Historien om Monica Wichfeld, der var godsejerfrue på Engestofte Gods ved Maribo og en del af modstandskampen mod Nazityskland under anden verdenskrig, bliver nu til en teaterforestilling.
Den bliver sat op af den Lolland-Falster-baserede teatergruppe Lykke og Fremgang, som lige nu er fuld gang med prøverne.
Instruktøren bag forestillingen er Madeleine Røn Juul, der mener, at historien om Monica Wichfeld også er relevant i dag. Særligt på grund af modstandskvindens karakter.
- Vi har godt af at få nogle historier om nogle stærke usædvanlige favnende mennesker. Det er godt at have nogle idealer at se op til. Og det kan man til Monica, siger hun.
Mobiliserede lokale til kampen
TV2 ØST har tidligere fortalt historien om Monica Wichfeld. Blandt andet i podcasten "Dømt til døden" på fire afsnit. Den kan du finde her.
I podcasten fortæller vi, hvordan Monica Wichfeld skjulte jøder på Engestofte og havde modstandsfolk boende på godsets øvrige huse.
Hun indsamlede og sendte også penge til folk i kommunistbevægelsen, distribuerede illegale blade og hjalp med at få plastisk sprængstof sendt afsted til andre modstandsfolk.
Nu bliver hun så portrætteret på de skrå brædder med Marie Askehave som hovedrolleindehaver.
- Det jo helt vildt, at der kommer sådan en fin dame og bare laver ragnarok på sin vis. En hel egn, hvor hun får folk til at gå ind i kampen og donere penge og arbejde for, at vi skal have et frit Danmark, siger hun.
Danmarkshistorie fra Lolland
Udover en håndfuld professionelle skuespillere tæller rollelisten en række frivillige skuespillere fra det lokale ensemble.
En af dem er Rasmus Kragh Hemmingsen. Han glæder sig over, at et stykke af Danmarkshistorien, som udspringer fra Lolland, nu bliver vist frem.
- Lolland og Falster, især Lolland, er meget mere, end man nogle gange kan se nogen nyhedsmedier vise. Vi har faktisk en ret bred historie, som ikke kun er vores egen, men faktisk hele Danmarks og hele verdens, siger han.
Stykket har premiere den 9. september og spilles på Ridehuset ved Reventlow Museet ved Pederstrup og også i den hvide lade ved Fuglsang Herregård.
Begge scener passer perfekt til historien, mener Stine Plit Olsen, der er direktør for Lykke og Fremgang.
- Vi synes, det giver rigtig meget til forestillingen at være her i de her omgivelser. En herskabelig stil, hvor vi skal portrættere en godsejerfrue.
En karakter med smæk på
Monica Wichfeld blev som den første kvinde i Danmark dømt til døden for sin medvirken i modstandskampen.
Dommen blev dog ændret til livsvarigt fængsel, men få måneder før befrielsen døde hun.
Nu 77 år efter lever hendes historie videre på scenen. Marie Askehave er overbevist om, at Monica Wichfeld også kunne have rekrutteret hende til modstandskampen, hvis de havde ramt hinandens levetid.
- Jeg er sikker på, hun havde fået lokket mig med til at køre med våben anytime. Jeg tror, der har været totalt smæk på hende, og jeg tror, hun har været skidesjov, siger hun.
Er du interesseret i at høre mere om Monica Wichfeld, så har TV2 ØST lavet en podcast om hele hendes liv. Podcasten hedder Dømt til døden og du kan finde den her - eller i din foretrukne podcast-app.