I stuen har der engang hængt en masse malerier på væggene i huset i Horslunde. Hjemmet vidner om et kreativt liv med kunst og kærlighed.
Nu står de røde vægge næsten tomme.
Jeg føler, jeg lever på sidelinjen. Men det er jo, fordi jeg ikke kan male mere
Malerierne er ved at blive pakket ned sammen med de farverige statuer, der lige nu troner op med de blå og lilla nuancer midt i rummet. Her har 58-årige Tina Horn og hendes mand Knud Horn boet de sidste mange år.
Tina Horn har selv malet en del af malerierne. De er blevet udstillet i deres eget galleri, Galerie Horn.
Men nu skal de 350 kvadratmeter snart udskiftes med en handicapvenlig bolig på 100 kvadratmeter, som bliver parrets nye hjem.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tinas krop er under angreb
Huset er blevet for stort for Tina Horn. Hun lider nemlig af sygdommen sclerose.
- Jeg føler, jeg lever på sidelinjen. Men det er jo fordi, jeg ikke kan male mere, siger Tina Horn.
Sclerose kan forklares som en fejl i en persons immunsystem. Det gør, at immunsystemet går til angreb på kroppens nerveceller i centralnervesystemet. Knap 16.200 danskere lever med sygdommen.
For Tina Horn betyder det, at sygdommen gradvist vil fratage hende al førlighed og mulighed for at kommunikere.
- Det, der kan få mig til at falde ned af pinden, hvis jeg kunne, er smerterne, der hele tiden tilstøder, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hendes mand husker tydeligt, da han hørte om Tinas sygdom for første gang.
- Jeg kan huske, da hun fortalte mig det. Der tudbrølede jeg, da jeg fik det at vide. Jeg havde godt nok hørt noget om sclerose, men jeg var ikke klar over, at det var så slemt, siger Knud Horn.
Der kommer plejere fra morgen til aften i hjemmet i Horslunde. De skal hjælpe Tina Horn med alt det, hun har brug for. Om natten passer en nattevagt også på en maskine, der holder hendes vejrtrækning i gang.
Jeg kan huske, da hun fortalte mig det. Der tudbrølede jeg, da jeg fik det at vide. Jeg havde godt nok hørt noget om sclerose, men jeg var ikke klar over, at det var så slemt
For hun kan ingenting selv.
- Jeg kommer op og sidde, og så ser jeg fjernsyn fra morgen til aften hver eneste dag, indtil jeg kommer i seng, siger hun.
Vil rejse til Schweiz
Nu har Tina Horn et ønske om at få aktiv dødshjælp.
For med en sygdom, der har været undervejs i 25 år, har hun haft tid til at tænke. Hovedet fejler intet, og her lever drømmene om, dengang hun kunne holde på en pensel og skabe sin egen kunst.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men drømmene for fremtiden overskygges af ét mareridt. Det er at ende som en grøntsag.
En grøntsag med en helt lam krop, som ikke kan tale med andre mennesker.
- Når jeg synes tiden er inde, vil jeg tage til Schweiz, når jeg får råd til det og få hjælp til at komme herfra på en god måde, siger Tina Horn.
Hvad er aktiv dødshjælp?
Aktiv dødshjælp
- Aktiv dødshjælp kaldes også for medlidenhedsdrab, hvor man er medvirkende til, at et andet menneske dør. Aktiv dødshjælp er lovligt i blandt andet Holland og Belgien. Her er ydes det alene til uhelbredeligt syge, og det sker ved en overdosis af et stærkt lægemiddel.
Passiv dødshjælp
- Ved passiv dødshjælp undlader man at behandle en dødeligt syg patient. Man kan for eksempel afbryde en respirator eller ved at stoppe medicinsk behandling. Eller ved at smertelindre, så livet afkortes. Det er lovligt i Danmark.
Assisteret selvmord
- Assisteret selvmord er, når en person hjælper en anden til at begå selvmord. Det kan for eksempel være ved at udskrive dødelig medicin, som man kan få hjælp til hos frivillige organisationer i Schweiz.
Hvad er lovligt og ulovligt?
- Aktiv og assisteret dødshjælp er ulovligt i Danmark. Men hvis en syg patient modtager aktiv dødshjælp efter eget ønsker, så vil vedkommende få mildere straf end ved drab.
Kilde: Etik.dk, Kristeligt Dagblad,
Hun har ikke lyst til at fortsætte livet, som det er nu. Og da aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, må hun søge hjælp i udlandet.
For selvom hun gerne ville, kan hun ikke selv tage sit eget liv uden hjælp fra omgivelserne. I hendes nuværende tilstand kan hun sluge en håndfuld piller, men hun kan ikke længere selv putte dem i munden.
Derfor vil hun vil rejse til en klinik i Schweiz.
Her kan man for 10.000 euro få hjælp til at afslutte livet på en værdig måde ved at tilbyde en overdosis stærk medicin. Prisen på 10.000 euro svarer til knap 75.000 kroner.
- De sidste fem år har været hårde. Det kommer af, at jeg ikke kan male mere. Det, synes jeg, ikke er rart mere, siger Tina Horn.
Hvordan er det at tale om det?
- Nu skal jeg ikke sidde her og græde. Jeg har makeup på. Det er synd, at mascaraen bliver til en massakre, siger Tina Horn.
- Jeg synes, det er hårdt, fordi jeg holder meget af livet, siger hun og tiføjer:
- Men jeg holder også meget af selv at prøve at leve det. Så i stedet for bare at sidde her, synes jeg, det kan være nok.
Hvad er sclerose?
- Sclerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer.
- I Danmark lever over 16.000 mennesker med diagnosen Multipel Sclerose.
- Ud af de mere den 16.000 sclerosepatienter er cirka 2 ud af tre kvinder.
- Danmark har en af de højeste forekomster af sclerose i verden.
Kilde: Scleroseforeningen
Beslutningen står ikke til at ændre. Men i starten havde Knud Horn svært ved at affinde sig med, at hans kone ikke ville være her længere.
I begyndelsen sårede det mig. Jeg tænkte, at der måtte være nogle andre muligheder, end at man tager sit eget liv.
- I begyndelsen sårede det mig. Jeg tænkte, at der måtte være nogle andre muligheder, end at man tager sit eget liv. Men når man ikke kan noget som helst, så accepterer jeg det, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Vil forkæle sine hjælpere
Inden Tina Horn drager til Schweiz på sin sidste rejse, har hun andre ting, der skal opleves. Hun har nemlig planer om at invitere nogle af sine faste hjælpere med på et cruise.
- Det bliver rart at komme lidt væk. Opleve noget andet og glemme, at jeg er så syg, siger hun og tilføjer:
- Jeg plejer at lave skæg med dem (hjælperne, red.), så de går herfra og griner én gang i hvert fald. De er der gået lidt sport i, må jeg indrømme.
Knud Horn kan godt forstå sin kones ønske om aktiv dødshjælp. Han er klar til at tage med hende på den sidste rejse.
- Ja, vi tager afsted. Jeg vil godt følge Tina på den sidste rejse. Men jeg vil dog ikke deltage i selve processen, siger han.