Værft var på randen af undergang - men så kom der en særlig redningskrans

Det kan være svært at holde overblikket i en travl hverdag. For halvandet år siden var Michael Jakobsens firma på randen af konkurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Værftet på Rødbyhavn har været i økonomisk stormvejr.

I halvandet år var virksomheden ved at støde på grund. De havde nemlig næsten ingen bestillinger på bådebyggerier.

- Jeg frygtede, at vi måtte lukke, siger Michael Jakobsen, der er direktør i Bredgaard Boats i Rødbyhavn på Lolland.

Virksomheden lever af at bygge og sælge fiskefartøjer i glasfiber, men efterspørgslen var minimal, da corona-pandemien hærgede. 

quote Vi havde én båd, vi skulle bygge til Grønland, og efter det var der slet ingenting i et halvt år

Michael Jakobsen, direktør, Bredgaard Boats


- Vi havde det svært. Vi havde én båd, vi skulle bygge til Grønland, og efter det, var der slet ingenting i et halvt år, siger Michael Jakobsen og fortsætter:

- Når du kører en travl hverdag, kan man nemt miste fokus og overblik. Det har været vores største udfordring, siger han.

I 2021 valgte virksomheden derfor at blive en del af EU-projektet Zealand International hos Erhvervshus Sjælland. 

Det er et projekt, der indtil udgangen af 2022 har hjulpet små og mellemstore virksomheder med at vækste.

- Det har været meget lærerigt. Der kom en dygtig konsulent ud og hjalp os, så vi har fået nogle andre værktøjer til at drive vores virksomhed. Så det har været et godt projekt at være igennem, siger Michael Jakobsen.

Læs også
Sådan vil Lolland fange turisterne, når de kommer ud fra Femern-tunnelen
Læs også
Sådan vil Lolland fange turisterne, når de kommer ud fra Femern-tunnelen

Værftet fik tilskud i Zealand International til at købe en ekstern konsulent, som blandt andet hjalp virksomheden med salg, eksportstrategi, overblik og rollefordeling.

Derudover har virksomheden også fået lavet en digital ordrebog og hjælp til hjemmeside og markedsføring på Facebook.

Bredgaard Boats har eksisteret i 58 år. Ifølge virksomhedens ene direktør, Michael Jakobsen har deres største udfordring været, at man nemt mister overblik i en travl hverdag.
Bredgaard Boats har eksisteret i 58 år. Ifølge virksomhedens ene direktør, Michael Jakobsen har deres største udfordring været, at man nemt mister overblik i en travl hverdag. Foto: Erhvervsstyrelsen

Og den hjælp har båret frugt.

- Nu ser det meget bedre ud. Vi fik rigtig godt gang i februar - også på grund af Femern. Vi har solgt ud for i år, og nu er vi i gang med tre både til Norge, siger Michael Jakobsen.

Mangel på viden

Bredgaard Boats eksporterer allerede til Norge og Grønland, men igennem Zealand International har de fået udvidet deres eksport til de to lande i nord.

- De hjalp os med at komme ud til rejse ud til vores kunder, som vi ikke har været så gode til førhen. Det har været en stor øjenåbner for os, siger han.

Ifølge Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland, har medarbejderne i mange små og mellemstore virksomheder på Sjælland mange faglige kompetencer på et område, men mangler viden på den forretningsmæssige del.

quote Det, de har gjort hos Bredgaard Boats førhen, har været lidt tilfældigt

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland.

- Det, de har gjort hos Bredgaard Boats førhen, har været lidt tilfældigt. Der har ikke gjort tingene ret bevidst. Så projektet har hjulpet dem med at få lagt en strategi og få lavet nogle partnerskaber ude i verden og på den måde gøre opmærksom på sig selv, siger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland. 

Internationalt potentiale

Der er mange små og mellemstore virksomheder på Sjælland, der har potentiale til at kunne eksportere mere, end de allerede gør, mener direktøren.

Læs også
Badehotel udvider - holder jobdag for at tiltrække nye medarbejdere
Læs også
Badehotel udvider - holder jobdag for at tiltrække nye medarbejdere

- Der er for få virksomheder på Sjælland, der eksporterer internationalt. Hvis vi sammenligner med andre virksomheder i resten af landet, er virksomhederne på Sjælland mindre internationale. Det er problematisk, fordi vi ved, at eksport har en stor betydning for en virksomheds udvikling, siger Mads Váczy Kragh og fortsætter:

- For de fleste produkter er det danske marked et lille marked, og hvis man vil være en større virksomhed, bliver man nødt til at se uden for de danske grænser, siger han. 

Zealand International var et EU-projekt, der løb fra 2018 til 2022, hvor det hjalp 89 virksomheder i Region Sjælland. 

Det var Erhvervshus Sjælland, som søgte penge fra EU's Regionalfond, og projektet endte med at blive støttet med i alt 22,3 millioner kroner.



Nyhedsoverblik