Nærklinik åbnet i Nakskov – skal trække yngre læger til området

Region Sjælland har åbnet en nærklinik i Nakskov med fire deltids-læger. Det er målet at få trukket yngre læger til området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag åbnede Region Sjællands nye nærklinik i Nakskov.

Det er den første i rækken af i alt syv nærklinikker, der skal åbne i regionen, og målet er, at nærklinikkerne skal løse problemet med manglen på praktiserende læger i yderområderne.

I første omgang bliver det dog ikke med en fast læge i Nakskov. Det har nemlig kun været muligt at skaffe personale på deltid.

Der er indgået aftaler med fire læger gennem et vikarbureau, og de skal alle sammen arbejde på deltid to til fire faste dage om ugen. 

En af dem er Aase Baltsen, der pendler til Nakskov fra Glostrup. Hun har tidligere været praktiserende læge i Slagelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aase Baltsen, læge, Nakskov.
Aase Baltsen, læge, Nakskov. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Aase Baltsen har blandt andet sagt ja til arbejdet i nærklinikken, fordi man her vil afprøve flere nye arbejdsformer som for eksempel brug af telemedicin, tæt samarbejde med kommunen og delestillinger mellem Nykøbing Falster Sygehus og nærklinikken.

quote Vi håber på, at vi med det her koncept vil kunne tiltrække nogle interesserede unge almene medicinere,

Hanne Schjøning, funktionschef, Det nære sundhedsvæsen, Region Sjælland.

- Jeg brænder stadig for mit fag trods min alder og kan godt lide at have med patienter at gøre. Og det oveni, at de vil lave noget udvikling, så man kan tiltrække nogle yngre almene medicinere hertil. Det synes jeg er spændende, siger hun.

Læger skal forelske sig i Nakskov

Hanne Schjøning, der er funktionschef i Det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland, fortæller, at det er ønsket, at nærklinikken skal trække unge læger til området.

- Vi håber på, at vi med det her koncept vil kunne tiltrække nogle interesserede unge almene medicinere, der godt kunne tænke sig på sigt at blive praktiserende læger, men ikke er klar til det nu, siger hun.

- Man skal kunne mange ting, man skal kunne med regnskaber og personaleledelse, og så skal man også være en dygtig læge. Men her kan vi tilbyde et rigtig godt læringsmiljø, vi kan drifte klinikken for dem, sådan at lægen kan koncentrere sig om at være læge, siger Hanne Schjøning.

- Og så kan man jo håbe på, at de bliver så forelskede i Nakskov, at de gerne vil blive, og det vil sige, at de så kan få mulighed for at overtage klinikken, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Schjøning, funktionschef, Det nære sundhedsvæsen, Region Sjælland.
Hanne Schjøning, funktionschef, Det nære sundhedsvæsen, Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I de 19 år, Aase Baltsen var praktiserende læge, havde hun en arbejdstid på mellem 40 og 50 timer om ugen. På nærklinikken har hun 32 timers arbejde og en ugentlig fridag.

- Den tid kan jeg sagtens bruge - eksempelvis på børnebørnene, siger hun. 

Og måske kan netop den kortere arbejdstid være med til at lokke yngre læger til.  

Sundhedsplatformen
Læs også
To regionale nærklinikker kan åbne allerede næste år
Sundhedsplatformen
Læs også
To regionale nærklinikker kan åbne allerede næste år

- Det kan være, at de har brug for en ugentlig fridag, hvor de har mere tid til sig selv. De yngre almene læger vil gerne have lidt mere tid til sig selv udenfor klinikken også, siger hun.

- Jeg kunne godt komme op på at have en 50 timers arbejdsuge og måske også mere. Der var mange ting udover patienterne som indkøb, personale, regnskaber og nye vejledninger og instrukser, der skulle skrives. Så tid kunne godt være et problem, fortæller Aase Baltsen.

Ville få rigtig langt til lægen

Den nye nærklinik var allerede godt besøgt på sin første åbningsdag.  

I venteværelset sad blandt andre Tina Danhammer, der var til lægen med sin søn Mikkel Danhammer, som havde fået betændelse i sin finger, efter den var blevet klemt i en dør.  

design_uden_navn_7.jpg
Læs også
Ny kampagne skal få flere til at blive praktiserende læger
design_uden_navn_7.jpg
Læs også
Ny kampagne skal få flere til at blive praktiserende læger

Hun er glad for, at der er kommet en nærklinik i Nakskov.

- Jeg synes det er fint, ellers så ender det med, at vi skal køre til Maribo eller Nykøbing for at komme til en læge, sagde Tina Danhammer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikkel og Tina Danhammer, Dannemare. 
Mikkel og Tina Danhammer, Dannemare.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- 60 kilometer for at få tjekket en finger, og så de måske bare giver en omgang penicillin, det er langt, sagde Tina Danhammer.

Der vil også blive etableret nærklinikker i Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Odsherred, Holbæk og Guldborgsund kommuner. 

Hver femte praktiserende læge i Region Sjælland kan gå på pension om fem år. Hvis det sker, og der ikke bliver rekrutteret nye læger, vil hver 8. borger her i regionen stå uden en læge. 

Den nye nærklinik har overtaget 1700 patienter fra en af Nakskovs praktiserende læger, der netop er gået på pension. Klinikken har åbent for tilgang. 


Nyhedsoverblik