Selskab foreslår alternativ til gasledning - det kan gøres til en tredjedel af prisen

Ifølge gasleverandøren Kosan Gas kan der skæres 35 til 40 procent af prisen på den vedtagne gasrørledning til Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

490 til 630 millioner kroner.

Så meget kan der ifølge selskabet Kosan Gas skæres af prisen på den vedtagne gasrørledning til Lolland og Falster, der særligt skal forsyne producenten Nordic Sugar med gas.

quote Det undrer os, at man ikke lige bremser op

Jannik Lund, kommerciel direktør, Kosan Gas.


Gasledningen står i skrivende stund til at blive dobbelt så dyr i forhold til den oprindeligt anslåede pris på 700 millioner kroner, og det mener Kosan Gas at kunne gøre billigere. 

Det skriver energiwatch.dk

Flydende biogas

Besparelsen skal findes ved, at man bruger biogas fra biogasanlæg på Lolland og Falster. 

Der vil være behov for at installere teknologi til gasforflydning ved anlæggene, og derefter skal den flydende gas så køles ned, transporteres og lagres på lokale tanke. 

Tankene skal Nordic Sugar selv investere i.

- Rørledningen startede med at koste 700 millioner, så røg den op på en milliard, og nu siger man 1,4 milliarder. Derfor undrer det os, at man ikke lige bremser op. Vi kan se, når vi laver beregninger, at vi kan gøre det til 35 til 40 procent af prisen, og det er konservativt sat, siger Jannik Lund, der er kommerciel direktør hos Kosan Gas til energiwatch.dk.

Mediet har tidligere spurgt Energistyrelsen, om man i sin tid undersøgte flydende petroleumsgas og flydende biogas som reelle alternativer til en gasrørledning - men uden at få et direkte svar, skriver de.

Sukkerfabrikken i Nakskov, Nordic Sugar, gasrørledning
Læs også
Gasledning får selskaber til at flokkes til Lolland - snart kan der blive overskud af biogas
Sukkerfabrikken i Nakskov, Nordic Sugar, gasrørledning
Læs også
Gasledning får selskaber til at flokkes til Lolland - snart kan der blive overskud af biogas

Ifølge den kommercielle direktør i Kosan Gas kan løsningen med flydende biogas ikke kun gavne Lolland og Falster.

- Man kan distribuere gassen til Møn uden at skulle rørlægge og måske også til det sydlige Sjælland, hvor der ikke er naturgasnet, siger Jannik Lund til fagmediet.

Men det er Managing director hos Nordic Sugar, Jesper Thomassen, ikke enig i. Han uddyber til TV2 ØST, hvorfor han mener, at forslaget ikke giver nogen mening for Danmark, Lolland Falster og Nordic Sugar.

- Det giver ikke mening at forfølge et spor med flydende gas og opførelse af flere konverteringsanlæg, da det indebærer mange udfordringer, som slet ikke berøres i Kosans forslag, siger han.

20220917-154048-L-4928x3280ma
Læs også
Partileder blæser til kamp mod gasfyr på Lolland – men ikke et eneste hus på øen opvarmes med gas
20220917-154048-L-4928x3280ma
Læs også
Partileder blæser til kamp mod gasfyr på Lolland – men ikke et eneste hus på øen opvarmes med gas

- Gassen vil skulle omdannes til flydende gas, hvilket i sig selv er enormt energikrævende og vil øge CO2-udledningen betragteligt. Samtidig skal der etableres nogle enorme lageranlæg flere steder tæt på de største byer på Lolland og Falster, grundet de mange nye biogasanlæg, siger Jesper Thomassen.

Han peger blandt andet på, at de særlige produktionsforhold på sukkerfabrikkerne spiller ind, og gør det besværligt at bruge flydende gas.

- Her skal man huske, at sukkerfabrikkerne kun skal aftage biogas fire måneder om året i roekampagnen. Resten af den årlige gasproduktion vil så skulle lagres. Det er enorme mængder. Gassen skal derefter transporteres på lastbiler over lange afstande, hvilket igen øger udledningen. Alt det giver ingen mening, når vi jo har en gasinfrastruktur på Sydsjælland, som Lolland-Falster kan blive koblet på, så biogassen kan strømme ud til resten af Danmark via rør.

Gasledningen til Falster og Lolland er 115 kilometer lang.
Gasledningen til Falster og Lolland er 115 kilometer lang. Foto: Arkiv TV2 ØST

Jesper Thomassen er derfor fortsat varm fortaler for en gasledning.

- Gasledningen og biogas er nøglen til, at vi kan gennemføre en grøn og driftssikker omstilling af de danske sukkerfabrikker, og det er vi i fuld gang med at realisere, siger han.

- Gasledningen sikrer, at der nu investeres for flere milliarder i grøn erhvervsudvikling, i nye grønne job og i nye biogasanlæg på Lolland-Falster, der kan producere 3-4 gange mere biogas end området selv skal bruge. Overskuddet kan let blive sendt ud til resten af Danmark fordi gasledningen kommer. Den mulighed går tabt, hvis man ændrer i projektet, siger Jesper Thomassen.

Fakta om gasrørledningen til Lolland Falster

  • Nordic Sugar, som har sukkerfabrikker på Lolland og Falster, skal reducere CO2-udledningen fra sin sukkerproduktion, og ønskede derfor at skifte kul og olie ud med gas, gerne lokalproduceret biogas.  

  • I de fire måneder om året, hvor Nordic Sugar producerer, vil gasforsyningen blive suppleret med gas via ledningsnettet fra Sjælland. Resten af året vil den overskydende gas blive sendt ud til forbruger på Sjælland.

  • Projektet medfører, at der graves en gasledning ned mellem Everdrup på Sydsjælland og Nakskov på Lolland.

  • Byggeriet af den i alt 115 kilometer lange gasrørledning ventes at gå i gang i foråret 2023.

Kilde: energinet.dk

I sidste uge kunne Business Lolland-Falster fortælle, at yderligere to energiselskaber har vist interesse efter at etablere biogasanlæg på Lolland-Falster.

- Det bliver en gasledning med gas fra og ikke til Lolland-Falster, lød det fra Steffen Lund, som er investeringschef hos Business Lolland-Falster.

Den mulige gasrørledning kan blive op til 115 kilometer lang, og vil blandt andet gå igennem Næstved, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. 

Fire og to kilometer af gasledningen vil gå under henholdsvis Storstrømmen og Guldborg Sund.


Nyhedsoverblik