Kritik af hotelbyggeri fortsætter: - Det er fejlplaceret

Flere er stærkt bekymrede over udsigten til et potentielt hotelbyggeri i Rødbyhavn, fremgår det af en række nye høringssvar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et 41 meter højt hotel er muligvis på vej på havnen i Rødbyhavn.

Det fremgår af en lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg, som Lolland Kommune sendte i offentlig høring i oktober i år for et område på Vestre Kaj i Rødbyhavn nær Femern-Bælt forbindelsen.

quote Jeg er trist, fordi det er grimt, og det er fejlplaceret

Jan Oldenburg, direktør, Femern Service Partners

Lokalplanen skal gøre det muligt for entreprenørvirksomheden Bach Gruppen at bygge kontor og hotel på området.

Høringsperioden varede frem til den 6. december, og nu har TV2 ØST har fået adgang til de 21 høringssvar, der er kommet ud af høringsperioden. 

Her er der flere, der ikke er tilfredse med byggeprojektet.

- Jeg er trist, fordi det er grimt, og det er fejlplaceret, og det kan gå udover de firmaer, der ligger dernede. Jeg kan slet ikke forstå, at man tillader det, siger Jan Oldenburg, der er direktør i Femern Service Partners. De styrer marinestationen, som OK har på kajen med bunkers til skibene.

Han indsendte et høringssvar til Lolland Kommune, der blandt andet fokuserer på, at hotelbyggeriet vil ødelægge området.

Støj, lugt og risiko for personskade

Andre høringssvar fokuserer blandt andet på manglende hensyn til støj- og lugtgener fra de omliggende virksomheder, risiko for personskade og den planlagte infrastruktur til og fra havnen. 

Flere turister kan komme til at have betydning for sikkerheden på området, mener afsenderen.

Læs også
Planer for hotelbyggeri vækker røre: - Det er en katastrofe
Læs også
Planer for hotelbyggeri vækker røre: - Det er en katastrofe

- Vi hilser al aktivitet velkommen, men det primære for os, er, at vi kan udføre vores færgedrift på sikreste vis, siger Anette Ustrup Svendsen, der er presseansvarlig i Scandlines, som har færgerute ved havnen og fortsætter:

- Vores bekymring er primært rettet mod kanalen mellem lagune og erhvervshavn, og hvis der kommer et hotel, betyder det, at der kommer mange mennesker i området, hvilket kan give en øget risiko for personskade ved brug af kanalen, siger hun.

Planen er før blevet kritiseret af bekymrede naboer, som er bange for, at byggeriet kan få konsekvenser for deres forretning. 

Hugo Hansen, der har Rødbyhavn Bådeværft, har før udtalt til TV2 ØST, at han er bange for, at byggeriet kan have konsekvenser for det lokale bådværft, der vil blive nabo til hotelbyggeriet.

- Jeg frygter, at værkstedet ophører med at eksistere. Der kan hurtigt komme klager over, at vi larmer, støjer og sviner. Og det vil folk, der har betalt penge for at bo på hotel, ikke finde sig i, siger Hugo Hansen.

Lokalplanen kan også have betydning for Hages Badehotel, som har to grunde på havnen. Det fremgår af deres høringssvar, at hvis lokalplanen bliver en realitet, skal vejen til det nye hotel gå ind over deres grund.

TV2 ØST har forsøgt at få kontakt til Bach Gruppen, men det er ikke lykkedes.

Deres direktør har dog tidligere udtalt til TV2 ØST:

- Jeg ved godt, at der er nogle, der er utilfredse, men som vi er bekendt med, skal det ikke gå ud over nogle mennesker, at der kommer et nyt byggeri dernede, lød det fra direktør for Bach Gruppen, Benjamin Galacho, til TV2 ØST.

- Det skal være sådan, at det for alle parter skal generere arbejdspladser og ikke koste arbejdspladser. Det er meningen, at man bidrager med nogle arbejdspladser både under opførelsen og efterfølgende, har han før udtalt.

Indslag fra den 15. november: Den kommende lokalplan med plads til et højhusbyggeri på 41 meter i Rødbyhavn har vakt lokal modstand og bekymring.

138 hotelværelser 

Ifølge lokalplanen omfatter det samlede projektgrundlag cirka 20.000 kvadratmeter etageareal fordelt på tre større bygninger på mellem 5, 8 og 9 etager, samt et parkeringshus på 4 etager.

I den højeste bygning, der kan blive op til 41 meter, skal der opføres kontorer, 108 hotelværelser og 30 hotellejligheder.

I den anden bygning, hvor der lige nu er en parkeringsplads, skal der etableres butikker, kontorer og omkring 200 parkeringspladser eller omkring 150 hotelværelser.

I området hen mod Rødbyhavn Bådeværft og bådebyggeriet Bredgaard Boats kan der etableres adgangsvej og faciliteter til rekreative formål.

Hvis lokalplanen vedtages, vil Bach Gruppen gå i gang med byggeriet hurtigst muligt.

Kræver højere skorsten

I miljørapporten, der understøtter lokalplanen, fremgår det, at Bredgaard Boats, som kan blive en potentiel nabo til hotellet, har en skorsten, der udleder røg i 14 meters højde, 120 meter fra nærmeste planlagte bygning. 

Derfor kræves det, at virksomheden skal have en ny skorsten, der skal række over hotellets 41 meter, og dermed ikke afgive røg, der kan komme ind ad hotellets vinduer. 

Læs også
To skoler står til at lukke: - Jeg er skuffet over politikerne
Læs også
To skoler står til at lukke: - Jeg er skuffet over politikerne

Der lægges også op til, at virksomheden selv skal betale for den nye skorsten, og det kan være i strid med de gældende regler. 

- Reglerne i dag siger, at man skal beskytte de virksomheder, der ligger i områderne i forvejen. Derfor kan man ikke stille krav til, at man pludselig skal lave en skorsten, der er meget højere end hotellet, siger Jenny Braat, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Martime, som Bredgaard Boats er medlem af.

TV2 ØST har været i kontakt med formand og næstformand i Klima- Miljø- og Teknikudvalget i Lolland Kommune, men de har ikke fået adgang til høringssvarene endnu og vil derfor ikke udtale sig. 




Nyhedsoverblik