Statsminister: Gasledning til Lolland og Falster vil redde job

Med EU-krav om mindre CO2-udslip er en ny gasledning afgørende for Nordic Sugars fremtid, mener statsministeren. Klimaforkæmpere rejser derimod kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste uges annoncering af en 115 kilometer lang gasledning fra Sjælland sydover til Falster og Lolland handler i høj grad om at bremse udledningen af klimaskadelig CO2 fra sukkerproducenten Nordic Sugar.

Virksomheden er iblandt de allertungeste CO2-udledere herhjemme. Men for landets statsminister, Mette Frederiksen (S), så handler beslutningen om at bevillige et rør til mere miljøvenlig gas om noget langt mere håndgribeligt end CO2-kvoter og klimaregnskaber – nemlig lokale arbejdspladser.

quote Det er næsten ikke til at bære, hvis en virksomhed som Nordic Sugar må lukke ned

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Vi har reddet Nordic Sugar med den her løsning, lyder det utvetydige budskab således fra statsministeren, der i dag var på besøg hos Nordic Sugar i Nakskov.

Statsministerens budskab skal ses i lyset af, at nye EU-regler kræver, at Nordic Sugar allerede i 2022 og 2023 får skåret ned på CO2-udslippet. Det kræver et skifte væk fra de nuværende brændsler med kul og olie, som årligt medfører en CO2-udledning på 162.000 tons hos Nordic Sugar, viser en opgørelse fra 2019 ifølge Klima-, Energi og Forsyningsministeriet.

Uden et alternativ til kul og olie vil der i fremtiden ikke være et Nordic Sugar, som alene i Nakskov beskæftiger 145 medarbejdere, vurderer statsministeren:

- Vi vil gøre rigtig meget for at fastholde arbejdspladser i Danmark – og dermed både understøtte dansk erhvervsliv og produktion i Danmark.

Direktør glad for gasledning

Under de gældende corona-restriktioner blev det imidlertid kun til et virtuelt besøg for Mette Frederiksen i dag hos Nordic Sugar. Fabriksdirektør for Nordic Sugar, Allan Borreskov, kunne således helt bogstaveligt tage såvel statsminister som klimaminister, Dan Jørgensen (S), i hænderne på sin iPad og vise rundt.

Nordic Sugar beskæftiger 145 ansatte i Nakskov. Deres jobs er i fremtiden dybt afhængige af, at der investeres i en 115 kilometer lang gasledning, som gør, at fabrikken kan leve op til nye, strenge EU CO2-krav.
Nordic Sugar beskæftiger 145 ansatte i Nakskov. Deres jobs er i fremtiden dybt afhængige af, at der investeres i en 115 kilometer lang gasledning, som gør, at fabrikken kan leve op til nye, strenge EU CO2-krav. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

- Det er da noget andet – skal vi ikke bare sige det. Det havde da været sjovere – at de havde været her, siger Allan Borreskov selv om det lidt atypiske besøg.

Men selve anledningen for besøget kan man ikke rokke ved glæden over hos fabriksdirektøren.

- Den her gasledning er god, for at vi kan komme i gang med den grønne omstilling.

Læs også
Gasledning på vej til Lolland-Falster - nu bliver sukkerfabrik grønnere
Læs også
Gasledning på vej til Lolland-Falster - nu bliver sukkerfabrik grønnere

Statsministeren nåede på det 30 minutter lange besøg at hilse på fire medarbejdere foruden direktøren samt besigtige den kulkedel, der i dag er trofast leverandør af energi til Nordic Sugars fabrik i Nakskov.

Kritik af gasledning

Det er dog ikke alle, der klapper i hænderne over en gasledning til 792 millioner kroner som afløser for kul og olie hos Nordic Sugar. Fra Enhedslisten i Lolland Kommune anfægter partiets spidskandidat, Bente Borreskov, regeringens dispositioner:

- Kul, olie og naturgas skal udfases, så det er en kortsigtet løsning med naturgas, siger Bente Borreskov med en henvisning til, at også naturgas er forbundet med et udslip af CO2.

Læs også
Naturgasløsning til sukkerfabrikker møder kritik: - Er naturgas pludselig blevet grøn energi?
Læs også
Naturgasløsning til sukkerfabrikker møder kritik: - Er naturgas pludselig blevet grøn energi?

Regeringen lægger dog vægt på, at naturgassen på sigt skal erstattes med det mere miljøvenlige biogas.

Statsministeren nåede under sit 30 minutter lange besøg via iPaden at hilse på både ledelse og ansatte.
Statsministeren nåede under sit 30 minutter lange besøg via iPaden at hilse på både ledelse og ansatte. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

Men midt i de høje, grønne ambitioner for klimaet, må man ikke sætte lokale arbejdspladser over styr, forklarede statsministeren til TV2 ØST under sit besøg:

- Det har været en svær beslutning, og der er også kritik fra nogle klimaorganisationer og andre. Men det er bare sådan for os som regering, vi vil gøre rigtig meget for at fastholde arbejdspladser i Danmark.

Statsministeren lægger ikke skjul på, at særligt på Lolland og Falster hænger arbejdspladserne ikke på træerne.

- Det er næsten ikke til at bære, hvis en virksomhed som Nordic Sugar må lukke ned, for så vil der stå mange mennesker og risikere arbejdsløshed.

Med en gasledning vil der årligt kunne skæres 51.000 tons CO2 alene af udledningen på Nordic Sugars to fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster, når kul og olie bliver erstattet med naturgas.

Det svarer ifølge Klima- og energiministeriet til at fjerne 20.000 fossile biler fra vejene.

Gasledningen på Lolland-Falster

  • Gasledningen bliver cirka 115 kilometer lang og vil gå fra Sydsjælland over Falster og ende i Nakskov. Gasledningen bliver koblet på det danske gassystem ved Everdrup på Sydsjælland.
  • Fra 2020 til 2030 forventes andelen af bæredygtig biogas i det danske gasforbrug at stige fra cirka 20 procent til cirka 50 procent. I 2040 er der potentiale for, at al dansk gasforbrug består af gas fra vedvarende energikilder.
  • Anlægsomkostningerne ved gasledningen er i alt 792 millioner kroner. Heraf finansierer gashandleren Andel 84 millioner kroner ved en kontrakt om at aftage gas fra nettet i en 15-årig periode – gassen skal leveres videre til Nordic Sugar. De resterende anlægsomkostninger tariffinansieres. Både Andel og biogasproducenten Nature Energy har booket kapacitet i gasledningen i en 15-årig periode.


Nyhedsoverblik