Nu skal de endelig bare være elefanter.
De tre pensionerede cirkuselefanter, der har stået i venteposition i Cirkus Arenas vinterstald i Slagelse, er nu rykket ind på Knuthenborg Safaripark i Lolland.
Den fjerde elefant fra Cirkus Trapez ankommer senere i dag.
Det er lige, så jeg ryster
I det 140.000 kvadratmeter store anlæg - Elefantsletten – skal de gradvis vænne sig til hinanden. De fire elefanter, Ramboline, Lara, Djungla og Jenny, skal lægge cirkustricksene på hylden, for nu skal de nyde pensionisttilværelsen som helt almindelige elefanter.
- Det er bare stort, siger Jannik Nimand Bech Carlsen, der er elefantdyrpasser i Knuthenborg Safaripark.
- Der har været snak om dem så lang tid, og der har været snak om, at Knuthenborg ansøgte om dem, og nu er vi i gang. Hverdagen er slet ikke på plads. Vi ved ikke, hvor lang tid tingene tager, vi ved ikke, hvordan de arter sig. Der er bare så mange ting, der er uvisse, og det er det, jeg også synes, er interessant.
Staten købte elefanterne for 11 millioner
Elefanterne skal have nyt hjem, fordi fødevareminister Mogens Jensen (S) i efteråret afgjorde, at Knuthenborg Safaripark skulle overtage Danmarks sidste fire cirkuselefanter.
I 2018 blev det nemlig besluttet af den daværende VLAK-regering med grønt lys fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at det skulle være forbudt at lade vilde dyr som elefanter optræde i cirkus.
I august måned sidste år blev fødevareministeren enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om en salgspris på 11 millioner kroner for de sidste cirkuselefanter.
- Det er statens opgave at sikre dyrevelfærd, og det har det handlet om fra første færd. Det har kostet de penge, det har kostet. Elefanterne skal ud i nogle naturlige omgivelser. De skal ikke stå opstaldet og være i cirkus, siger Mogens Jensen, der også glæder sig til at opleve, når elefanterne den 1. juni skal udendørs på Savannen.
- De skal have lov at udfolde sig i de 30 år, som de har tilbage at leve i endnu, det skal vi alle sammen være glade for, siger han.
Et af Europas bedste anlæg
Og det er alle pengene værd, hvis man spørger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse. Dagen i dag, er helt fantastisk, lyder det fra direktøren.
- Det er lige, så jeg ryster, siger hun.
- Det har været så lang en vej. Dyrenes Beskyttelse har arbejdet for at få vilde dyr ud af cirkus i årtier. Men særligt de sidste to år har det været intensivt – fra at der kom politiske udmeldinger, og vi jublede, og så var det, vi tænkte, hvad der så skulle ske. Der har vi samarbejdet tæt med blandt andet Knuthenborg om at få lavet den her løsning. Det er kulminationen på to års arbejde.
- Det er alt det værd. Det er mange penge, men hvis vi kigger på dyrene, som kommer ud i friheden, så er det det hele værd.
Men bliver det frihed for dyrene?
- Det er jo et anlæg, men det er så godt et anlæg, at det er et af Eurpoas bedste anlæg, de her har lavet. Et anlæg, vi stolt viser frem, hvor vi gerne vil sætte et eksempel på, hvordan vi kan pensionere cirkuselefanter på en god måde.
Skal lære normal adfærd
Når elefanterne Djungla, Jenny, Lara og Ramboline flytter ind, skal de lære, hvordan normal adfærd er for elefanter.
Og det skal det nye anlæg hjælpe med. Størrelsen og indretningen af anlægget gør, at elefanterne kan aktiveres hele dagen. Der vil konstant være foderopgaver rundt omkring anlægget. Dyrene kan også bade i vand, mudder og sand og socialisere med hinanden, som hvis de var på den rigtige savanne i Afrika.
- Det er et fedt projekt at gå i gang med, siger elefantdyrpasser Jannik Nimand Bech Carlsen.
- Vi kan beskæftige dyrene 24 timer i døgnet, selvom vi kun arbejder otte timer om dagen. Så vi kan beskæftige dyrene hele tiden, og det, synes jeg, er god dyrevelfærd. Og det er noget af det, jeg vægter meget højt. Elefanterne bruger meget tid i naturen på at lede efter mad og få noget at spise, og at vi kan sørge for, at de kan lave noget hele tiden, er meget fedt.
Sammen med de fire elefanter købte staten også cirkuskamelen Ali. Den bor nu i Dronningmølle på Nordsjælland sammen med andre kameler.
- Nu er det mest naturligt for en kamel, at den er sammen med kamler. Og det er den så oppe i Nordsjælland, og så vidt jeg har hørt, har den det godt, siger Mogens Jensen.
TV2 ØST har fulgt de fire elefanters vej fra cirkus på vej mod savannen i Knuthenborg Safaripark. Her skal de lære at være vilde igen, og derfor er elefanterne blevet trænet af en af de førende elefanteksperter i verden. Du kan se et indslag fra træningen her: