Naboer har sparet sammen til egen hjertestarter – håber flere vil gøre det samme

Hjertestartere kan redde liv - hvis de vel at mærke når frem i tide. Derfor har en forsamling naboer i Nakskov valgt at spare sammen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som hjerteløber har Regin Lund-Rasmussen fra Nakskov flere gange oplevet, at det har taget mange minutter, før end en hjertestarter nåede frem til den nødstedte person. Derfor fik han forleden en idé, som det er lykkedes ham at få nabolaget med på: Egen hjertestarter på villavejen.

- De fem gange, jeg har været afsted, har det taget over ti minutter, før hjertestarteren kom frem, siger Regin Lund-Rasmussen og fortæller videre.

- Jeg tænkte, det er simpelthen ikke godt nok. Så jeg skrev rundt til alle beboere på Pederstrupvej med henblik på at skæppe sammen om sådan en hjertestarter.

quote Alle kan bruge den. Man skal slet ikke have berøringsangst

Regin Lund-Rasmussen, Nakskov

Og det lykkedes. Godt hjulpet på vej af lokale virksomheder og firmaer har borgerne på Pederstrupvej rejst de 22.000 kroner, som det livgivende stød-apparat koster.

- Fordi, jeg er hjerteløber, mente alle på vejen, at det var formålstjenstligt, at den hænger ud for mit hus, siger Regin Lund-Rasmussen. Men han understreger, at den hænger offentligt tilgængeligt, og alle bør og skal gøre brug af den, hvis en person får hjertestop.

Og man skal ikke tøve, pointerer han.

- Alle kan bruge den. Man skal slet ikke have berøringsangst. Den fortæller på dansk, hvad du skal gøre, og den fortsætter ikke før, du har gjort, hvad den beder om.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foran Pederstrupvej nummer 1 i Nakskov finder man nu en hjertestarter, som vejens beboere selv har været med til at samle ind til.
Foran Pederstrupvej nummer 1 i Nakskov finder man nu en hjertestarter, som vejens beboere selv har været med til at samle ind til. Foto: Regin Lund-Rasmussen

I de situationer, hvor Regin Lund-Rasmussen har været kaldt ud til hjertestop, har ambulancen været hurtigt fremme, og manglen på en hjertestarter har således ikke fået afgørende betydning i de konkrete tilfælde.

Men ambulancen kan være længere tid om at få frem, og derfor er det vigtigt med hjertestartere i nabolaget, påpeger Regin Lund-Rasmussen.

- For hvert minut der går ud over de fire første, mindskes chancen for genoplivning med 10 procent.

Startede egen opsparing

Som forening kan man også få doneret en hjertestarter af Tryg, gennem hvem Regin Lund-Rasmussen også er tilknyttet som hjerteløber. Men fordi, at vejens beboere ikke udgør en forening, kunne de ifølge Regin Lund-Rasmussen ikke få bevilliget hjertestarteren. Derfor gik man selv i gang med en opsparing.

- Men den er tilmeldt Trygs hjerteløberordning, siger Regin Lund-Rasmussen, som håber, at nabofællesskabets initiativ på Pederstrupvej i Nakskov vil inspirere andre til at gøre det samme.

- Jeg håber, det her lille stunt, som jeg har lavet på vores vej, kan få andre veje til at åbne øjne for, "at det er vi nødt til at gøre efter".

Læs også
Hjertereddere kan nu hjælpe fra større afstande: - Flere kommer til at overleve
Læs også
Hjertereddere kan nu hjælpe fra større afstande: - Flere kommer til at overleve

Ifølge Regin Lund-Rasmussen er Pederstrupvej den første villavej i Nakskov, hvor borgerne selv har opsat en hjertestarter.

Ud af 27 husstande på vejen har 19 valgt at biddrage hver med 864 kroner til den nye hjertestarter, imens en række lokale virksomheder har doneret de resterende penge, samt tilslutning og skiltning.

Glæde over initiativ

Hos Trygfonden har man ikke mulighed for at oplyse, omfanget af privatbetalte hjertestartere i Nakskov, men initiativet på den lille villavej hilses varmt velkommen af projektchef i TrygFonden Grethe Thomas:

- Vi er rigtig glade for alle hjertestartere, der bliver opsat, er tilgængelige for alle 24/7, og som er registreret på Hjertestarter.dk. De hjertestartere har alle potentiale til at redde liv.

Læs også
Lokale indsamlinger gav 375 nye hjertestartere
Læs også
Lokale indsamlinger gav 375 nye hjertestartere

Hos Tryg kan alle søge om at blive fadder for en hjertestarter. Det gælder dog ikke for privatpersoner eller kommercielle virksomheder.

Hjertestarteren stilles til rådighed af TrygFonden i tre år, og med hjertestarterdonationen følger der kursus i hjertelungeredning og brug af hjertestarter samt gentræningskursus til den brugergruppe, som oprettes i forbindelse med donationen. 


Nyhedsoverblik