Sjælden snyltehveps fundet

En sjælden nataktiv hveps er opdaget i Saksfjed Vildmark på Lolland. Det oplyser Hempel Fonden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvepsearten Netelia caucasica er for første gang blevet fundet i Danmark. Arten, som er en nataktiv snyltehveps, der lever af sommerfuglelarver, blev fundet i Saksfjed Vildmark på Lolland.

Det skriver Hempel Fonden, der støtter Saksfjed Vildmark, i en pressemeddelelse.

Det er naturformidler Jens Thorving Andersen fra Hempel Fonden, der opdagede hvepsearten en sen lørdag aften.

- Jeg har siddet der, mens de andre var i byen. Men det giver virkelig noget substans i livet at gøre den slags fund, siger han til TV2 ØST.

Nem at overse

Til Ritzau forklarer han, at fundet er vigtigt, fordi det gør os klogere på den danske natur og på, hvordan vi kan beskytte den.

- Hvis vi skal beskytte vores egen natur, er vi nødt til at blive klogere på, hvad vi egentlig har med at gøre, siger han til Ritzau.

Læs også
Geder og æsler hjælper med naturpleje - nu får de dobbelt så meget plads
Læs også
Geder og æsler hjælper med naturpleje - nu får de dobbelt så meget plads

Hvepsen, der er cirka 1,5 centimeter lang, er nem at overse, fordi den er brun og sort og kun kommer frem om natten. Her lægger den sine æg på sommerfuglelarver.

I Danmark er der flere tusinde forskellige hvepse. De findes i mange forskellige former og farver. Kun tyve af arterne går under betegnelsen gedehamse, som er sorte og gule, og som kan stikke mennesker.

Sjælden i hele udbredelsesområdet

Snyltehvepsen regnes for sjælden i hele sit udbredelsesområde, som blandt andet omfatter Sverige og Tyskland, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Det tyder på, at den her art er fløjet til Danmark fra Tyskland, fortæller Jens Andersen.

Hvepsen blev fanget i en malaise-fælde, der fungerer som et slags telt, der er designet til at indsamle myg og andre flyvende insekter, skriver Hempel Fonden.

Læs også
Yderst sjælden bi fundet i Sorø – den er kun blevet set to gange på 50 år
Læs også
Yderst sjælden bi fundet i Sorø – den er kun blevet set to gange på 50 år

Når der bliver fundet en ny art, skal den ifølge fonden registreres i arter.dk med et foto. På den måde ender den i den internationale biodiversitetsdatabase Global Biodiversity Information Facility.

Hempel Fonden vil sammen med universiteter og andre samarbejdspartnere skabe ny viden om, hvordan det er muligt at sikre en større biodiversitet på tidligere produktionsarealer som Saksfjed Vildmark.

Det skriver fonden i pressemeddelelsen.


Nyhedsoverblik