Stormflod kan i fremtiden gøre flere tusinde i Nakskov hjemløse

Nakskov er en af de byer, hvor borgere i fremtiden risikerer at blive hjemløse på grund af stigende vandstand og stormflod.

En ny rapport viser, at stigende havvandstand og stormflod i fremtiden kan gøre borgere i blandt andet Kalundborg og Nakskov hjemløse.

Rapporten, der er udarbejdet af Syddansk Universitet i samarbejde med DTU og forskernetværket Navigating 360, viser, at en 100-årshændelse mellem år 2071 og år 2100 vil tvinge 7500 tusind personer i Nakskov til at forlade deres hjem.

Sådan kan Nakskov komme til at se ud i fremtiden, hvis vandet trænger ind i byen ved en 10-årshændelse eller en 100-årshændelse.

Hvis altså ikke man gør noget for at sikre sig mod vandet.

Og det bør man, lyder det fra de nakskovitter, TV2 ØST mødte på byens gader i dag.

- Jeg har læst rapporten. Jeg synes, det er vigtigt. Vi skal gøre noget ved det. Vi skal investere i nye diger og sikre vores by. Selvfølgelig skal vi det, siger Aga Larsen. 

- Det lyder forfærdeligt. Jeg har planer om at bo her resten af mit liv, så jeg bliver da bekymret, siger Daniel Hausner.

Ikke overraskende

For Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune, er prognoserne i den nye rapport ikke overraskende.

- Vi har egentlig i 15 år vidst, at Nakskov er en af de byer, der har været udpeget som de 10 mest belastede byer i forhold til kommende højvandsstigninger, siger han.

- Og vi har også i mange år efterhånden arbejdet på, hvad det er for et scenarie, der skal til for at beskytte Nakskov i fremtiden, siger borgmesteren.

Læs også
Ny rapport tegner dyster fremtid for Nakskov og Kalundborg
Læs også
Ny rapport tegner dyster fremtid for Nakskov og Kalundborg

Han mener dog alligevel, at rapporten er vigtig.

- Rapporten kommer faktisk på et rigtig godt tidspunkt, fordi jeg tror også, at det er ved at gå op for folk, der bor i og omkring Nakskov, og virksomheder, der er her, at der snart skal gøres noget, siger han.

Vil lave højvandsport

Holger Schou Rasmussen fortæller, at man allerede arbejder på at få etableret en højvandsport i indsejlingen til Nakskov.

- Hvis man bygger en højvandsport, som man kender det fra de hollandske diger og også fra sydkysten i England, så kan man faktisk blokere for, at vandet kan trænge ind og skubbe sig op og oversvømme husene her, siger han.

- Det er en løsning, som selvfølgelig koster nogle penge - det koster 400 millioner - men rapporten peger jo også på, at der er værdier for milliarder på spil, siger borgmesteren.

quote Det er en løsning, som selvfølgelig koster nogle penge, det koster 400 millioner

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune.

De mennesker, der bor i området, skal selv være med til at finansiere højvandssikringen.

Men de skal ikke betale det hele, siger borgmesteren, der håber, at også forsikringsselskaber, fonde og andre puljer skal være med til betale.

- Så tror jeg, vi kan få noget limet sammen, der gør, at vi får sikret Nakskov de næste 100 til 150 år, siger Holger Schou Rasmussen.

Det siger rapporten om Nakskov:

Hvis en 100-års hændelse rammer Nakskov i år 2071-2100, så ser vi ind i et scenarie, hvor 60 procent af alle boliger bliver oversvømmet. Det svarer til, at 2.500 boliger oversvømmes, og 7.500 personer tvinges til at forlade deres hjem.

Også 60 procent af byens erhvervsbygninger vil blive oversvømmet, 42 offentlige bygninger, en række grundskoler og 11 daginstitutioner - foruden kritisk infrastruktur.

Ifølge DTUs beregninger vil både energiproduktionen samt affalds- og spildevandsanlæg blive hårdt ramt. De samlede skader vil beløbe sig til 3,9 milliarder kroner.

Selv ved 10-års hændelser vil skaderne beløbe sig til 2,4 milliarder kroner. 34 procent af boligerne og 4.250 borgere vil blive berørt. Stormfloderne vil være meget hyppige.

Kilde: Rapporten "Når stormfloderne rammer" af SDU, DTU og Navigating 360.

Nogle områder skal ikke sikres mod vandet

Det er ikke alle områder, der i dag er landjord, som skal sikres mod stigende vandstande, mener Holger Schou Rasmussen.

Han mener, at der er nogle områder, hvor man må acceptere, at der bliver oversvømmet, for eksempel lavtliggende landbrugsjord.

- Det kunne man jo passende bruge den grønne trepart til at sige, at nogle af de lavbundsområder skal opkøbes og være oversvømmelsesområder, når der kommer de her højvandsstigninger, siger han.

Spår store investeringer

I et interview med Ritzau fremhæver miljøminister Magnus Heunicke (S), at der sidste år blev vedtaget en klimatilpasningsplan, som nu er på vej.

Ministeren vil dog ikke sige hvornår.

- Det bliver jo - er min forudsigelse - rammerne for meget store milliardinvesteringer i de kommende årtier, siger han til Ritzau.

Læs også
Minister: Der skal bruges milliarder på at sikre byer mod stormflod
Læs også
Minister: Der skal bruges milliarder på at sikre byer mod stormflod

Ifølge ministeren halter vi bagefter i Danmark, når det kommer til klimatilpasning.

- Derfor er vi nødt til at arbejde hurtigt i de her år for at forberede os på, at vi om få årtier får langt flere alvorlige hændelser med potentielt meget større ødelæggelser, siger Magnus Heunicke til Ritzau. 


Nyhedsoverblik