Stor pose penge puster liv i ikoniske busskure

Et kunstprojekt i 23 gamle busskure er kommet nærmere virkeliggørelse efter kommunal donation.

Rundtom på det vestlige Lolland står der 23 gamle busskure, der snart kan se frem til at blive udsmykket efter alle kunstens regler. 

Det er den lokale kultur- og udviklingsforening Neckwood, der til næste år går i gang med at omdanne de 23 lollandske udgaver af de ikoniske bobleformede busskure, der blev designet af den danske møbelarkitekt Poul Cadovius i slutningen af 1950'erne, til farverige kunstværker og mødesteder. 

Nu er projektet et skridt videre på vejen mod virkeliggørelse. 

Den danske møbelarkitekt Poul Cadovius designede de ikoniske bobleformede busskure, der i 1960'erne blev stillet op over hele landet.
Den danske møbelarkitekt Poul Cadovius designede de ikoniske bobleformede busskure, der i 1960'erne blev stillet op over hele landet. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

- Vi har fået 30.000 kroner af Lolland Kommune gennem puljen 'Det gode liv på Lolland', og det er vi meget glade for, for det betyder, at vi kan gå i gang med projektet med ro i maven, siger Janne Møller, der er tovholder på kunstprojektet og bestyrelsesmedlem i kultur- og udviklingsforeningen Neckwood, som står bag projektet. 

Planen er, at alle 23 ikoniske busskure skal udsmykkes af lokale kunstnere, der med kunstudsmykningen skal omdanne busskurene til behagelige mødesteder. 

På kortet herunder kan du se, hvor busskuerene ligger. De røde prikker på kortet er de seks skure, som i første omgang bliver udsmykket.

I første omgang bliver seks busskure udsmykket. 

- Vi har mødt overvældende interesse fra lokale kunstnere, som gerne vil udsmykke busskurkene, så vi har allerede de første seks kunstnere på plads og de øvrige har vi sat på en venteliste, siger Janne Møller. 

Læs også
Ikoniske busskure fra 1960'erne får nyt liv
Læs også
Ikoniske busskure fra 1960'erne får nyt liv

Neckwood har søgt seks fonde og puljer og har med tilsagnet fra puljen 'Det gode liv på Lolland' nu fået i alt 40.000 kroner til projektet. 

Der kommer dog til at gå et stykke tid, inden kunstnerne kan gribe penslerne. 

- Vintervejret sætter en naturlig pause på projektet, og vi forventer først for alvor at komme i gang med arbejdet til maj næste år, siger Janne Møller. 

Det ensomt beliggende busskur ved Svinsbjerg er et af de seks busskure, der i første omgang bliver udsmykket.
Det ensomt beliggende busskur ved Svinsbjerg er et af de seks busskure, der i første omgang bliver udsmykket. Foto: Janne Møller

Inden kunsterne kan gå i gang, skal de efterhånden gamle og vejrbidte busskure restaureres med materialet epoxy. 

-  Det er et dyrt og ikke helt ugiftigt materiale, så vi er ved at finde ud af, om vi kan og må forestå restaureringen selv, eller om vi skal have professionelle til at udføre arbejdet, siger Janne Møller.  

Hun og resten af Neckwood venter nu på svar fra de fire øvrige fonde og puljer, så arbejdet med alle 23 busskure kan blive realiseret.


Nyhedsoverblik