Sportsfiskere skal hjælpe med at flytte stor sø: - Vi sætter et stort sugerør i

Strandholm Sø skal flyttes, så biler i fremtiden kan køre ind i Femern-tunnelen. Sportsfiskere fra Rødby Sportsfiskereforening bliver flyttemænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rødby Sportsfiskerforening kommer på overarbejde i begyndelsen af det kommende år.

De skal nemlig hjælpe Femern A/S med at flytte Strandholm Sø ved Rødbyhavn på Lolland.

- Det her er en interessant og lidt usædvanlig opgave for os, siger Jens Villemoes, pressechef i Femern A/S.

Den otte hektar store sø ligger midt på byggepladsen, hvor biler og tog i fremtiden skal køre ind og ud ad tunnelen mellem Lolland og Femern.

quote Vi flytter jo ikke en sø for sjov

Jens Villemoes, pressechef i Femern A/S

- Den ligger svært uheldigt for byggeriet. Der kommer til at være en rampe, hvor man kører ned i tunnelen, og den skal ligge lige der, hvor søen er. Vi flytter jo ikke en sø for sjov, siger Jens Villemoes.

- Vi ser en potentiel win-win-situation

Femern A/S har netop indgået en aftale med Rødby Sportsfiskerforening, om at deres medlemmer skal hjælpe til med opgaven.

- Vi har selvfølgelig det overordnet ansvar for miljøsituationen. Men det er de lokale foreninger, der ved mest om dyrelivet rundt om byggepladsen, og hvad det er for nogle fisk, der er i de forskellige søer, siger Jens Villemoes.

For at give dyr og planter de bedst mulige vilkår skal sportsfiskerne indfange fisk fra byggepladsen og udsætte dem i nærliggende søer. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Strandholm Sø på Lolland ligger lige ved siden af færgehavnen.
Strandholm Sø på Lolland ligger lige ved siden af færgehavnen. Foto: Google Maps

- I det her tilfælde kunne vi se en potentiel win-win situation. Hvis der viser sig, at være fisk på vores byggeplads, der ville gå til spilde, når vi flytter søen. Så kunne vi jo ligeså godt få dem placeret rundt omkring i området, hvor det giver mening, og hvor det kan øge biodiversiteten i de lokale søer. Det er sådan noget, vi kan bruge sportsfiskernes ekspertise til at hjælpe os med, siger Jens Villemoes.

Foreningens medlemmer vil i løbet af efteråret undersøge fiskebestanden i søen.

- Vi sætter et stort sugerør i og pumper vandet ud

Strandholm Sø er oprindeligt en kunstig sø, der blev anlagt i forbindelse med udvinding af materialer til opførelsen af kystdiget tilbage i 1872. Søen ligger lige op ad et dige, der blev bygget dengang.

140902_Femern_Spadestik.jpg
Læs også
Enorme mængder rent drikkevand skal pumpes op til Danmarks største byggeprojekt
140902_Femern_Spadestik.jpg
Læs også
Enorme mængder rent drikkevand skal pumpes op til Danmarks største byggeprojekt

- Vi er nødt til at passe på diget, når vi tømmer den. Så det første vi gør er at bygge en kæmpe spunsvæg ud til at beskytte diget, og sikre at der ikke trænger mere vand ind under arbejdet, siger Jens Villemoes og fortsætter:

- Så pumper vi vandet ud i Femern Bælt. Vi sætter populært sagt et stort sugerør i indtil søen er overfladetør, og det tager en uges tid eller to. Derefter skal vi dræne jorden, så der er tørt nok til at arkæologer kan undersøge området.

Artiklen fortsætter under billedet.

Strandholm Sø på Lolland.
Strandholm Sø på Lolland. Foto: Femern A/S

I forbindelse med udgravningen af tunnel-renden i Femern Bælt vil der blive skabt omkring 300 hektar nyt land på Lolland, og som vil indeholde erstatningsnatur som vådområder og vandhuller.

Den nye sø bliver lige så stor som den eksisterende og bliver opført to kilometer øst for sommerhusområdet ved Hyldtofte og omgivet at natur. 

Femern A/S allerede taget 75 hektar ud af landbrugsdrift og er i gang med at omdanne det til naturområder.


Nyhedsoverblik