Sommerfugl er sjælden gæst I Danmark - forveksles med en kolibri

En sjælden sommergæst er set flere steder i vores landsdel de seneste uger. Sommerfuglen flyver som en kolibri og lever af nektar fra blomster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan godt ligne en kolibri - men er i virkeligheden en sommerfugl. Og selvom det er en natsommerfugl og en aftensværmer, så flyver denne art også rundt om dagen.

Den sjældne sommerfugleart duehale kan i denne tid ses mange steder i vores del af landet.

- Det er en sommerfugleart, der lever i Middelhavsområdet. Her har vedvarende sydlige vinde ført dem til Danmark. Her har de lagt æg og er nu på anden generation, siger Klaus Bek Nielsen, der er naturvejleder hos Lolland Kommune og kendt for sin store viden om netop insekter.

Duehalerne er blandt andet set af Brian Sørensen i Rosted ved Slagelse og af Pernille Hemmingsen i Øster-Ulslev på Lolland.

Molslinjens færgehavn på Sjællands Odde.
Læs også
Truet firben skal bo på hotel under stort vejbyggeri ved færgehavn
Molslinjens færgehavn på Sjællands Odde.
Læs også
Truet firben skal bo på hotel under stort vejbyggeri ved færgehavn

Duehalen er fem-seks centimeter lang og ligner mest af alt et brunt møl, når den sidder på jorden eller på et træ. Når den flyver, så er det dog, at det smukke ved sommerfuglen viser sig. Farvespillet i pelsen på vingerne og halen, de fremstikkende følehorn og ikke mindst den lange sugesnabel. 

Brian Sørensen fra Rosted ved Slagelse spottede duehalen i går aftes og sendte video i den tro, at det var en kolibri.

Sommerfuglen har en bred krop med loddent bryst, orange bagvinger og en brun bagkrop med hvide pletter. De kan især ses i den sydlige del af landet - helst i områder med mange vilde blomster.

- De kan også godt lide en sommerfuglebusk i haven - men ellers er det urter, som for eksempel slangehoved eller blåhat, som de foretrækker. Det er urter, der tit findes i vild-med-vilje-frøblandinger. Og så bruger de snerre til at lægge æg på. Det er en urt, der godt kan lide varme forhold, og her kan deres larver leve godt og forpuppe sig, før den nye sommerfugl er klar, siger Klaus Bek Nielsen.

Fjerner gyrvel
Læs også
Sjældne sommerfugle forsvandt - nu får frivillige støtte til at fjerne planter
Fjerner gyrvel
Læs også
Sjældne sommerfugle forsvandt - nu får frivillige støtte til at fjerne planter
Sådan ser en durhale ud, når den hænger i luften. Seerfoto.
Sådan ser en durhale ud, når den hænger i luften. Seerfoto. Foto: Pernille Hemmingsen

Har været her i to måneder

Sommerfuglene ankom til Danmark omkring den 20. juni, hvor de første meldinger om dem indløb.

- De har været på en virkelig imponerende lang flyvetur på et par tusinde kilometer. Og den vil deres børn nu forsøge at tage den modsatte vej over Østersøen, når efteråret melder sig. Det er lidt som med admiral-sommerfugle og tidselsommerfugle. De fleste vil ikke klare turen - men nogle vil, og så kan de godt overleve vinteren nede mod syd, siger han.

Duehalen er en alt andet end hyppig gæst i Danmark. Sidst, hvor der var mange af dem, var i 2018.

- Hvis man vil se dem, så er det nu. Vi ved jo ikke, hvor lang tid der går, før de kommer igen. Der skal være den helt rigtige kombination af varme, den rigtige vindretning og den rigtige fordeling af høj- og lavtryk, før de kan komme herop. Det kan være, det sker igen næste år - men det kan også være, at vi skal vente ti år, før de kommer igen, siger han. 

Han tilføjer, at den globale opvarmning kan gøre, at det i fremtiden måske bliver mere almindeligt at se duehalerne i Danmark.

vild kirkegaard1
Læs også
Vild med vilje: Sandby kirkegård lader græsset gro
vild kirkegaard1
Læs også
Vild med vilje: Sandby kirkegård lader græsset gro

Han siger, at folk skal ud i naturen for at se dem. Og ellers er det gerne ved sommerfuglebusken, at du ser dem.

- Folk beskriver, at den flyver som en kolibri. Men det er jo ikke sådan en. Men forklaringen giver mening, fordi de vimser rundt og er vildt hurtige. Det er nok en forsvarsmekanisme, der gør, at de kan komme væk på et splitsekund, hvis for eksempel en fugl prøver at fange dem. Men den måde, som de bevæger sig på, gør, at de kan være svære at fange med et kamera, siger Klaus Bek Nielsen.

Første gang i flere år

Klaus Bek Nielsen peger på, at de tilhører arterne af natsommerfugle, selvom de flyver om dagen. Det kan gøre dem ekstra udsatte for at møde fugle og kan være årsagen til, at de har udviklet den hurtige flyvning som en ekstra beskyttelse mod aktivitet i dagtimerne.

Vi skal tilbage til 2019, siden Danmark sidst for alvor blev invaderet af sjældne sommerfugle fra de mere varme himmelstrøg. Her var det tidselsommerfugle fra den østlige del af Mellemøsten, der slog sig ned i Danmark, og som med Klaus Bek Nielsens ord kunne ses alle steder.

- Dengang skete der det, at der var en stor opblomstring af sommerfugle, som så blev blæst nordover og endte i Danmark. Det er nok en lignende historie med duehalen, slutter han.


Nyhedsoverblik