I foråret gjorde Flemming Willum Petersen et fund, som han sent vil glemme.
I mulden på en mark ud til Nakskov Fjord viste et sølvfarvet artefakt sig efter flere hundrede år i mørket.
Det er et vigtigt fund
- Det er umiddelbart et hængesmykke i sølv med en figur, der ligner Odin.
- Det er i massivt sølv og dermed ret specielt, fortæller amatørarkæologen og detektorføreren fra Nykøbing Falster.
Den lille sølvfigur, som ses på billedet nedenunder, viser tydeligt en form for sølvsmykke, og ifølge Flemming Willum Petersen er fundet ikke helt tilfældigt.
Flemming Willum Petersen har nemlig målrettet undersøgt netop det område, hvor figuren blev fundet, efter at have nærstuderet gamle kort fra oldtidens Danmark.
- Jeg er den lidt nørdede type, der kigger i gamle skriftlige kilder, kort og den slags. Og ud fra det udvælger jeg mine søgeområder, fortæller han.
Et historisk fund
Flemming Willums Petersen er især begejstret over figurens sjældenhed, og hvad den kan sige om lokalområdets historie.
- Der er ingen tvivl om den her figur stammer fra et rigt samfund. Det har ikke kunne være alle og enhver, der har kunne rende rundt med sådan en, siger han.
Arkæolog og museumsinspektør på Museum Lolland-Falster, Marie Brinch, der nu er i besiddelse af figuren, mener heller ikke, at den slags fund er hverdagskost.
- Det er en type af figur, som jeg ikke har set i vores område før. De er ikke særlig almindelige, siger hun.
Marie Brinch vurderer, at figuren stammer fra den tidlige vikingetid, og hun mener, at den giver ny viden om det samfund, der engang eksisterede på egnen.
- Mit bud ville være, at figuren er fra omkring den germanske jernalder og vikingetiden mellem år 700 og år 1000.
- Det er et vigtigt fund, da det giver os en idé om, hvad det er for en type plads, den er fundet på. Vi tror, det har været en handelsplads af en eller anden art, siger hun.
Mere sølv at finde?
Selvom denne slags sølvfigurer er sjældne og heller ikke er fundet i området før, er fundet dog ikke usandsynligt, når man tager områdets natur og historie i betragtning.
Ifølge Marie Brinch har området i og omkring Nakskov Fjord med stor sandsynlighed været et populært handelsområde, da det har været nemt at sejle til og fra.
- Sejlvejen har været den absolut vigtigste transport langt op i tid, hvor vandet har været den primære måde at bevæge sig rundt på.
- Det er langs de gamle vandveje ved fjorde, at man finder de her typer af handelspladser, og derfor finder man også her forskellige arkæologiske fund fra den tid, forklarer hun.
Den lille sølvfigur er nu i gode hænder hos Museum Lolland-Falster og skal snart sendes til danefævurdering hos Nationalmuseet, hvor den enten arkiveres eller udstilles.
Om den lollandske muld gemmer på flere sølvfigurer i området, hvor sølvsmykket blev fundet, er der ifølge Marie Brinch og Flemming Willum Petersen en god sandsynlighed for.
Derfor ser de begge også frem til at komme ud og finkæmme området endnu en gang.