I de seneste fire måneder har borgere i Bandholm på Lolland måttet drage udenbys for at handle dagligdagens fornødenheder.
For nærmest uden varsel blev købmanden på Havnegade 1 lukket. En nyhed som ifølge de borgere, der har givet deres synspunkt til kende på forretningens Facebookside, både var uforståelig og trist.
Samme opfattelse har man i byens beboerforening, hvor der i aften er indkaldt til beboermøde med det ene punkt på dagsordenen: at få købmanden tilbage.
Der har været for mange ansatte
- Folk snakker, om at de vil have en købmand. Så nu må vi se, hvor gerne de vil have en købmand, siger formanden for Bandholm, Reersnæs og Blans Beboerforening, Torben Karlsson.
Der skal nemlig rejses op mod en halv million kroner for at få forretningen på fode igen.
I huset på Havnegade har der i en længere årrække været først kiosk og siden købmand. Det var med frikirken Faderhusets entré i Bandholm i 2008, at der igen kom liv i både byens hotel og købmandsforretningen ved tankanlægget på hjørnet af Havnegade og Birketvej.
Siden har nye investorer overtaget både hotellet og købmandsforretningen i 2019.
- Det har formodentlig givet underskud, de lukkede det meget pludselig, som alle var meget overraskede over i princippet. Og de skrev på sedlen, der snart ville komme noget nyt, men det gjorde der ikke, forklarer Torben Karlsson med henvisning til Bandholm Hotel, som både ejer huset og har været engageret i driften.
Borgere må steppe op
Torben Karlsson er med i en lille gruppe af borgere i Bandholm, som er blevet kontaktet af dagligvarekoncernen Dagrofa, der også var engageret i den hedengangne forretning på Havnegade. Her tror man på, at der fortsat er grundlag for en købmandsbutik i byen.
- Der har været en Let-Køb i byen. Den var drevet af Bandholm Hotel, og det gik ikke, som de havde regnet med, den måde, de drev det på. Så den lukkede, og så kunne vi se, der var et ramaskrig på den lokale Facebookside. Det var man rigtig ærgerlige over, for nu var der kommet en lidt mere købmands-minded butik end en kiosk, fortæller Jesper K. Madsen, der er projektchef for Dagrofas Butiksudvikling.
Han peger også på, at der er god synergi i at få en købmand til byen, der foruden Bandholm Hotel også tæller Knuthenborg Safaripark.
Dagrofa har som et af sine forretningsområder slået sig op på borgerprojekter, hvor borgerne i mindre bysamfund sætter penge og timer i at få en købmandsforretning til netop deres by.
- Nu prøver vi at lave et borgermøde, for at se, hvad opbakningen er til det her, siger Jesper K. Madsen.
Det var også Dagrofas varemærke Let-Køb, som den nu hedengangne købmand blev drevet under af Bandholm Hotel. Men de nærmere omstændigheder ved forretningens deroute, ønsker hverken Dagrofa eller bestyrelsesformand Peter Tørslev fra Bandholm Hotel at komme yderligere ind på.
Fra hotelformanden lyder det dog, at man er positivt indstillet, hvis borgere i byen agter at genetablere købmanden.
- Vi støtter op om alt, der kan bidrage med liv til byen, siger Peter Tørslev, der samtidig understreger, at den eneste rolle Bandholm Hotel eventuelt vil få i det projekt, er som udlejer af Havnegade 1.
For mange ansatte
Tidligere bestyrer af købmandsforretningen, Henriette Mortensen, fortæller, at kunderne i hendes optik var loyale over for byens eneste købmand.
- Vi lå på næsten 500.000 kroner om måneden i omsætning, konstaterer Henriette Mortensen, der selv kom til forretningen i august 2020, fra en stilling som salgsassistent i en Superbrugs.
Hun undrer sig selv over, hvorfor forretningen måtte lukke.
- Vi har ikke fået andet at vide, end at man (Bandholm Hotel red.) vil koncentrere sig om hoteldriften, forklarer den forhenværende bestyrer af købmandsforretningen og tilføjer:
- Alt økonomi er kørt via hotellet. Jeg har kunnet se, hvad vi har købt ind, og hvad vi fik i kassen. Og det er det.
Og med det indblik i forretningens økonomi så tingene ifølge Henriette Mortensen ud til at hænge sammen og se fornuftigt ud.
- Det eneste er nok, at lønkronen har været for høj, der har været for mange ansatte, siger hun.
Således var der seks ansatte i den lille købmandsforretning, da bremsen blev slået i sidst i april måned.
Ifølge Jesper K. Madsen fra Dagrofa vil en eventuel ny købmandsforretning blive arrangeret anderledes end tidligere.
- Det er vigtigt at understrege, det er ikke vores ambition, at borgerne skal drive den. Overhovedet, siger han og tilføjer:
- Vi indsætter en købmand. Det, der er styrken, er, at det er en god, rigtig købmand, der kommer ind, og som har lidt hånden på kogepladen – forstået, at han også selv smider nogle penge i, som ønsker at drive den.
Bandholms Hjerte
Tilbage til aftenens borgermøde, der finder sted i Bandholm Beboerhus klokken 19.00, håber Torben Karlsson på et stærkt fremmøde.
- Vi må være 90 i lokalet. Hvis jeg skal være positiv, og det vil jeg gerne, så tror jeg, der kommer 60. Men jeg håber selvfølgelig, der kommer 90, siger han og tilføjer:
- Jeg vil sige, det er kedeligt hvis ikke vi får en købmandsbutik op at stå, for det betyder noget for lokalområdet, hvis ikke man har et sted man kan gøre sine indkøb. Jeg vil sige, at byen får mere puls, hvis der er indkøb i byen.
Således lyder det også i indbydelsen til aftenens borgermøde. Sådan skal vores købmandsforretning se ud. Varer på hylderne, glade kunder, smilende personale og måske en lille café, hvor vi mødes og snakker over en tår kaffe - kort sagt: Byens indgang og Bandholms Hjerte.