Alt tyder på, at ørneungerne i reden på Saksfjed-Hyllekrog på Lolland er klar. Klar til at forlade reden for på egne vinger at begive sig ud i verden.
Det kan Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn, i dag fortælle til TV2 ØST.
Han har fulgt ungerne tæt, siden de kom til verden for 74 og 72 dage siden.
Det er lige ved at være op over for takeoff fra reden
- Det er lige ved at være op over for takeoff fra reden, siger han og tilføjer.
- Jeg tænker, inden den kommende weekend er de nok fløjet fra reden. Det ser i hvert fald sådan ud, når de øver sig i flyvningens kunst.
I første omgang er der dog tale om, at ungerne vil forlade reden i kortere perioder, forklarer Kim Skelmose:
- I lang tid endnu er ungerne stadig afhængige af, at forældrefuglene kommer med bytte til dem. Det er de ikke klar nok til selv endnu.
- Vi oplever en gang imellem, at de kommer ind på reden og bliver fodret et godt stykke tid, og hen på efteråret forlader de området.
Hopper fra kant til kant
Via webcam har holdet bag Ørne-tv fanget flere af ungernes forsøg på at lære at flyve.
- Lige nu kan man se, hvordan de øver sig fra kant til kant af reden ved at hoppe og flyve op. Der har de lige et par meter, de kan vingetræne, forklarer Kim Skelmose og tilføjer:
- De hopper rundt i reden, imens de basker livet løs med vingerne.
Havørne har en enorm brystmuskulatur, som gør, at de kan lette uden tilløb.
- Men ungerne er noget utrænede til at starte med. Så det er en hård proces for dem. Nogle af dem flyver et stykke vej, og så er de så forpustede, at de er nødt til at lande på en gren, hvis de kan finde ud af det – og ellers sætter de sig på jorden, forklarer Kim Skelmose og tilføjer:
- De er ikke så galante her det første stykke tid.
28. maj 2022 fandt man ud af, at de to unger i reden begge er hunner.
Dette skete i forbindelse med at ungerne blev ringmærket – og dermed fik navnene B101 og B102, opkaldt efter den ringserie, som ørnene er blevet givet.
Ungerne blev her også vejet til en vægt på henholdsvis 4.425 og 4.610 gram, hvilket vidner om et par sunde unger:
- De her forældrefugle er nogle supergode forældrefugle. De har klaret det til UG med pil op.
Nye retter på menuen
Generelt har der ifølge Kim Skelmose været tale om en meget seværdig sæson fra ørnereden.
- Det har været et brag af en havørnesæson, forklarer han og fremhæver blandt andet den alsidighed, der har været i ørneforældrenes fødevalg til ungerne.
- De kom ind med en lækat – det var et nyt bytteemne i en havørnerede – også er de kommet ind med masser af levende ål, hornfisk, harekillinger, gæslinger samt en brushøne.
Men også en nabokrig har i år været med til at give kolorit til de mange timers live-tv fra trætoppen på Saksfjed-Hyllekrog.
- I starten, da ungerne var helt små, var de noget plaget i en 14-dages tid af en flok krager, som virkelig mobbede ørnene, forklarer Kim Skelmose og tilføjer:
- Der har også været besøg af andre havørne i nogle territoriekampe, som har været meget voldsomme.
Kim Skelmose har delt flere af episoderne på Ørne-tv’s YouTube-kanal. Dette bliver også foreløbigt det sidste, man kommer til at følge dette års ørneunger, når først de har forladt reden.
Man har nemlig ikke valgt at sætte GPS på dette års kuld fra Saksfjed-Hyllekrog, sådan som man har gjort med tidligere års unger fra reden, der kan følges på siden GPS-ørn.
Dette skyldes, at man har prioriteret at sætte GPS-sendere på andre fugle i det jyske.