Maribo havde tirsdag fint besøg, da Danmarks første internationale skole skulle indvies. Med rød løber, livemusik og både Dannebrog og internationale flag vajende i vinden kunne Danmarks kronprinsesse Mary klippe den officielle snor og indvie den nye internationale folkeskole.
Præcis klokken 11 rullede kronprinsesse Mary op til folkeskolen, og her var det en række spændte elever, der stod og ventede på at møde dagens æresgæst. Der var sommerfuglene i maven, for en æresgæst som prinsessen får man ikke lige lov til at se hver dag.
Det er dejligt at have en speciel person til at komme og åbne, hvad vi mener er en speciel skole
Kronprinsessen fik dog hjælp til at klippe den røde snor af en af eleverne fra skolen. Og han var meget tilfreds med at stå ved siden af en ægte prinsesse.
- Fantastisk. Super godt. Jeg har aldrig prøvet at stå ved siden af en prinsesse før, fortæller Caspian Progler-Thomsen, der er elev på skolen.
Egentlig har eleverne haft gang i matematikhæftet og grammatikbøgerne i to uger, men i dag er der fint besøg, når Danmarks første internationale skole officielt skal indvies.
- Denne dag markerer dagen for vores officielle åbning, og det er dejligt at have kronprinsessen til at fejre det med os. Det er skønt, at have en speciel person til at komme og åbne, hvad vi mener er en speciel skole, fortæller Dominic Maher, rektor på skolen.
Skoletilbud for alle
Lolland International School er et gratis tilbud til alle på lige fod med andre folkeskoler, og skolen har også flere lokale børn gående.
Folkeskolen har plads til 100 elever, og lige nu er 55 elever fra alle verdensdele indskrevet på skolen. Ud over dansk og engelsk, spænder elevernes sprogkundskaber bredt. Ja, faktisk tales der tilsammen intet mindre end 19 forskellige sprog på skolen.
- Vi har børn, der kommer fra hele verden, så mængden af sprog kan være en udfordring. Vi underviser på to sprog, så halvdelen af dagen er på dansk og halvdelen på engelsk, fortæller Dominic Maher.
- Så til at starte med, vil det udfordre nogen, men med tid vil vi have børn, der er gode i begge sprog, og det vil hjælpe med at integrere de nye familier, der kommer hertil, mener rektoren på skolen.
Det er fedt. Nu kan jeg både snakke dansk og engelsk. Jeg har også fået internationale venner
Og det er sjovt, at man kan lære børn fra hele verden at kende, mener Caspian Progler-Thomsen.
- Det er fedt. Nu kan jeg både snakke dansk og engelsk. Jeg har også fået internationale venner, for eksempel Bernardo her, han er fra Brasilien, forklarer Caspian Progler-Thomsen.
Det er dog ikke et krav, at eleverne skal kunne tale flere af verdens sprog. For selvom skolen henvender sig til internationale familier, så er den internationale skole et gratis tilbud på lige fod med andre folkeskoler. Derfor er alle børn også velkomne.
Bedre vilkår for international arbejdskraft
Den nye folkeskole er en del af kommunens strategi mod både at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft. Skolen er derfor blandt andet målrettet de internationale børnefamilier, som kommer til området på grund af arbejde.
Med en kommende Femernforbindelse forventer Lolland Kommune flere tusinde ekstra arbejdspladser de kommende år, og det spiller også en rolle for grundlæggelsen af den nye skole, mener borgmesteren i Lolland Kommune.
- Nogle af vores lokale virksomheder, som har været her i mange år, har brug for arbejdskraft. De højtuddannede internationale medarbejdere begynder at sige "jamen nu kan vi godt komme, fordi nu kan vi være sikre på, at vores børn kan få et skoletilbud, som matcher det, vi har behov for", fortæller Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.
Eleverne på skolen vil modtage undervisning på både dansk og engelsk, og de vil have forskellige kulturelle baggrunde. Rektoren på skolen er også udenlandsk og har været i Danmark siden 2012. Han har tidligere været på to andre internationale skoler her i landet.