfjed Vildmark. Foto: Hempel Fonden

Han brugte loop og en pincet og lavede forskellige bunker med insekter.

- Man laver en bunke med biller, og en med sommerfugle og så videre og så videre, og så laver man også en bunke med årevinger, som er hvepse myrer og bier, siger naturformidleren.

Læs også
Sjælden snyltehveps fundet
Læs også
Sjælden snyltehveps fundet

Da insekterne var delt og begyndte han at kigge nærmere på indholdet i bunkerne. Og han begyndte med hvepsene.

- Hvis man nu skal finde noget, der ikke lige er set i Danmark før, så er det en ret god gruppe at tage fat i, fordi der er så ubeskriveligt mange forskellige mange arter, siger han.

Hvepsen blev fanget i en malaise-fælde, der fungerer som et slags telt, der er designet til at indsamle myg og andre flyvende insekter.
Hvepsen blev fanget i en malaise-fælde, der fungerer som et slags telt, der er designet til at indsamle myg og andre flyvende insekter. Foto: Hempel Fonden

Og Jens Thorving Andersen fandt faktisk en hveps i suppen, som så noget speciel ud.

Derfor kontaktede han forskellige eksperter rundt om i verden, der kunne hjælpe ham med at identificere den.

Læs også
Kartoffelavlere må ikke bruge forbudt sprøjtemiddel
Læs også
Kartoffelavlere må ikke bruge forbudt sprøjtemiddel

Han fandt også noget fransk litteratur, der kunne hjælpe ham.

- Til min store lettelse fandt jeg ud af, at lige præcis den her art her, den har et helt mørkt bryst, som gør den umiskendelig, siger naturformidleren.

- Og så kunne vi endelig poppe champagnen!

Hempel Fonden er i gang med et stort rewilding-projekt i området Saksfjed Vildmark.
Hempel Fonden er i gang med et stort rewilding-projekt i området Saksfjed Vildmark. Foto: Hempel Fonden

På spørgsmålet om, hvorfor det er godt at lede efter nye arter på Lolland, svarer Jens Thorving Andersen, at hvis der er dyr, der rykker op fra Tyskland, så er Lolland et af de første steder, man vil finde dem,

- Hvis vi altså kigger efter dem, siger naturformidleren, siger Jens Thorving Andersen.

Læs også
Navn på tonstung skulptur afsløret
Læs også
Navn på tonstung skulptur afsløret

- Når man nu begynder at kigge, efter Hempel Fonden har købt det her store område, og der så er kommet en masse nørder derned, som lusker rundt og kigger, så kan vi finde nye ting, som kan gøre os klogere på naturen, tilføjer han.

I Danmark er der flere tusinde forskellige hvepse. De findes i mange forskellige former og farver. 

Kun tyve af arterne går under betegnelsen gedehamse, som er sorte og gule, og som kan stikke mennesker.


Nyhedsoverblik