Tamme cirkuselefanter skal nu lære at blive vilde – men hvordan? 

Med flytningen til den lollandske savanne følger også ambitionen om at gøre de tamme elefanter vilde.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke kun safariparken, der står overfor nye tider.  

Også de fire elefanter, Ramboline, Lara, Djungla og Jenny, står overfor en omvæltning af, hvad de kender så godt. Cirkusset.  

quote De skal gå fra at være cirkuselefanter, hvor man hiver og trækker i dem, til bare at være elefanter

Christoffer Knuth, Knuthenborg Safaripark

Fredag er de rykket ind i deres nye omgivelser i Knuthenborg Safaripark, hvor man har skabt et 140.000 kvadratmeter stort anlæg til de pensionerede cirkuselefanter. Eller som Holger Schou Rasmussen (S), Lollands borgmester, siger: 

- Det er ligesom at blive pensionist på Mauritius - det er nogle rigtig gode forhold. 

Men det er ikke kun omgivelserne, der er nye. Elefanterne skal nu vænne sig til, at den menneskelige kontakt, de er vant til, udebliver.  

- Det, vi skal i gang med, er, at vi ikke rører elefanterne. De skal gå fra at være cirkuselefanter, hvor man hiver og trækker i dem, til bare at være elefanter, siger Christoffer Knuth fra Knuthenborg Safaripark. 

 
 

Ud med menneskelig kontakt

Med elefanterne følger også Rudi Althoff, som de kender yderst godt. Han trænede de tre elefanter fra Cirkus Arena. Men også det bliver der lavet om på.  

Læs også
Nu er Danmarks sidste cirkuselefanter flyttet til Knuthenborg
Læs også
Nu er Danmarks sidste cirkuselefanter flyttet til Knuthenborg

- Det kommer til at betyde en langsom udfasning af Rudi, og så en indfasning af vores dyrepassere.  

- Det vil sige, elefanterne skal gå udenfor, vi fodrer dem og passer dem, men vi går ikke og hiver i dem. Og det kommer til at betyde noget psykisk for dem, for de har ikke den fysiske, menneskelige kontakt længere.  

Christoffer Knuth.
Christoffer Knuth.

Elefanterne skal dog stadig trænes en smule, fortæller Christoffer Knuth. 

- Vi kommer til at træne meget fødder, så vi kan se, om deres fødder er i orden, og vi skal kunne tage en blodprøve på dem, men ellers så skal de bare være elefanter. De skal ikke noget. De skal ikke stå tidligt op eller gå sent i seng eller optræde. De skal bare gå rundt ude i det store anlæg og have det godt. 

Dyrene bliver aktiveret døgnet rundt

Det store anlæg skal også være med til at gøre det nemmere for elefanterne at være det, de er. Elefanter.  

De tamme cirkuselefanter skal nu gøres vilde.
De tamme cirkuselefanter skal nu gøres vilde.

Størrelsen og indretningen af anlægget gør, at elefanterne kan aktiveres hele dagen. Der vil konstant være foderopgaver rundt omkring anlægget. Dyrene kan også bade i vand, mudder og sand og socialisere med hinanden, som hvis de var på den rigtige savanne i Afrika. 

- Det er et fedt projekt at gå i gang med, siger elefantdyrepasser Jannik Nimand Bech Carlsen.  

- Vi kan beskæftige dyrene 24 timer i døgnet, selvom vi kun arbejder otte timer om dagen. Så vi kan beskæftige dyrene hele tiden, og det, synes jeg, er god dyrevelfærd. Og det er noget af det, jeg vægter meget højt. Elefanterne bruger meget tid i naturen på at lede efter mad og få noget at spise, og at vi kan sørge for, at de kan lave noget hele tiden, er meget fedt. 


Nyhedsoverblik