Den hører egentlig til i Middelhavsområdet - men nu basker den ivrigt med vingerne over Sydhavsøerne.
Igen i år er den i Danmark sjældne sommerfugl duehalen nemlig igen blevet set på Lolland.
Sommerfuglen er en sjælden gæst herhjemme - men i den fine sommer 2022 var den at finde i stort tal over Danmark. Og selvom det ikke er tilfældet med sommeren 2023, så er den sjældne gæst nu igen at finde i de danske blomster-urter og -buske.
- De er kommet sydfra - nok i forbindelse med hedebølgen i juni. Her er de så kommet for at mangfoldiggøre sig, men det bliver svært for dem, så koldt som det er, siger Klaus Bek Nielsen, der er naturvejleder hos Lolland Kommune og kendt for sin store viden om insekter.
Duehalen er blandt andet set i Øster Ulslev syd for Maribo - og Klaus Bek Nielsen har selv set den fredag i Hyldekrog på det allersydligste Lolland.
Flyver som en kolibri
Den er i øjefaldende på grund af dens særlige måde at flyve på, som ofte sammenlignes med en kolibri.
Sommerfuglen har en bred krop med loddent bryst, orange bagvinger og en brun bagkrop med hvide pletter. Den er fem-seks centimeter lang, og ligner et møl, når den sidder stille.
Når den flyver, så kommer et flot farvespil i pelsen dog frem - og man kan tydeligt se dens lange sugesnabel.
- De er nok lettest at finde, hvor der er varmt og mange blomster - måske slangetunge. Dem kan de godt lide, siger Klaus Bek Nielsen.
Sommerfuglene står dog til at få et hårdt og kort liv i Danmark.
- Det er en rigtig møgsommer for dem. Med den vejrudsigt, der ligger for den næste uge, så er de i fare for at fryse ihjel om natten. Og de kan ikke udvikle sig, så deres æg og larver bliver ikke til noget, siger han.
Klimaforandringer rammer insekter hårdt
Mens mange danskere er kede af, at der ikke kæles for dem i vejrudsigterne, så er udsigten for duehalerne og mange andre sommerfugle altså mere alvorlige.
- Der er mange andre insekter, der fik en god start på sommeren. De klarede sig godt og havde i det hele taget stor glæde af varmen i juni måned. Men især mange sommerfugle har det hårdt med vejret. Der skal ikke meget dårligt vejr til, før det bliver svært, siger Klaus Bek Nielsen.
- Det er også med til at vise, hvorfor klimaforandringerne er hårde ved insekterne. Insekterne skal nu kunne klare både tørke og våde, kolde og blæsende danske somre. Det er de ikke tilpasset til, og det bliver hårdt for dem, der ikke har opbygget store bestande.