Siden dokumentaren På røven i Nakskov løb over skærmen, har den lollandske by haft et blakket ry.
Men Nakskov er meget mere end det. Byen er eksempelvis storproducent af Danmarks hvide guld, sukkeret, vindmøller produceres i byen, og historisk set kan Nakskov bryste sig af at være byen, hvor hospitalsskibet Jutlandia blev bygget.
I Nakskov mærker du straks historiens vingesus
Nakskov by har ifølge Lolland Kommune en masse at byde på, og det skal der nu bygges videre på.
Kommunen har i fællesskab med Realdania og A. P. Møller Fonden derfor afsat 150 millioner kroner til initiativet Nakskov 2030 – et udviklingsprojekt af byen, der skal markere Nakskov som en attraktiv og moderne købstad i fremtiden.
Det oplyser Lolland Kommune.
- I Nakskov mærker du straks historiens vingesus. Her er en by med rødder i middelalderen, en befolkning med ben i næsen og et hjerte, der banker for fjorden, fællesskabet og friheden. Det vil vi gerne have flere til at opdage og opleve. Vi er derfor glade for, at Realdania og A. P. Møller Fonden vil indgå i et partnerskab med os, udtaler borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i pressemeddelelsen.
Flerstrenget indsats over de næste fem år
Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden har hver bevilget 50 millioner kroner til initiativet, der løber over de næste fem år.
Artiklen fortsætter under kortet.
Målet er at skabe en langsigtet positiv udvikling i Nakskov, der skal sikre byens fremtid som en levende industriby til gavn for byens borgere, turister og erhvervsliv.
- Vi vil styrke Nakskov gennem en flerstrenget indsats og fremhæve kvaliteterne i både købstaden, industrihavnen og den særlige natur omkring byen. Det handler om at vise, hvordan fremtidens købstad kan se ud og gøre Nakskov attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i byen, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.
Helt konkret vil udviklingen af byen centrere sig omkring Hestehovedet og Nakskov Fjord samt havnen og bymidten. De historiske huse i Nakskov skal renoveres, og der skal skabes nye byrum og bedre adgang til havnen. Beboere og turister kan også se frem til flere oplevelser på vandet.
Hjælp fra lokale ildsjæle
Der er ifølge kommunen 12 projekter på blokken, der skal realiseres inden for de næste fem år. Det er dog op til lokale kræfter at konkretisere og definere dem.
- I løbet af sommeren lancerer vi en byfond, som borgerne kan søge for at sætte gang i udviklingen. Senere på året åbner vi også en eventpulje. Vi må se, hvordan verden udvikler sig – men vi glæder os til at modtage gode ideer til folkelige arrangementer, når tiden er rigtig, siger borgmester Holger Schou Rasmussen.
Initiativet Nakskov 2030 blev lanceret i dag, torsdag den 2. april. Lolland Kommune oplyser, at der vil blive afholdt en festlig og folkelig markering af initiativet i Nakskov senere på året på grund af den aktuelle coronasituation.