Byrådet i Lolland Kommune har besluttet at rive 85 almene boliger ned, blandt andet for at undgå, at socialt udsatte fra andre kommuner flytter til sydhavsøen.
Men den beslutning løser ikke problemet, mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening i Region Øst, Rasmus Balslev.
- Hvis man fjerner almennyttige boliger, umuliggør man, at fattige familier har et sted at bo. Og så er der risiko for, at flere ender i hjemløshed eller i en anden meget udsat position, siger han til TV ØST.
Hvis man fjerner almennyttige boliger, umuliggør man, at fattige familier har et sted at bo
En drastisk beslutning
Socialrådgiveren understreger, at det er en højaktuel dagsorden at finde ud af, hvor børn og voksne med dårlig økonomi skal bo henne. Men at rive boliger ned er en drastisk beslutning, mener han.
- Det løser måske noget på kort sigt for Lolland Kommunes økonomi, men på lang sigt - både for Lolland og resten af landet - kan jeg ikke se, at det er en god løsning at fjerne billige boliger.
Flere borgere med dårlig økonomi døjer typisk også med andre problemer end ledighed, fortæller Rasmus Balslev.
- De har oftest sygdom, misbrug og andre sociale problemstillinger inde på livet. Så man stiller simpelthen udsatte borgere dårligere på den her måde, hvis man ikke giver dem et alternativ, siger han.
Borgere bliver skubbet rundt
I Rådet for Socialt Udsatte er man heller ikke begejstret for Lollands nye vedtagelse.
Det her initiativ er et eksempel – og desværre et dårligt eksempel – på, at det bliver sværere for udsatte borgere at finde et sted at bo i Danmark
Indtil videre har Lolland Kommune lavet en aftale med den almennyttige boligblok Sognefogedvænget i Rødbyhavn om at reducere antallet af lejemål med 41. Herudover skal kommunen finde 44 andre lejemål inden for de næste år.
- Det her initiativ er et eksempel – og desværre et dårligt eksempel – på, at det bliver sværere for udsatte borgere at finde et sted at bo i Danmark, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.
Han mener, at man snarere skulle sætte ind på fordelingen mellem kommunerne og udledningsordningen i stedet for at rive boliger ned.
- Konsekvensen er som nu, at borgerne bare bliver skubbet rundt i landet. Og det er urimeligt, når man tænker på, at vi lever i et land, hvor vi mener, at dét at have et hjem er en ret, og det er noget, som kommunerne også skal være med til at fremskaffe for de borgere, der lever i kommunen, siger Jann Sjursen.
Selvom han erkender, at det er en vigtig del af virkeligheden for en kommune at kigge på bundlinjen, så påpeger han, at borgere er mere en bare penge.
Man bør derfor se på, hvordan man mindsker det skubberi, der er af borgere fra for eksempel hovedstadsområdet, men også sydpå, forklarer han.